Πολωνία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Η θρησκεία στην καθημερινή ζωή

Η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή των περισσότερων Πολωνών. Εννέα στους δέκα Πολωνούς είναι καθολικοί. Η παρακολούθηση της εκκλησίας τις Κυριακές αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής για τους ευσεβείς καθολικούς. Πολλές γιορτές και έθιμα συνδέονται επίσης με αυτήν.

Εκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιούν προσκύνημα στην Częstochowa κάθε χρόνο. Σε ένα μοναστήρι υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας, η "Μαύρη Παναγία", η οποία τιμάται πολύ. Η Μαύρη Παναγία της Πολωνίας, επίσης γνωστή ως "Czarna Madonna" (Μαύρη Παναγία) ή "Czestochowska Madonna," είναι ένα από τα πιο σεβαστά εικονίσματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας και ένα σημαντικό θρησκευτικό σύμβολο για τους Καθολικούς της χώρας. Αναφέρεται στην εικόνα της Παναγίας με το Θείο Παιδί που φέρνει στα πρόσωπα, και η εικόνα παρουσιάζεται με σκουριασμένη, σχεδόν μαύρη εμφάνιση, που προέρχεται από τα χρόνια καπνού και άλλων παρεμβάσεων.

Η ιστορία της Μαύρης Παναγίας συνδέεται με την πόλη Częstochowa στη νότια Πολωνία. Η εικόνα προσδιορίζεται στον 14ο αιώνα και είναι γνωστή για το θαύματα και την ιερότητά της. Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό της είναι το σκουριασμένο πρόσωπο, που, σύμφωνα με την παράδοση, προέκυψε από την προσπάθεια ενός ληστή να κλέψει την εικόνα, αλλά αντιμετωπίστηκε με μυστηριώδη τρόπο.

Η Μαύρη Παναγία της Częstochowa έχει γίνει αντικείμενο πολλών προσκυνημάτων και είναι ένας σημαντικός προορισμός για τους πιστούς. Το σπίτι της εικόνας είναι το Σαντουάριο της Παναγίας της Częstochowa, ένα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό ιστορικό μνημείο. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται τον ναό για να τιμήσουν τη Μαύρη Παναγία και να εκφράσουν την πίστη τους.

Πολλοί Πολωνοί εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι για τον Κάρολ Βοϊτύλα, ο οποίος έγινε Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' το 1978.

Η οικογένεια στην Πολωνία

Η οικογένεια έχει μεγάλη σημασία για τους Πολωνούς. Οι άνθρωποι μένουν ενωμένοι και χαίρονται να αποκαλούν έναν ξάδελφο αδελφή ή έναν κουνιάδο. Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιών στις πολωνικές οικογένειες δεν είναι μεγαλύτερος από ό,τι στην Ελλάδα. Κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα έχει 1,4 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί νέοι Πολωνοί έχουν μόνο έναν αδελφό ή αδελφή ή δεν έχουν καθόλου αδέλφια.

Οι περισσότεροι Πολωνοί έχουν το επώνυμο Nowak, ακολουθούμενο από τα Kowalski, Wiśniewski και Wójcik. Στα ονόματα που τελειώνουν σε -ski, -cki ή -dzki, το -i γίνεται -a για τις γυναίκες. Ο κύριος Kowalski είναι επομένως παντρεμένος με την κυρία Kowalska.

Ζώντας στην Πολωνία

Στις πόλεις, πολλές πολωνικές οικογένειες ζουν σε πολύ στενές συνθήκες. Συχνά έχουν μόνο ένα διαμέρισμα δύο ή τριών δωματίων σε ένα από τα προκατασκευασμένα συγκροτήματα κατοικιών, γνωστά εδώ ως Blok. Εάν υπάρχουν πολλά παιδιά στην οικογένεια, πρέπει να μοιράζονται ένα δωμάτιο.

Συχνά οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζουν επίσης στο διαμέρισμα ή στο σπίτι. Σήμερα, ωστόσο, περισσότερες οικογένειες μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα μικρό σπίτι στα περίχωρα της πόλης ή στην ύπαιθρο.

Ο καταμερισμός των ρόλων είναι συχνά ακόμη παραδοσιακός: ο άνδρας συντηρεί την οικογένεια, η γυναίκα κάνει τις δουλειές του σπιτιού και φροντίζει τα παιδιά. Ωστόσο, πολλοί νέοι άνθρωποι αναθεωρούν τώρα και αυτό.

Αυτοκίνητο στην Πολωνία
Τα Blocks

Leave a Reply