Κροατία Γιορτές και Παραδόσεις

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές    

Στην Κροατία, οι άνθρωποι αγαπούν τους παλιούς λαϊκούς χορούς και απολαμβάνουν να τους παρουσιάζουν σε φεστιβάλ.

Χορός και παραδοσιακές φορεσιές

Στην Ελλάδα δεν αρέσουν σε όλους οι λαϊκοί χοροί ή τα λαϊκά τραγούδια. Στην Κροατία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι εκεί, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων, εκτιμούν αυτά τα παλιά τραγούδια και οι λαϊκοί χοροί ειδικότερα είναι πολύ δημοφιλείς.

Στα λαϊκά φεστιβάλ, οι άνθρωποι αρέσκονται επίσης να φορούν τις παλιές λαϊκές φορεσιές, οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι άνδρες δίπλα στη θάλασσα συχνά φορούν μπλε παντελόνι που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, πουκάμισο με γιλέκο, φαρδιά μεταξωτή ζώνη και κόκκινο σκούφο. Φορούν επίσης βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια με λουράκια. Οι κροατικές φορεσιές μοιάζουν περισσότερο με τις ουγγρικές, πολωνικές, τσεχικές ή σλοβακικές φορεσιές.

Πούλα, στην Κροατία

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένα σημαντικό λαογραφικό φεστιβάλ βόρεια του Ζάγκρεμπ, το οποίο προσελκύει ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου. Παρουσιάζονται, εκτελούνται και, φυσικά, χορεύονται χοροί, ρούχα και μουσική.
Υπαίθριος χώρος

Η Πούλα, με την αρένα 2000 ετών, χρησιμεύει ως σκηνικό για υπαίθριες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ κινηματογράφου με διεθνή χαρακτήρα.

Σύγχρονη Κροατία και φεστιβάλ

Αλλά η Κροατία δεν είναι μόνο φολκλόρ και παράδοση. Χαρακτηριστικό της σύγχρονης Κροατίας είναι τα μουσικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες πόλεις, ιδίως σε αυτές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Εδώ υπάρχει μουσική, άλλοτε κλασική και άλλοτε μοντέρνα, αλλά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και θεατρικές εκδηλώσεις και συναυλίες κλασικής μουσικής.

Καρναβάλι στην Κροατία;

Γνωρίζατε ότι το καρναβάλι γιορτάζεται και στην Κροατία; Υπάρχει μια διάσημη καρναβαλική παρέλαση, ιδίως στην πόλη Ριέκα, με πολλούς συμμετέχοντες από το εξωτερικό και την Κροατία.

Leave a Reply