Ολλανδία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά 

Niederlande auf GlobusΟλλανδία 

Η Ολλανδία βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη - αλλά όχι μόνο εκεί, διότι υπάρχει επίσης έδαφος στην Καραϊβική. Όταν σκέφτεστε τις Κάτω Χώρες, μπορεί να σκέφτεστε τουλίπες, τσόκαρα και τυρί. Οι Κάτω Χώρες είναι βασίλειο και βασιλιάς τους είναι ο Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Οι Κάτω Χώρες - μια "χαμηλή χώρα"

Οι Κάτω Χώρες βρίσκονται απευθείας στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία επίσης συνορεύει με τη χώρα. Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον όρο "χαμηλή χώρα". Οι Κάτω Χώρες είναι μια πολύ επίπεδη χώρα με πολύ λίγα βουνά και ελάχιστες υψομετρικές διαφορές. Παρεμπιπτόντως, σχεδόν η μισή Ολλανδία βρίσκεται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν πλημμύρες. Και αν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει, η Ολλανδία, ή τουλάχιστον τμήματα της χώρας, θα επηρεαστούν σίγουρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλά αναχώματα στις Κάτω Χώρες για την προστασία της χώρας από τις θαλάσσιες πλημμύρες.

Πυκνός πληθυσμός στις Κάτω Χώρες

Οι Κάτω Χώρες είναι πολύ πυκνοκατοικημένες. Πολλοί άνθρωποι προέρχονται αρχικά από τις χώρες που συνορεύουν με τις Κάτω Χώρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μετανάστες που προέρχονται από το Μαρόκο ή το Σουρινάμ, δηλαδή από τις πρώην αποικίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ολλανδικά.

Η Ολλανδία είναι μια χώρα που πάει καλά οικονομικά. Ο σημαντικότερος τομέας στις Κάτω Χώρες είναι ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 78% του ΑΕΠ (από το 2018).
Η πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών είναι το Άμστερνταμ, η οποία είναι επίσης η πόλη με τους περισσότερους κατοίκους στις Κάτω Χώρες. Σχεδόν όλοι εδώ ταξιδεύουν με ποδήλατο.

Οι Κάτω Χώρες δεν είναι γνωστές μόνο για τις τουλίπες και το τυρί Γκούντα αλλά και για τους ζωγράφους τους. Ειδικότερα, ο 17ος αιώνας ήταν μια εποχή κατά την οποία έζησαν πολλοί καλλιτέχνες που είναι ακόμη και σήμερα γνωστοί, όπως ο Ρέμπραντ. Ο διάσημος Βαν Γκογκ γεννήθηκε επίσης στις Κάτω Χώρες.

Έκταση 41.526 km²
Κάτοικοι 17,3 εκατ
Γλώσσα Ολλανδός
Πρωτεύουσα Άμστερνταμ
Ο μεγαλύτερος ποταμός Μεύσης (350 χλμ. στην Ολλανδία)
Το ψηλότερο βουνό Vaalserberg (322 m) και Mount Scenery (877 m) στη Saba
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1958

 Σημαία Ολλανδία

Η ολλανδική σημαία είναι τρίχρωμη. Πρόκειται για σημαίες με τρία χρώματα που εμφανίζονται οριζόντια ή κάθετα σε λωρίδες. Η ολλανδική σημαία καθιερώθηκε το 1937 και βασίζεται σε ένα τρίχρωμο που υψώθηκε το 1579 κατά τη διάρκεια του αγώνα για ελευθερία κατά της Ισπανίας. Το κόκκινο μέρος αυτής της σημαίας ήταν ακόμα πορτοκαλί. Αυτό άλλαξε αργότερα. Το μπλε και το λευκό προορίζονται να συμβολίζουν την πίστη και τον Θεό.

Εθνικός Ύμνος

Είμαι ο Γουλιέλμος του Νασάου
Ολλανδικού αίματος
Πιστός στην πατρίδα
Θα παραμείνω μέχρι το θάνατο
Ένας πρίγκιπας της Οράγγης
Είμαι ελεύθερος και ατρόμητος
Το βασιλιά της Ισπανίας
Πάντα Τιμούσα

Με τον φόβο του Θεού
Προσπαθούσα πάντα να ζω
Γι´αυτό με έδιωξαν
Από τη γη μου και το λαό μου
Αλλά ο Θεός θα με οδηγήσει,
Σαν καλό όργανό Του
Να καταφέρω να γυρίσω
Στο βασίλειό μου.

Περιμένετε φίλοι μου
Που είστε ευσεβείς από τη φύση σας
Ο Θεός δε θα σας εγκαταλείψει
Τώρα που είστε απελπισμένοι
Αυτός που ζει ευσεβώς
Πρέπει να προσεύχεται μέρα και νύχτα
Για να μου δοθεί η δύναμη
Να σας λυτρώσω.

Τον πλούτο και το σώμα μου μαζί
Δεν σας αρνήθηκα
Οι ευσεβείς αδερφοί μου
Σας το έχουν δείξει επίσης,
Ο κόμης Αδόλφος πέθανε
Στη Φρισία,στη μάχη
Η ψυχή του στην αιώνια ζωή,
Περιμένει την τελική κρίση.

Εγώ,γεννημένος ευγενής
Από Βασιλικό Οίκο
Πρίγκιπας μιας Αυτοκρατορίας
Ως ευσεβής χριστιανός
Για την πολύτιμη θέλησή Του
Χωρίς φόβο,
Σαν ένας ατρόμητος ήρωας
Έχυσα το ευγενές αίμα μου

Την ασπίδα και την πίστη μου
Σε Εσένα στηρίζω Θεέ μου,
Σε Εσένα θέλω να βασισθώ
Μη με αφήσεις ξανά
Kάνε να παραμείνω γενναίος
Υπηρέτης σου για πάντα,
Την τυραννία να νικήσω,
Που τρυπάει την καρδιά μου.

Leave a Reply