Κροατία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος στην Κροατία.

Κροατία Οικονομία Τουρισμός

Η Κροατία είναι ανεξάρτητο κράτος μόλις από το 1991. Κατά την αρχική περίοδο μετά την έναρξη της ανεξαρτησίας, η χώρα έπρεπε να δεχτεί κάποιες οικονομικές αποτυχίες. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται εδώ και μερικά χρόνια, καθώς οι πολλοί τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Σε αυτό προστίθεται η ευκαιρία να μοιράζεται μια κοινή αγορά με την Ευρώπη, καθώς η Κροατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013.

Παρ' όλα αυτά, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή. Υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές διαφορές μεταξύ των πιο εύπορων περιοχών στις ακτές και των πόλεων και των μικρών χωριών στην ύπαιθρο.

Μεγάλο μέρος του εισοδήματος της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Από το 2000, ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται. Οι περισσότεροι επισκέπτες επισκέπτονται τις ακτές και τα νησιά, αλλά και η κροατική ενδοχώρα έχει γίνει όλο και πιο ελκυστική. Εδώ μπορείτε να κάνετε υπέροχες πεζοπορίες και οι τιμές είναι ακόμη φθηνότερες από ό,τι στις ακτές. Ωστόσο, τα υπέροχα παράκτια τοπία παραμένουν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της χώρας.

Ποια είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κροατία;

Καθώς η Κροατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η κρίση του κοροναϊού έπληξε σκληρά τη χώρα. Η κροατική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το 2020 και η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε απότομα. Η βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα σκληρά, αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών επηρεάστηκε επίσης. Η Κροατία αισθάνθηκε τον αντίκτυπο της κρίσης πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, ενώ μόνο η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Ποιοι είναι οι οικονομικοί τομείς;

Ίσως έχετε ξανακούσει τον όρο; Ένας οικονομικός τομέας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συγκεκριμένη περιοχή στο πλαίσιο της οικονομίας στο σύνολό της. Για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι ένας οικονομικός τομέας, ή η βιομηχανία, ή η γεωργία, ή οι υπηρεσίες. Όλοι αυτοί οι τομείς εμπίπτουν στον όρο "οικονομικός τομέας". Αυτό σημαίνει ότι μια οικονομία μπορεί να υποστεί απώλειες σε έναν τομέα, αλλά να αναπτυχθεί σε έναν άλλο.

Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε αυτή τη φυτεία στην Κροατία.

Κροατία Γεωργία και βιομηχανία

Ένα μεγάλο μέρος της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Οι Κροάτες αγρότες καλλιεργούν κυρίως αραβόσιτο, σιτάρι, πατάτες και διάφορα λαχανικά. Ωστόσο, καλλιεργούνται επίσης εσπεριδοειδή και ελιές. Η Σλαβονία στα βορειοανατολικά είναι μια μεγάλη περιοχή καλλιέργειας καλαμποκιού και σιταριού. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη κτηνοτροφία, κυρίως με πρόβατα, αλλά και η αλιεία στις ακτές εξακολουθεί να έχει κάποια σημασία.
Υπηρεσίες στην Κροατία

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος του εισοδήματος της χώρας προέρχεται από τη γεωργία. Πολύ πιο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η Κροατία δεν έχει να προσφέρει πάρα πολλούς φυσικούς πόρους. Εξορύσσεται λίγος λιγνίτης, λιθάνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Υπάρχει επίσης βιομηχανία στην Κροατία. Οι σημαντικότερες είναι τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που κατασκευάζουν πλοία, κατασκευάζουν μηχανήματα και παράγουν τρόφιμα.

Leave a Reply