Κροατία Παιδί και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές

Παιδιά μπροστά από ένα δημοτικό σχολείο στην Κροατία

Σχολείο στην Κροατία

Στην Κροατία, τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο στη προσχολική ηλικία. Είναι υποχρεωτικό από το 2014 για έναν χρόνο. Τα παιδιά που είναι εξήμισι ετών και άνω πρέπει να παρακολουθούν την υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία διαρκεί 8 χρόνια. Μια ιδιαιτερότητα στην Κροατία, εκτός από το κανονικό δημοτικό σχολείο, είναι ένα σχολείο στο οποίο υπάρχουν περισσότερα μαθήματα μουσικής και χορού. Υπάρχουν επίσης δημοτικά σχολεία για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Στις μικρές πόλεις, οι τάξεις είναι συχνά μικτές ηλικιακά, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά ανά τάξη για να γεμίσει μια ολόκληρη τάξη.

Κατόπιν αιτήματος: πολλή μουσική και πολύς χορός!

Ένας δάσκαλος συνοδεύει τα παιδιά κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών του δημοτικού σχολείου. Δεν λαμβάνουν βαθμούς κατά τους πρώτους έξι μήνες. Το σχολείο συνεχίζεται από το πέμπτο έως το όγδοο έτος.

Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία χωρίζεται ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών σε γυμνάσια, επαγγελματικές σχολές (τεχνικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές) ή καλλιτεχνικές σχολές (μουσική, χορός, τέχνη). Τα γυμνάσια παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που διαρκεί 4 χρόνια και περιλαμβάνει μια τελική εξέταση, τις κρατικές απολυτήριες εξετάσεις. Τα προγράμματα στα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σχολεία διαρκούν από ένα έως πέντε έτη και συνήθως τελειώνουν με την εκπόνηση μιας τελικής εργασίας, αλλά είναι επίσης δυνατό να συμμετάσχουν στις κρατικές απολυτήριες εξετάσεις εάν οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει τέσσερα έτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 2010, τα αποτελέσματα των κρατικών εξετάσεων αποφοίτησης αποτελούν τη βάση για την είσοδο σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν επίσης προγράμματα που προετοιμάζουν τους ανθρώπους να εργαστούν στα επαγγέλματα που επιλέγουν και προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων

Τα παιδιά της Κροατίας έχουν μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές,όπως εδώ.

Το πώς ζουν τα παιδιά στην Κροατία εξαρτάται από τον τόπο διαμονής τους και την οικογένειά τους. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην Κροατία

Πώς ζουν τα παιδιά στην Κροατία;

Στην Κροατία, τα περισσότερα παιδιά παρακολουθούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φυσικά, το πώς ζει ένα παιδί στην Κροατία εξαρτάται και από το πού ζει. Ωστόσο, η ζωή των παιδιών στην Κροατία δεν είναι τόσο διαφορετική από τη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα. Εάν το παιδί ζει σε μια φτωχή οικογένεια, τότε έχει λιγότερα παιχνίδια μια και η οικογένεια μπορεί να αντέξει οικονομικά λιγότερα. Αλλά φυσικά δεν υπάρχουν μόνο φτωχές οικογένειες στην Κροατία. Εάν οι γονείς των παιδιών έχουν μια καλά αμειβόμενη δουλειά, η οικογένεια έχει συνήθως περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τόσες πολλές οικογένειες στην Κροατία που κερδίζουν καλά, καθώς η Κροατία εξακολουθεί να είναι μια φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα.

Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην Κροατία, παρόλο που έχουν παρακολουθήσει το σχολείο και στην πραγματικότητα έχουν καλή εκπαίδευση.

 

 

Πολλοί νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Κροατία

Το ποσοστό ανεργίας στην Κροατία είναι υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ειδικά πολλοί νέοι -αν και συχνά καλά μορφωμένοι- αδυνατούν να βρουν εργασία. Λέγεται ότι η ανεργία των νέων στην Κροατία είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Τα ακριβή στοιχεία κυμαίνονται και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Υπάρχει επίσης μεγάλη φτώχεια στην Κροατία. Υπάρχουν παιδιά που ζουν με τις οικογένειές τους σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο υπόγειο. Το κοινωνικό σύστημα στην Κροατία μπορεί να πληρώνει ελάχιστα στους ανθρώπους χωρίς εργασία, πρέπει να ζουν με πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και το κόστος ζωής στην Κροατία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Ιδιαίτερα δίπλα στη θάλασσα και στις τουριστικές πόλεις, οι τιμές έχουν εξισωθεί με εκείνες των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Αν και τα εισοδήματα αυξάνονται, οι ντόπιοι πρέπει επίσης να πληρώνουν υψηλότερες τιμές. Εάν οι μισθοί δεν αυξηθούν ταυτόχρονα, θα είναι δύσκολο για τους ίδιους τους Κροάτες να ζήσουν σε αυτές τις περιοχές. (Σας θυμίζει τίποτα;)

Αντιθέσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Οι αντιθέσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι έντονες. Στο Ζάγκρεμπ ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, θα βρείτε μεγάλες εμπορικές στοές όπου μπορείτε να αγοράσετε κοσμήματα και ακριβά ρούχα, ανθρώπους που κυκλοφορούν με φανταχτερά αυτοκίνητα και ζουν σε όμορφα σπίτια. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε τενεκεδένιες παράγκες και δεν έχουν κανένα μέλλον για τα παιδιά τους.

 

Leave a Reply