Κροατία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Πού βρίσκεται η Κροατία;

Η Δημοκρατία της Κροατίας βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι ένα από τα βαλκανικά κράτη. Οι χώρες που συνορεύουν με την Κροατία είναι η Σλοβενία στα βορειοδυτικά, η Ουγγαρία στα βόρεια, η Σερβία στα βορειοανατολικά, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα ανατολικά και το Μαυροβούνιο στα νοτιοανατολικά. Η εθνική επικράτεια καλύπτει 56.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί.

Μια ιδιαιτερότητα: η Κροατία έχει ένα εξκλάβιο (Περίκλειστο και αποσπασμένο έδαφος) στα πολύ νότια, μια περιοχή που ανήκει στην Κροατία αλλά χωρίζεται από άλλη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η περιοχή αυτή είναι η περιοχή γύρω από την πόλη Ντουμπρόβνικ.

Κροατία: χώρα των νησιών και των βουνών

Γεωφυσικός χάρτης ,

Η Κροατία έχει 1778 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περισσότερα από 1200 νησιά στα ανοικτά των ακτών της. Αλλά μόνο λίγα από αυτά κατοικούνται. Τα μεγαλύτερα κροατικά νησιά είναι το Κρκ , το Τσρες και το Μπρατς.

Η Κροατία χωρίζεται σε τρεις μεγάλες περιοχές τοπίου: Πρώτον, υπάρχει η ακτή της Αδριατικής με τα πολλά μικρά και μεγαλύτερα νησιά της. Μπορεί να χωριστεί περαιτέρω από βορρά προς νότο στις περιοχές Ίστρια, Κόλπος Κβάρνερ και Δαλματία. Την ακτή της Αδριατικής ακολουθούν στα ανατολικά οι Δειναρικές Άλπεις. Στα βόρεια και βορειοανατολικά βρίσκεται μια πεδινή πεδιάδα, η οποία αποτελεί μέρος της πεδιάδας της Παννονίας.

Διαφορετικό και ποικίλο

Τα τοπία της Κροατίας είναι πολύ διαφορετικά. Μοναχικά και απόκρημνα φαράγγια, βαθιές κοιλάδες ποταμών και μια όμορφη, άγρια ακτογραμμή με φανταστικές παραλίες χαρακτηρίζουν τη χώρα. Το καρστικό τοπίο είναι χαρακτηριστικό της Κροατίας. Πρόκειται για διαπερατό ασβεστόλιθο που μπορεί να διαμορφωθεί. Το αποτέλεσμα είναι παράξενοι βραχώδεις σχηματισμοί που δημιουργούνται από τον άνεμο και τη βροχή.

Τέτοιοι καταρράκτες είναι χαρακτηριστικοί για την Κροατία.
Τα βουνά από ασβεστόλιθο είναι χαρακτηριστικά της Κροατίας. Ο ασβεστόλιθος είναι μια μαλακή πέτρα και επομένως εύκολα διαμορφώσιμη.
Κόλπος στην Κροατία

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς  είναι ο καιρός στην Κροατία;

Το εσωτερικό της Κροατίας έχει ηπειρωτικό κλίμα. Το καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία είναι 28 βαθμοί Κελσίου, ενώ το χειμώνα μπορεί να πέσει κάτω από το μηδέν, φτάνοντας κατά μέσο όρο γύρω στους πέντε βαθμούς Κελσίου.

Είναι κάπως θερμότερα στις ακτές, όπου η μέση θερμοκρασία είναι συνήθως 30 βαθμοί, κάτι που είναι γνωστό ως μεσογειακό κλίμα. Ο ήλιος λάμπει πολύ συχνά στην ακτή, αλλά μπορεί να πέσουν πολλές βροχές το χειμώνα. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά ήπιες. Όσο πιο βόρεια ταξιδεύετε στην Κροατία, τόσο πιο κρύα γίνεται. Το χειμώνα, κατά μήκος της ακτής πνέει ο Μπόρα, ένας ιδιαίτερα θυελλώδης άνεμος που φέρνει μαζί του δροσερές θερμοκρασίες.

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Κροατίας;

Άποψη του καθεδρικού ναού στο Ζάγκρεμπ

Η πρωτεύουσα της Κροατίας ονομάζεται Ζάγκρεμπ. Περίπου 800.000 άνθρωποι ζουν εδώ. Μαζί με τα προάστια, είναι πιθανώς σχεδόν ένα εκατομμύριο. Το Ζάγκρεμπ είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Υπάρχουν πολλές εταιρείες εδώ και η πόλη είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Κροατίας. Είναι εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Το κροατικό κοινοβούλιο, το Sabor, συνεδριάζει επίσης στο Ζάγκρεμπ. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στο Ζάγκρεμπ.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, το Σπλιτ, φιλοξενεί μόνο 200.000 κατοίκους. Ωστόσο, το Σπλιτ είναι η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κροατίας και ως εκ τούτου θεωρείται επίσης πρωτεύουσα της Δαλαματίας. Το κέντρο της πόλης του Σπλιτ, συμπεριλαμβανομένου του παλατιού του Διοκλητιανού, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1979.

Αφήστε μια απάντηση