Κροατία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Kroatien auf GlobusΚροατία

Η Κροατία είναι γνωστή και ως η χώρα των 1000 νησιών. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των νησιών κατοικείται. Αλλά δεν είναι μόνο τα νησιά που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι απολαμβάνουν το ποικίλο τοπίο της Κροατίας. Μια πολυτάραχη ιστορία έχει διαμορφώσει τη χώρα και ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ο κροατικός πληθυσμός βίωσε πολλά δεινά κατά τη σύγκρουση με τη Σερβία. Τα ίχνη της είναι ακόμη και σήμερα αναγνωρίσιμα.

Η Κροατία είναι ένα από τα λεγόμενα βαλκανικά κράτη και χαρακτηρίζεται κυρίως από τις ακτές και τα πολυάριθμα νησιά της. Η ακτή της Αδριατικής έρχεται σε επαφή με τις Δειναρικές Άλπεις.Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για μια από τις υψηλότερες και πιο απότομες οροσειρές της Ευρώπης. Στα βόρεια και βορειοανατολικά της Κροατίας θα βρείτε την πεδιάδα της Παννονίας.

Το καρστικό τοπίο είναι χαρακτηριστικό της Κροατίας (Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια.). Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ζάγκρεμπ. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκεί ζουν επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κροάτες και μιλούν την κροατική γλώσσα.

Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Πολλοί άνθρωποι εκτιμούν ότι περνούν τις διακοπές τους στην Κροατία. Όχι μόνο τα νησιά και οι ακτές προσελκύουν τους παραθεριστές, αλλά και η ενδοχώρα. Εδώ μπορείτε να κάνετε υπέροχες πεζοπορίες.

Εθνικά πάρκα στην Κροατία

Υπάρχουν επίσης πολλά φυσικά εθνικά πάρκα στην Κροατία, το πιο διάσημο από τα οποία είναι το Εθνικό Πάρκο στις Λίμνες Πλίτβιτσε. Το Εθνικό Πάρκο Krka στα βόρεια του Sibenik είναι επίσης πολύ γνωστό. Παρεμπιπτόντως, η κροατική ενδοχώρα χρησιμεύει επίσης ως καταφύγιο για τις καφέ αρκούδες.
Στη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα, διεξήχθη ένας σκληρός πόλεμος στον οποίο Κροάτες και Σέρβοι ήταν εχθρικοί μεταξύ τους. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα ρήγματα μεταξύ Κροατών και Σέρβων έγιναν όλο και πιο βαθιά. Μόλις το 1995 επιτεύχθηκε συμφωνία και η Κροατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996.

 

Έκταση 56.594 km²
Κάτοικοι 4,06 εκατ
Γλώσσα Κροατία
Πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ
Ο μεγαλύτερος ποταμός Σάβος (ή Σάββα) (562 χλμ. στην Κροατία)
Το ψηλότερο βουνό Ντίναρα (1831 μ.)
νόμισμα ευρώ (από το 2023)
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιουλίου 2013

Kroatien UmrissΣημαία Κροατίας

Η σημαία της Κροατίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε (τα λεγόμενα πανσλαβικά χρώματα). Η σημαία υιοθετήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1990, περίπου 10 μήνες προτού η χώρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της Κροατίας, το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την ειρήνη και το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα.

Ιστορία της σημαίας της Κροατίας

Τα χρώματα κόκκινο, λευκό και μπλε έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κροατία για αιώνες. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από το 14ο αιώνα.

Η σύγχρονη σημαία της Κροατίας βασίζεται σε μια σημαία που χρησιμοποιήθηκε από το Κροατικό Βασίλειο από τον 15ο αιώνα. Η σημαία αυτή είχε τρεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κόκκινου, λευκού και μπλε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κροατία έγινε μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Η σημαία της Γιουγκοσλαβίας είχε επίσης τρία χρώματα, αλλά με διαφορετική διάταξη.

Μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1990, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα σημαία, με τα παραδοσιακά χρώματα της Κροατίας. Η νέα σημαία καθιερώθηκε επίσημα στις 21 Δεκεμβρίου 1990.

Eθνικός Ύμνος

Όμορφη πατρίδα μας,

Ω αγαπημένη, ηρωική γη,

πατρίδα αρχαίας δόξας,

μακάρι πάντα να είσαι ευτυχισμένη!

Αγαπημένη, τόσο όσο ένδοξη είσαι,

Μόνο εσύ είσαι αγαπημένη μας,

Αγαπημένη, όπου υπάρχουν πεδιάδες,

Αγαπημένη, όπου υπάρχουν βουνά!

Κύλα Ντράβα, κύλα Σάβα ,

ούτε εσύ μη χάνεις τη δύναμη σου, Δούναβη,

Βαθιά γαλάζια θάλασσα, πες στον κόσμο, ότι ένας Κροάτης αγαπάει το έθνος του!

Όσο τα χωράφια του είναι θερμά στη λιακάδα,

Όσο τις βελανιδιές του τις δέρνουν οι άνεμοι

, Όσο οι νεκροί του είναι κρυμμένοι στους τάφους,

Όσο χτυπά η καρδιά του!

Αφήστε μια απάντηση