Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Πού είναι η Ισλανδία;
Η Ισλανδία βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη. Ανήκει στη Βόρεια Ευρώπη. Επειδή η Ισλανδία είναι νησί, είναι νησιωτικό κράτος. Η Ισλανδία βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό ακριβώς νότια του Αρκτικού Κύκλου. Ο πλησιέστερος γείτονάς της είναι η Γροιλανδία στα βορειοδυτικά.
Μεταξύ της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας βρίσκεται ο πορθμός της Δανίας. Στα βόρεια της Ισλανδίας βρίσκεται η θάλασσα της Γροιλανδίας, στα ανατολικά η Νορβηγική Θάλασσα και στα νότια η θάλασσα είναι γνωστή ως Βόρειος Ατλαντικός.
Τοπίο στην Ισλανδία
Περίπου το έντεκα τοις εκατό της Ισλανδίας καλύπτεται από παγετώνες (μεγάλες μάζες πάγου κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού). Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Vatnajökull. Εκτείνεται σε 8100 τετραγωνικά χιλιόμετρα - δηλαδή πάνω από 252.000 γήπεδα ποδοσφαίρου!
Τα ηφαίστεια είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του τοπίου της Ισλανδίας. Δύο τεκτονικές πλάκες διέρχονται κάτω από την Ισλανδία. Χωρίζονται από μια οροσειρά, τη "Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη", η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η Ισλανδία αποτελεί έτσι ένα από τα υψηλότερα υψόμετρα αυτής της οροσειράς. Τα περισσότερα ηφαίστεια βρίσκονται εκεί όπου συναντώνται οι δύο τεκτονικές πλάκες. Η Ισλανδία έχει 31 ενεργά ηφαίστεια. Ορισμένα ηφαίστεια βρίσκονται κάτω από παγετώνες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, υπάρχουν εδώ και θερμοπίδακες. Πρόκειται για θερμές πηγές που εκτοξεύουν τακτικά σιντριβάνια νερού.
Υπάρχει πολύ νερό στην Ισλανδία, συγκεκριμένα με τη μορφή ποταμών, λιμνών και καταρρακτών. Ο καταρράκτης με το περισσότερο νερό είναι ο Urriðafoss. Έχει πλάτος 40 μέτρα, αλλά το ύψος της πτώσης είναι μόλις 6 μέτρα. Ο υψηλότερος καταρράκτης είναι ο Morsárfoss, ο οποίος πέφτει 227 μέτρα.
Το εσωτερικό της χώρας σχηματίζεται από τα ισλανδικά υψίπεδα. Εδώ είναι πολύ ξηρό και θυελλώδες. Εκτός από τα ηφαίστεια και τους παγετώνες, υπάρχουν επίσης βραχώδεις έρημοι, πεδία λάβας και ποτάμια που διατρέχουν βαθιά φαράγγια.
Ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας είναι ο Thjorsa. Στα ισλανδικά γράφεται ως εξής: Þjórsá. Διατρέχει την Ισλανδία σε μήκος 230 χιλιομέτρων, από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Εκβάλλει στη θάλασσα στον καταρράκτη Urriðafoss. Το υψηλότερο βουνό είναι το Χβαναντάλσνιουκουρ (που είναι ηφαίστειο) στα 2110 μέτρα. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Πρωτεύουσα της Ισλανδίας
Το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Είναι η βορειότερη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το όνομά της μεταφράζεται ως Κόλπος του Καπνού, το οποίο η πόλη οφείλει πιθανότατα στους ατμούς από τις θερμές πηγές γύρω της.
Με περίπου 135.000 κατοίκους, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων των Ισλανδών ζουν στο Ρέικιαβικ. Αν συμπεριλάβετε και τις γειτονικές πόλεις, σε αυτό το τμήμα της Ισλανδίας ζουν έως και 200.000 άνθρωποι. Το Ρέικιαβικ βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας στον κόλπο Φαξάφλοϊ και κάτω από το όρος Έσια.
Πώς θα είναι ο καιρός στην Ισλανδία;
Η θέση της Ισλανδίας στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη εξασφαλίζει γενικά δροσερές θερμοκρασίες, αν και οι χειμώνες τείνουν να είναι ήπιοι. Το θερμό ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα στην Ισλανδία. Ωστόσο, τα καλοκαίρια είναι επίσης μάλλον δροσερά. Η βροχή πέφτει αρκετά ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και το οροπέδιο στην ενδοχώρα δέχεται λιγότερη βροχή.
Σπάνια η θερμοκρασία στην Ισλανδία ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας, με μέση μέγιστη θερμοκρασία 13,3 βαθμούς στο Ρέικιαβικ. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με 1,9 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μείον 3 βαθμούς τη νύχτα.
Αξιοθέατα στο Ρέικιαβικ
Υπάρχει μια λίμνη στο κέντρο του Ρέικιαβικ. Πρόκειται για την Τιόρνιν. Σε μετάφραση, αυτό σημαίνει λίμνη. Πολλά υδρόβια πουλιά κολυμπούν στην Τιόρνιν και μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν εδώ. Το δημαρχείο του Ρέικιαβικ βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Τιόρνιν. Βγαίνει μάλιστα μέσα στη λίμνη.
