Πολωνία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Περισσότεροι από 450.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία

Κάτοικοι της Πολωνίας

38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Πολωνία. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, δηλαδή το 98,2% του πληθυσμού, είναι Πολωνοί. Οι μειονότητες που ζουν στη χώρα είναι επομένως πολύ μικρές. Περιλαμβάνουν Γερμανούς, Λευκορώσους, Ουκρανούς και Ρώσους.

Ωστόσο, ο αριθμός των Ουκρανών που ζουν στην Πολωνία έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Πολλοί κατέφυγαν στη γειτονική χώρα και αναζήτησαν εκεί προστασία.

Οι μεγαλύτερες από τις άλλες μειονότητες που ζουν στην Πολωνία περιγράφουν τους εαυτούς τους ως Σιλεσιανούς. Αποτελούν περίπου το 1,4% του πληθυσμού και ζουν κυρίως στην Άνω Σιλεσία, δηλαδή στη νοτιοδυτική Πολωνία γύρω από τις πόλεις Όπολε και Κατοβίτσε. Οι Σιλεσιανοί μπορούν ακόμη να έχουν την πολωνική ιθαγένεια (πρόκειται για τους κατοίκους της Σιλεσίας, μιας ιστορικής περιοχής στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία χωρίζεται από τα τρέχοντα εθνικά σύνορα της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας.).

Πού ζουν οι Πολωνοί και πόσων ετών είναι ο πληθυσμός τους;

60 στους 100 Πολωνούς ζουν σε πόλη. Αυτό είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Έτσι, υπάρχουν επίσης αρκετοί Πολωνοί που ζουν στην ύπαιθρο. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Βαρσοβία, η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Σζκζετσίν. Υπάρχουν 123 Πολωνοί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτή είναι μια μεσαία πυκνότητα πληθυσμού.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 41,9 έτη (στη Γερμανία: 47,4 έτη). Κάθε γυναίκα έχει κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά. Αυτό είναι πολύ λίγο. Πολλά πολωνικά παιδιά μεγαλώνουν τώρα χωρίς αδέλφια. Ο πληθυσμός δεν αυξάνεται με γεννήσεις, αλλά μόνο με μετανάστευση. Το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 82,9 έτη για τις γυναίκες και 75,2 έτη για τους άνδρες.

Ο Ιωάννης Παύλος ο Β' (πραγματικό όνομα: Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίουα, 18 Μαΐου 1920 - 2 Απριλίου 2005)

Θρησκεία στην Πολωνία

Η επικρατούσα θρησκεία είναι ο καθολικισμός: το 85% του συνόλου των Πολωνών ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Δεν έχει μόνο μεγάλη θρησκευτική επιρροή, αλλά και στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Ωστόσο, η επιρροή της μειώνεται στις μεγάλες πόλεις.

Οι Πολωνοί ήταν πολύ περήφανοι όταν ο καρδινάλιος Κάρολ Βοϊτίουα εξελέγη Πάπας το 1978 και όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄(πρόκειται πάλι για τον Κάρολ Βοϊτίλα, αλλά με το όνομα που έγινε Πάπας) παρέμεινε σε αυτό το ανώτατο καθολικό αξίωμα μέχρι το θάνατό του το 2005.

Το 1,3% ανήκει σε ορθόδοξη εκκλησία. Άλλες πολύ μικρές μειονότητες είναι οι Προτεστάντες, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Μορμόνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Πολωνία;

Τα πολωνικά ομιλούνται στην Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες μειονοτικές γλώσσες, όπως τα κασουβιανά στην περιοχή του Γκντανσκ, τα γερμανικά στο Όπολε και γύρω από αυτό, τα λευκορωσικά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τα λιθουανικά στα σύνορα με τη Λιθουανία. Τα αρμενικά, τα ρωσικά και τα ουκρανικά ομιλούνται επίσης σε μη περιφερειακά κέντρα.

Η πολωνική είναι μία από τις σλαβικές γλώσσες. Μετά τα ρωσικά, είναι η πιο διαδεδομένη σλαβική γλώσσα στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης αρκετές διάλεκτοι της πολωνικής. Οι κύριες ομάδες είναι η Μεγάλη Πολωνική, η Μικρή Πολωνική, η Μαζοβιανή, η Σιλεσιανή, οι μικτές διάλεκτοι και η Κασουβιανή. Η Κασουβιανή θεωρείται πλέον αυτοτελής γλώσσα. Ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή του Γκντανσκ.

Γράμματα της πολωνικής γλώσσας

Η πολωνική γλώσσα γράφεται με λατινικά γράμματα. Το αλφάβητο συμπληρώνεται από τα γράμματα Ą, Ć, Ę, Ł, Ń, Ó, Ś, Ź και Ż. Όλα αυτά είναι γράμματα με διακριτικά σημεία. Έτσι ονομάζονται τα μικρά τικ ή οι παύλες πάνω στα γράμματα. Τα Q, V και X εμφανίζονται στο πολωνικό αλφάβητο, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε ξένες λέξεις.

Όπως και στα ρωσικά, υπάρχουν σκληρά και μαλακά σύμφωνα. Ωστόσο, τα φωνήεντα εμφανίζονται μόνο σε σύντομη μορφή. Υπάρχουν επίσης ρινικοί ήχοι και διάφορα σίγματα. Η εκμάθηση της προφοράς δεν είναι τόσο εύκολη. Η προτελευταία συλλαβή μιας λέξης συνήθως τονίζεται. Υπάρχουν επτά περιπτώσεις στη γραμματική, ενώ στα γερμανικά έχουμε μόνο τέσσερις.

Αφήστε μια απάντηση