Ισπανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Ισπανός Κιθαρίστας

Κάτοικοι της Ισπανίας

Οι κάτοικοι της Ισπανίας είναι οι Ισπανοί. Πολιτιστικά και γλωσσικά, ωστόσο, δεν αποτελούν ενιαία οντότητα. Αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν. Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι ειδικότερα αισθάνονται ότι ανήκουν περισσότερο στην περιοχή τους παρά στη χώρα της Ισπανίας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στην ενότητα Ιστορία. Περίπου 700.000 Ρομά ζουν επίσης στην Ισπανία ως μειονότητα, γνωστοί εδώ ως Gitanos.

Συνολικά, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ισπανία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε κυρίως μεταξύ 1990 και 2010, αλλά και τη δεκαετία του 2020. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη επειδή οι Ισπανοί έκαναν περισσότερα παιδιά, αλλά επειδή πολλοί άνθρωποι μετακόμισαν εδώ από άλλες χώρες. Στην Ισπανία μετακόμισαν κυρίως άνθρωποι από τη Ρουμανία, τα κράτη του Μαγκρέμπ (Μαγκρέμπ, ονομάζεται η περιοχή της Βορειοδυτικής - Βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.), τη Λατινική Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, καθώς και Ουκρανοί και Σύροι.

Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι 43,9 έτη. Στη Γερμανία, είναι 47,8 έτη. Το προσδόκιμο ζωής είναι 80 έτη για τους άνδρες και 85,6 έτη για τις γυναίκες.

Ισπανοί σε αριθμούς

Αυτά τα κορίτσια φορούν παραδοσιακές στολές από τη Βαλένθια.

Παιδιά: Κάθε γυναίκα στην Ισπανία έχει κατά μέσο όρο 1,29 παιδιά.

Πόλη και ύπαιθρος: Η πλειονότητα του πληθυσμού της Ισπανίας, το 81,6%, ζει στην πόλη. Η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια είναι οι μεγαλύτερες πόλεις. Στη Μαδρίτη ζουν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι, στη Βαρκελώνη 1,6 εκατομμύρια και στη Βαλένθια 790.000. Ακολουθούν η Σεβίλλη, η Σαραγόσα και η Μάλαγα.

Θρησκεία: Το 59% των Ισπανών ανήκουν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το ποσοστό εκείνων που συμμετέχουν ενεργά στην εκκλησιαστική ζωή μειώνεται εδώ και χρόνια. Στις θρησκευτικές μειονότητες περιλαμβάνονται οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Προτεστάντες και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπάρχουν επίσης μη θρησκευόμενοι, δηλαδή άνθρωποι που δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ισπανία;

Τα ισπανικά ομιλούνται σε όλη την Ισπανία. Τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα. Ωστόσο, θα ήταν σωστό να πούμε Καστιλιανά αντί για Ισπανικά. Οι Ισπανοί αποκαλούν τη γλώσσα τους castellano. Αυτό καθιστά σαφές ότι η "ισπανική" δεν είναι η μόνη γλώσσα της χώρας, όπως θα μπορούσε κανείς να νομίζει διαφορετικά. Επιπλέον, η καστιλιάνικη δεν ομιλείται μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. 74% των Ισπανών μιλούν την καστιλιάνικη ως πρώτη τους γλώσσα.

Εδώ μπορείτε να δείτε πού ομιλείται ποια γλώσσα ομιλείται από την πλειονότητα. Τα καστιλιάνικα είναι με κόκκινο χρώμα, τα καταλανικά με ροζ, τα γαλικιανά με κίτρινο και τα βασκικά με τυρκουάζ.

Ισχυρές γλώσσες: Καταλανικά, βασκικά και γαλικιανά

Ωστόσο, άλλες γλώσσες ομιλούνταν περιφερειακά και έτσι διατηρήθηκαν. Μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, τα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιανά έγιναν η δεύτερη επίσημη γλώσσα στις αντίστοιχες περιοχές τους και έτσι εξισώθηκαν με τα καστιλιάνικα.

Τα καταλανικά ομιλούνται στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Σήμερα, το 17% του πληθυσμού μιλάει τα καταλανικά ως πρώτη του γλώσσα. Η γαλικιανή ομιλείται στη Γαλικία (7 τοις εκατό του πληθυσμού). Τα βασκικά ομιλούνται στη Χώρα των Βάσκων και σε τμήματα της Ναβάρα (2%), καθώς και εκτός Ισπανίας στο γειτονικό τμήμα των γαλλικών Πυρηναίων.

Τα βασκικά δεν ανήκουν σε καμία γλωσσική οικογένεια, είναι η μόνη "απομονωμένη γλώσσα" στην Ευρώπη. Σε όλες αυτές τις περιοχές επικρατεί διγλωσσία, με τους περισσότερους κατοίκους να μιλούν την καστιλιάνικη και την περιφερειακή γλώσσα.

Ακόμη περισσότερες γλώσσες

Οι μειονότητες σε ορισμένα μέρη των Πυρηναίων μιλούν επίσης την αρανική γλώσσα. Τα αρανικά εξακολουθούν να ομιλούνται στην βορειοδυτική γωνία της Καταλονίας, στην Val d'Aran. Αυτό βρίσκεται επίσης στα Πυρηναία.

Στην περιοχή που φαίνεται με πράσινο χρώμα στον παραπάνω χάρτη (δίπλα στην κίτρινη περιοχή της Γαλικίας), ομιλείται η Αστουρλεονική. Διαχωρίζεται σε αστουριανά και λεονέζικα. Ωστόσο, η Καστιλιανή ομιλείται πλέον συχνά ως πρώτη γλώσσα, ιδίως στις πόλεις.

Ολόκληρη η ανοιχτόχρωμη περιοχή βρισκόταν τότε στα χέρια των Μαυριτανών.

Αραβικά στοιχεία στα ισπανικά

Επειδή η Ισπανία βρισκόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των Μαυριτανών από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα, αραβικά στοιχεία ενσωματώθηκαν στη γλώσσα. Η λέξη ojalá, για παράδειγμα, μεταφράζεται ως "ελπίζω", αλλά αρχικά σήμαινε "ο Αλλάχ/ο Θεός που θέλει". Οι λέξεις που αρχίζουν με al- είναι επίσης ως επί το πλείστον αραβικής προέλευσης, για παράδειγμα alfombra (χαλί).

Αφήστε μια απάντηση