Ισπανία Παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Υπαίθριος χώρος άθλησης σε σχολείο στο Valladolid

Σχολείο στην Ισπανία

Στην Ισπανία, το σχολείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 16 ετών, δηλαδή μέχρι το 10ο έτος. Στα κρατικά σχολεία δεν επιβάλλονται δίδακτρα. Ωστόσο, το 30% των παιδιών φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο, για το οποίο πρέπει να καταβληθούν δίδακτρα.

Από το δημοτικό σχολείο μέχρι τα A-levels

Το δημοτικό σχολείο διαρκεί έξι χρόνια. Αυτά χωρίζονται σε τρεις κύκλους των δύο ετών ο καθένας. Αυτό σημαίνει ότι τα έτη 1 και 2, τα έτη 3 και 4 και τα έτη 5 και 6 συνδυάζονται σε έναν κύκλο το καθένα. Στο πρώτο έτος ενός κύκλου, οι μαθητές δεν μπορούν να μείνουν στην ίδια τάξη. Ένα σχολικό έτος ονομάζεται curso στα ισπανικά. Τα αγγλικά είναι συνήθως η πρώτη ξένη γλώσσα από το έτος 3, μερικές φορές ακόμη και από το έτος 1.

Το δημοτικό σχολείο ακολουθείται από το γυμνάσιο, στο οποίο όλοι πρέπει να φοιτήσουν για τέσσερα χρόνια. Τα τέσσερα υποχρεωτικά έτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (cursos) χωρίζονται σε δύο στάδια (ciclos): 1ο έως 3ο curso και 4ο curso. Στο πρώτο ciclo, οι μαθητές μπορούν να επαναλάβουν δύο έτη, αλλά μπορούν να επαναλάβουν το 4ο έτος μόνο εάν δεν έχουν επαναλάβει κανένα από τα άλλα έτη.Στο τέλος του υποχρεωτικού σταδίου, οι μαθητές λαμβάνουν πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι έχουν περάσει την υποχρεωτική κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Título de Graduado en Educación Secundaria Obligatoria). Ωστόσο, αν δεν περάσουν τα μαθήματα, λαμβάνουν μια έκθεση που δείχνει πόσο καιρό έχουν σπουδάσει και τα αποτελέσματά τους για κάθε μάθημα.

Bachillerato

Μόλις οι μαθητές αποκτήσουν το τελικό τους πιστοποιητικό, μπορούν να λάβουν το Bachillerato για να προετοιμαστούν για το πανεπιστήμιο. Συχνά το σπουδάζουν στο ίδιο σχολείο με την υποχρεωτική τους εκπαίδευση. Οι μαθητές μπορούν επίσης να πάρουν το Bachillerato εάν έχουν πιστοποιητικό τεχνικού αθλητισμού (Técnico Deportivo) ή πιστοποιητικό πλαστικού και καλλιτεχνικού σχεδιασμού (Técnico de Artes Plásticas y Diseño).

Το Bachillerato είναι διετές πρόγραμμα σπουδών που προετοιμάζει τους μαθητές για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις. Οι σπουδαστές πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά βασικά μαθήματα σε συνδυασμό με τέσσερα ακόμη μαθήματα της επιλογής τους. Εάν ένας μαθητής επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση, πρέπει να σπουδάσει τα ίδια βασικά μαθήματα καθώς και εφαρμοσμένα και επιχειρηματικά μαθήματα.

Μαθήματα σε σχολείο στη Χώρα των Βάσκων

Ποιος έχει 10 στην Ισπανία;

Οι βαθμοί κυμαίνονται από το 1 έως το 10, με το 1 να είναι ο χειρότερος βαθμός και το 10 ο καλύτερος! Τα μαθήματα ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν το απόγευμα, με ενδιάμεσο διάλειμμα για φαγητό. Τα ισπανικά παιδιά έχουν μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές, από τα τέλη Ιουνίου έως περίπου τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το σχολικό έτος χωρίζεται σε τρία εξάμηνα. Υπάρχουν πολύ λιγότερες εξωσχολικές δραστηριότητες ή πρόσθετες αθλητικές ευκαιρίες στην Ισπανία από ό,τι εδώ.

Ποια γλώσσα διδάσκεται στην Ισπανία;

Τα μαθήματα διδάσκονται στα ισπανικά (καστιλιάνικα), αλλά σε ορισμένες περιοχές διδάσκονται επίσης στη γλώσσα που ομιλείται εκεί, ιδίως στα καταλανικά στην Καταλονία, στα βασκικά στη Χώρα των Βάσκων και στα γαλικιανά στη Γαλικία. Ποια και πόσα μαθήματα διδάσκονται στη συνέχεια σε αυτή την περιφερειακή γλώσσα ποικίλλει, μερικές φορές από σχολείο σε σχολείο.

Ποια σχολικά μαθήματα υπάρχουν στην Ισπανία;

Κατά τα άλλα, τα μαθήματα είναι παρόμοια με τα δικά μας. Τα θρησκευτικά αναφέρονται στη καθολική θρησκεία. Αν δεν θέλετε να το παρακολουθήσετε, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό. Όπως τα ελληνικά (Γλώσσα) διδάσκονται ως μάθημα στην Ελλάδα, έτσι και τα ισπανικά διδάσκονται στην Ισπανία. Και μετά, φυσικά, υπάρχουν τα μαθηματικά, ο αθλητισμός, τα καλλιτεχνικά, η μουσική, η γεωγραφία και τα αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα.

Leave a Reply