Κροατία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για πολλούς Κροάτες, όπως και ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους.

Η οικογένεια

Πολλοί Κροάτες δεν ζουν σε μια μεγάλη πόλη, αλλά κάπου σε μια μικρή πόλη ή ένα χωριό στην ύπαιθρο. Οι παραδόσεις εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές σε αυτές τις περιοχές. Η οικογένεια είναι επίσης πολύ σημαντική. Η γιαγιά και ο παππούς, τα παιδιά και τα εγγόνια ζουν συχνά μαζί, με τον παππού να είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Η γιαγιά γίνεται συχνά μπέιμπι σίτερ όταν και οι δύο γονείς είναι στη δουλειά. Αυτό δεν είναι επίσης ασυνήθιστο στην Κροατία. Ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους εκτιμάται ιδιαίτερα στην Κροατία.

Δύσκολη γλώσσα

Για πολλούς ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Ελλάδα, είναι αρκετά δύσκολο να μάθουν ελληνικά. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να μάθουν τα κροατικά. Παρεμπιπτόντως, πολλά ονόματα στην Κροατία τελειώνουν σε -ic.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στους αριθμούς στα κροατικά εδώ:

1 = ena       2 = dva        3 = tri      4 = cetiri  5 = pet

6 = sest       7 = sedam 8 = osam 9 = devet 10 = dese

Οι αγαπημένοι μου ήρωες Winnetou und Old Shatterhand. Δυστυχώς και οι δύο ηθοποιοί δεν είναι πλέον εν ζωή

Η Αμερική στην Κροατία; Πώς;

Ινδιάνοι στην Κροατία; Είναι δυνατόν; Ναι και όχι. Για τη γενιά των παππούδων και των πατεράδων σας, αν έζησαν στην Γερμανία (όπως εγώ), η Κροατία ήταν η χώρα όπου οι ήρωές τους Winnetou και Old Shatterhand περιπλανιόντουσαν στα βουνά, αγωνίζονταν για τη δικαιοσύνη και έβαζαν τους κακούς στη θέση τους.

Το 1963 άρχισαν τα γυρίσματα των διάσημων ταινιών του Winnetou στην τότε Γιουγκοσλαβία (η Κροατία δεν υπήρχε ακόμη ως ανεξάρτητο κράτος). Ο "Θησαυρός στην Ασημένια Λίμνη" δεν βρισκόταν κάπου σε μια λίμνη στις ΗΠΑ, αλλά στη μέση των λιμνών Πλίτβιτσε στις Δειναρικές Άλπεις της Κροατίας. Οι λίμνες παρείχαν ένα υπέροχο σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας και όλοι νόμιζαν ότι είχαν μεταφερθεί στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, ο Winnetou και ο Old Shatterhand πολεμούσαν στη μέση της Ευρώπης.

Σημείωση: Η παραπάνω επισήμανση είναι καθαρά προσωπική αναφορά, μια και αυτοί είναι οι ήρωες με τους οποίους μεγάλωσα την δεκαετία του 70.

Τι είναι ο Βέγκετα;

Αυτό δεν είναι διαφήμιση για κάποιο καρύκευμα, αλλά πολλοί Κροάτες ορκίζονται σε αυτό το μπαχαρικό που ονομάζεται "Vegeta". Παράγεται στην Κροατία και σε μερικές άλλες χώρες, αλλά η εταιρεία που το παρασκευάζει είναι κροατική.

Όλοι στην Κροατία πιθανώς το γνωρίζουν. Ωστόσο, το Vegeta περιέχει επίσης ενισχυτικά γεύσης και υπάρχουν υποψίες ότι βλάπτουν την υγεία σας. Αλλά στους Κροάτες αρέσει, με ή χωρίς ενισχυτικά γεύσης.

Αφήστε μια απάντηση