Ολλανδία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά 

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Πολλοί γονείς στις Κάτω Χώρες και σε άλλες χώρες είναι της γνώμης ότι η ζωή των παιδιών στις Κάτω Χώρες είναι η καλύτερη στον κόσμο. Για το λόγο αυτό προβάλλονται διάφοροι λόγοι. Το αν κάποιος είναι ευτυχισμένος, φυσικά, εξαρτάται από το τι σημαίνει ευτυχία για τον ίδιο. Σκεφτείτε το: τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

Το σχολικό σύστημα

Ανεξάρτητα από το πού πηγαίνετε σχολείο στις Κάτω Χώρες, παρακολουθείτε τα ίδια μαθήματα.

Επιπλέον, τα ολλανδικά παιδιά ξεκινούν το σχολείο πολύ νωρίς, στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Η υποχρεωτική σχολική φοίτηση αρχίζει στην ηλικία των πέντε ετών και συνεχίζεται μέχρι το παιδί να γίνει 16 ετών.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Η μακρά περίοδος του δημοτικού σχολείου στις Κάτω Χώρες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Διαρκεί οκτώ χρόνια και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών και είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών.

Στην ηλικία των 12 ετών τα παιδιά πηγαίνουν σε έναν από τους ακόλουθους τύπους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

προπαρασκευαστική επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (vmbo) - διάρκεια 4 ετών
ανώτερη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (havo) - διάρκεια 5 ετών
προπαρασκευαστική πανεπιστημιακή εκπαίδευση (vwo) - διάρκεια 6 ετών

Τύποι σχολείων

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι στις Κάτω Χώρες δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία, υπάρχουν δημόσια σχολεία που είναι προσανατολισμένα προς τα θρησκευτικά δόγματα. Μόνο το ένα τρίτο των σχολείων είναι δημόσια. Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε ποιο σχολείο θα παρακολουθήσετε.

Ολοήμερο σχολείο

Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων είναι πολύ δημοφιλής στις Κάτω Χώρες. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο στις οκτώ και μισή, είτε πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους το μεσημέρι είτε μένουν στο σχολείο για το μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια επιστρέφουν στην τάξη ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής μέχρι το απόγευμα. Εκεί συναντούν συνήθως και τους φίλους τους. Βλέπουμε επίσης όλο και περισσότερα ολοήμερα σχολεία.

Βαθμοί στις Κάτω Χώρες

Ο καλύτερος βαθμός είναι το 10, το οποίο αποτελεί εξαιρετική επίδοση. Ο βαθμός 9 θα ήταν μια πολύ καλή επίδοση. Στο γυμνάσιο, το σύστημα βαθμολόγησης αλλάζει: 0 είναι ο χειρότερος και 15 ο καλύτερος που μπορείς να πάρεις.

Γυμνάσιο

Μετά το δημοτικό σχολείο, τα παιδιά αποφασίζουν ποιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θέλουν να παρακολουθήσουν: προ-επαγγελματικό, ανώτερο γενικό ή προ-επιστημονικό γυμνάσιο. Για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπάρχει μια τέταρτη επιλογή που περιλαμβάνει πρακτικά μαθήματα.

 

Αφήστε μια απάντηση