Η Hallgrimmskirka είναι ένα από τα αξιοθέατα του Ρέικιαβικ. Είναι μια εκκλησία και επίσης το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1945 και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 1986. Οι κίονες του θυμίζουν κίονες βασάλτη, οι οποίοι σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων και βρίσκονται επίσης στην Ισλανδία. Ο πύργος της εκκλησίας έχει ύψος σχεδόν 75 μέτρα. Προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη!
Η Harpa (άρπα) είναι επίσης δημοφιλής στους τουρίστες. Πρόκειται για μια αίθουσα συναυλιών που άνοιξε το 2011 και χαρακτηρίζεται από την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική της. Είναι επενδυμένη με γυαλί, το οποίο λάμπει διαφορετικά ανάλογα με το πώς το χτυπάει το φως. Αυτό το εξωτερικό κέλυφος σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Olafur Eliasson.
Το Höfði είναι πολύ παλαιότερο. Χτίστηκε το 1909. Δεν υπάρχουν πολλά σπίτια τόσο παλιά στο Ρέικιαβικ. Το όμορφο λευκό ξύλινο σπίτι φιλοξένησε αρκετούς καλλιτέχνες για πολλά χρόνια. Μια ιδιαίτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εδώ το 1986, όταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συναντήθηκαν εδώ για μια σύνοδο κορυφής. Η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται γεωγραφικά ακριβώς στο κέντρο των δύο χωρών.
Παρεμπιπτόντως, το παλαιότερο σπίτι στο Ρέικιαβικ βρίσκεται στη διεύθυνση Aðalstræti 10. Το μαύρο ξύλινο σπίτι χτίστηκε το 1762. Τότε υπήρχαν μόνο λίγοι κάτοικοι. Με την πάροδο των χρόνων, η πόλη μεγάλωσε γύρω από το μικρό σπίτι.
Ένα γλυπτό από ανοξείδωτο ατσάλι στέκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Ονομάζεται Sólfar, που στα ελληνικά σημαίνει ταξίδι στον ήλιο. Θυμίζει πλοίο των Βίκινγκς. Ο Ingolfur Arnarson, ο πρώτος οικιστής στην Ισλανδία, λέγεται ότι έζησε εδώ. Το Sólfar λάμπει πάντα διαφορετικά ανάλογα με το φως.
Αξιοθέατα στην Ισλανδία
Υπάρχουν πολλά να δείτε στην Ισλανδία. Τα αξιοθέατα της Ισλανδίας βρίσκονται κυρίως στη φύση. Με λίγη τύχη, μπορείτε να δείτε ακόμη και το Βόρειο Σέλας. Όταν ο ήλιος εκσφενδονίζει σωματίδια στο διάστημα και αυτά προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο της γης, οδηγούνται προς τον μαγνητικό βόρειο πόλο. Αυτό απελευθερώνει ενέργεια που βλέπουμε ως Βόρειο Σέλας. Αυτό συμβαίνει συχνότερα τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο.
Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν πολλοί θερμοπίδακες. Αυτές οι θερμές πηγές εκπέμπουν σιντριβάνια κατά διαστήματα. Το Strokkur είναι ένας τέτοιος θερμοπίδακας που εκτοξεύει το καυτό νερό του κάθε 10 λεπτά. Συχνά το επισκέπτονται μαζί με τον καταρράκτη Gullfoss. Μαζί με το Thingvellir, όπου συνήθιζαν να συγκεντρώνονται οι Βίκινγκς και όπου υπάρχει επίσης μια ρηξιγενής κοιλάδα, τα τρία αυτά μέρη επισκέπτονται συχνά στο πλαίσιο μιας εκδρομής. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ο Χρυσός Κύκλος.
Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη καταρράκτες, όπως για παράδειγμα ο Skógavoss στα νότια της Ισλανδίας. Σε πλάτος 25 μέτρων (!), πέφτει καταρράκτης 60 μέτρων στο βάθος. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό!
Τι θα λέγατε για μια βουτιά στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα; Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένας γεωθερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος τροφοδοτείται από γεωθερμική ενέργεια. Το νερό που αντλείται προς τα πάνω σχηματίζει μια λίμνη με ζεστό νερό. Εκεί έχει κατασκευαστεί ένα ιαματικό λουτρό, οπότε μπορείτε τώρα να κολυμπήσετε και να πλατσουρίσετε.
Το Landmannalaugar βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας. Ένα υπέροχο τοπίο με πολύχρωμα βουνά σας περιμένει εδώ. Το πολύχρωμο μοτίβο των βουνών προκαλείται από τα κοντινά ηφαίστεια.
Στο Mývatn, τη λίμνη των κουνουπιών, υπάρχουν πολλά κουνούπια το καλοκαίρι, αλλά οι σχηματισμοί λάβας εδώ σας αποζημιώνουν! Η Jökulsárlón είναι μια παγετώδης λίμνη στην οποία επιπλέουν μεγάλα παγόβουνα - φανταστικό!