Κροατία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Αν και η σούπα γκούλας είναι τυπική για την Ουγγαρία, είναι επίσης δημοφιλής και γνωστή στην Κροατία, ιδίως στην ύπαιθρο.

Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Κροατία;

Η κροατική κουζίνα είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη από τους Σλάβους γείτονές της. Στην ενδοχώρα, ωστόσο, οι άνθρωποι τρώνε διαφορετικά πιάτα από ό,τι στις ακτές. Φυσικά, υπάρχουν επίσης πολλές κροατικές σπεσιαλιτέ που προέρχονται από τη "γιουγκοσλαβική κουζίνα". Η Κροατία αποτελούσε κάποτε μέρος της Γιουγκοσλαβίας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτό στην ενότητα "Ιστορία και πολιτική".

Τι τρώτε στην Κροατία στην ύπαιθρο;

Το στρούντελ Zagorje είναι παρόμοιο με το γνωστό μας στρούντελ, προέρχεται από την Αυστρία, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά της Κροατίας.

Στις αγροτικές περιοχές, το κρέας, τα όσπρια και τα πιάτα με βάση τα δημητριακά είναι τα κύρια συστατικά. Αυτά είναι τα τυπικά κροατικά πιάτα. Η αυστροουγγρική κουζίνα έχει αφήσει ιδιαίτερα το στίγμα της εδώ. Το χειμώνα σερβίρονται πιο αλμυρά πιάτα. Αυτά συνοδεύονται από πλούσιες και συχνά γευστικές σάλτσες. Τα κροατικά πιάτα παρασκευάζονται σε ειδική κατσαρόλα. Το γκούλας και η πάπρικα -που είναι στην πραγματικότητα πολύ γνωστά από την ουγγρική κουζίνα- είναι πολύ συνηθισμένα στο τραπέζι, αλλά είναι επίσης τυπικά κροατικά.

Τυπικά κροατικά πιάτα:

Ένα άλλο τυπικό κροατικό πιάτο είναι το ψάρι paprikash, που είναι ψάρι μαγειρεμένο με παπρίκα και άλλα μπαχαρικά. Το Shtrukli είναι επίσης τυπικό. Πρόκειται για γεμιστά ζυμαρικά, τα οποία γνωρίζουμε ως ραβιόλια, αλλά εδώ ψήνονται και γεμίζονται με τυρί. Υπάρχουν και γλυκές παραλλαγές.

Το στρούντελ Zagorje, μια τηγανίτα γεμισμένη με φρέσκο μαλακό τυρί, μέλι και νόστιμους ξηρούς καρπούς, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά. Το στρούντελ είναι επίσης αυστριακή σπεσιαλιτέ, αλλά είναι επίσης γνωστό στην κροατική κουζίνα.

Η σούπα λαχανικών που σερβίρεται στην Κροατία θυμίζει κάπως την ιταλική μινεστρόνε.

Σούπα ψαριών και λαχανικών: τυπική κροατική κουζίνα

Στις ακτές της Αδριατικής της Κροατίας τα φρέσκα ψάρια σερβίρονται φυσικά και στην κροατική κουζίνα. Τα μπαρμπούνια, η τσιπούρα και η γλώσσα είναι μερικά μόνο από τα είδη. Τα μύδια και τα καλαμάρια είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Δεν είναι επίσης πρόβλημα να φάτε αστακό ή γαρίδες στην Κροατία.

Στην Ίστρια και τη Δαλματία, δηλαδή στις ακτές, υπάρχουν επίσης πολλές επιρροές από την ιταλική κουζίνα. Μια συγκεκριμένη σούπα ονομάζεται manistra. Φτιάχνεται από όσπρια και λαχανικά. Και εδώ, το όνομα θυμίζει τη μινεστρόνε, μια γνωστή ιταλική σούπα λαχανικών.

Τα Ćevapčići και οι τηγανιτές πατάτες είναι πολύ δημοφιλή στην Κροατία.

Μικτές πιατέλες σχάρας: Κρέας!

Οι μικτές πιατέλες σχάρας είναι τυπικές για την Κροατία. Συνήθως σερβίρονται με τα δημοφιλή πατατάκια. Σε μια τέτοια πιατέλα τοποθετούνται διάφορα είδη κρέατος, τα οποία μπορεί να είναι χοιρινό ή μοσχαρίσιο.

Συνοδεύονται από τα δημοφιλή Ćevapčići, τα οποία είναι ρολά κρέατος από ανάμεικτο κιμά (σαν τα δικά μας τα σουτζουκάκια). Τα Ražnjici είναι μικρά σουβλάκια και τα pljeskavica είναι παρόμοια με τα κεφτεδάκια στην Κροατία. Όλα αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε στην Κροατία σε διάφορες παραλλαγές. Και μην ξεχνάτε τις τηγανητές πατάτες!

Το ψωμί - πίτα υπάρχει σε πολλές χώρες, απλώς μερικές φορές έχει διαφορετικά ονόματα.

Τυπικά κροατικά: νόστιμο ψωμί

Το ψωμί κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες, όπως η πίτα, ένα πλατύ ψωμί από ζύμη που τρώγεται μέχρι και στη Μέση Ανατολή. Στην Τουρκία ονομάζεται pide. Μπορεί να σερβιριστεί με όλα τα γεύματα. Το Pogatschen, ένα στρογγυλό αλατισμένο γλυκό, είναι επίσης δημοφιλές. Στα κροατικά ονομάζονται pogaca.

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί επίσης παράδοση στην Κροατία.

Οι Κροάτες λατρεύουν να πίνουν καφέ. Αυτό συνδέεται επίσης με την ιστορία. Στην Κροατία, μπορείτε πάντα να βρείτε καφετέριες που μοιάζουν πολύ με μια τυπική καφετέρια στη Βιέννη.

 

Αφήστε μια απάντηση