Ισπανία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Ο χάρτης δείχνει πόσο υψηλή είναι η ανεργία σε ποια περιοχή. Μπορείτε να δείτε καθαρά ότι είναι υψηλότερη στο νότο από ό,τι στο βορρά.

Η οικονομία της Ισπανίας

Υπήρξε μια οικονομική κρίση παγκοσμίως από το 2007 και μετά. Η Ισπανία υπέστη ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες. Αν και η ανεργία μειώνεται από το 2014, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το 2015 εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 22%, το 2017 στο 17,2%, το 2021 στο 14,7% και το 2023 στο 13,2%. Το χρέος είναι επίσης υψηλό.

Οι σημαντικότεροι οικονομικοί τομείς της Ισπανίας είναι ο τουρισμός, οι επικοινωνίες και η τεχνολογία της πληροφορικής, η μεταλλουργία, η μηχανολογία, η γεωργία και τα πετροχημικά (που παράγουν προϊόντα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο).

Οι υπηρεσίες συνέβαλαν τα μέγιστα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (74,6%). Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 22,5 τοις εκατό και η γεωργία μόλις το 2,9 τοις εκατό (2021).

 

Strand auf Menorca
Ισπανικό εργοστάσιο τσιμέντου

Τουρισμός στην Ισπανία

Ο τουρισμός είναι μία από τις υπηρεσίες. Η Ισπανία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών. Μεταξύ 52 και 65 εκατομμυρίων τουριστών επισκέπτονται την Ισπανία κάθε χρόνο. Το 2023 θα είναι έτος ρεκόρ, με 85 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένονται. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Στις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη και γύρω στο 30%. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον και μέρη όπου οι τουρίστες δεν είναι τόσο δημοφιλείς.

Άλλοι σημαντικοί τομείς υπηρεσιών είναι το εμπόριο, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες και οι πληροφορίες (τηλέφωνο, διαδίκτυο, τηλεόραση).

Τα πορτοκάλια αναπτύσσονται θαυμάσια στη ζεστασιά της Ισπανίας.

Γεωργία στην Ισπανία

Το μερίδιο της γεωργίας στη συνολική οικονομία δεν είναι μεγάλο, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία καλλιεργούνται δημητριακά (ιδίως σιτάρι και κριθάρι), ελιές, σταφύλια, ζαχαρότευτλα, αραβόσιτος, πατάτες και εσπεριδοειδή - ιδίως πορτοκάλια, ακολουθούμενα από μανταρίνια και λεμόνια. Η αμπελουργία είναι επίσης σημαντική.

Καλλιεργούνται ηλίανθοι για την παραγωγή λαδιού και βαμβάκι για υφάσματα. Εκτρέφονται βοοειδή, χοίροι και πουλερικά. Εκτρέφονται αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Υπάρχει αλιεία στις ακτές. Οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, ο μπακαλιάρος και ο τόνος είναι τα πιο συνηθισμένα αλιεύματα.

 

Leave a Reply