Β. Μακεδονία Φαγητά

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Ένα βορειομακεδονικό πιάτο ψαριού

Βορειομακεδονική κουζίνα

Η περιοχή των Βαλκανίων έχει επηρεαστεί από την ανατολίτικη και τη μεσογειακή κουζίνα εδώ και πολλά χρόνια. Ελληνικά, τουρκικά και σλαβικά πιάτα βρήκαν το δρόμο τους στα βορειομακεδονικά πιάτα. Μπορείτε ακόμα και σήμερα να γευτείτε αυτές τις επιρροές στη Β.Μακεδονία.

Το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά. Στους ανθρώπους αρέσει επίσης να τρώνε κρέας, για παράδειγμα μοσχάρι, πρόβατο, χοιρινό ή κυνήγι. Κατά μήκος των μεγάλων ποταμών της χώρας υπάρχουν διάφορες σπεσιαλιτέ ψαριών. Στη λίμνη Οχρίδα, η πέστροφα της Οχρίδας ειδικότερα θεωρείται σπεσιαλιτέ, καθώς δεν ζει σε κανένα άλλο υδάτινο σώμα και λέγεται ότι έχει ιδιαίτερα καλή γεύση.

Τυπικά πιάτα στη Βόρεια Μακεδονία

Μια αγαπημένη μακεδονική σαλάτα είναι η σαλάτα Shopska από μαρούλι, ντομάτες, φέτα, κρεμμύδια και αγγούρι. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της μεσογειακής κουζίνας στη Β.Μακεδονία. Το κεμπάπ, ένα επίπεδο ρολό με λαχανικά, σαλάτα, μοσχάρι ή αρνί και άλλα υλικά, έρχεται στη Β.Μακεδονία από την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, πιάτα όπως ο μουσακάς, μια κατσαρόλα από πατάτες και μελιτζάνες, είναι περισσότερο ελληνικά. Στη Β.Μακεδονία, ωστόσο, η γεύση του είναι λίγο διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα, καθώς ο μουσακάς αρωματίζεται με τοπικά μπαχαρικά. Τα Ćevapčići είναι ένα φαγητό που αξίζει να δοκιμάσετε. Πρόκειται για μικρά ρολάκια με κιμά που καρυκεύονται με πιπεριές και κρεμμύδια και στη συνέχεια τηγανίζονται μέχρι να αρωματιστούν καλά.

Βορειομακεδονική σαλάτα Shopska
Ο μουσακάς προέρχεται αρχικά από την Ελλάδα.
Τα Ćevapčići είναι πολύ δημοφιλή σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

 

 

 

 

 

 

 

Για επιδόρπιο

Όπως και σε πολλές άλλες βαλκανικές χώρες, οι άνθρωποι στη Β.Μακεδονία αρέσκονται να τσιμπολογούν μετά το γεύμα ή με καφέ και τσάι. Για παράδειγμα, υπάρχει το κανταΐφι, το οποίο ονομάζεται επίσης μαλλιά αγγέλου. Αυτό το γλυκό γλυκό φτιάχνεται από λεπτές κλωστές ζύμης και γεμίζεται με αμύγδαλα ή καρύδια. Ο άλβα (επίσης γνωστός ως χαλβάς) είναι μια σπεσιαλιτέ που προέρχεται από την Ασία. Πρόκειται για ένα μείγμα από συστατικά όπως ζάχαρη, μέλι και ελαιούχους σπόρους, το οποίο μπορεί να αγοραστεί σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια ή κακάο. Άλλα τυπικά επιδόρπια είναι ο μπακλαβάς ή το λόκουμ.

Κανατΐφι
Στη Β.Μακεδονία, αυτό το επιδόρπιο ονομάζεται alva.
Λουκούμι

Leave a Reply