Πορτογαλία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Αυτόν τον Πορτογάλο τον γνωρίζετε;

Κάτοικοι της Πορτογαλίας - οι Πορτογάλοι

Στην Πορτογαλία ζουν 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι Πορτογάλοι. Ενώ πολλές χώρες έχουν αρκετές ή και πολλές εθνοτικές ομάδες, η Πορτογαλία είναι γλωσσικά και εθνοτικά μια πολύ ομοιογενής χώρα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Πορτογαλίας είναι Πορτογάλοι. Υπάρχουν επίσης κάποιοι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, των οποίων οι πρόγονοι ήρθαν στην Πορτογαλία κατά την περίοδο του αποικισμού, καθώς και κάποιοι Ρομά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις ακτές στο βόρειο μισό της χώρας μέχρι τη Λισαβόνα, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού.Μόνο στις πόλεις της Λισαβόνας και του Πόρτο κατοικεί το 10% του πληθυσμού της Πορτογαλίας. Η ενδοχώρα είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Επειδή η Πορτογαλία ήταν μια φτωχή χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν παραδοσιακά μια χώρα μετανάστευσης. Πολλοί Πορτογάλοι μετακόμισαν στη Βραζιλία ή σε μια από τις πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική. Εκεί μπορούσαν να συνεχίσουν να μιλούν τη γλώσσα τους. Σήμερα στην Ευρώπη, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Πορτογάλων ζει στη Γαλλία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και την Ισπανία. Το ποσοστό των Πορτογάλων είναι επίσης υψηλό στο Λουξεμβούργο.

Ο χάρτης δείχνει πόσοι άνθρωποι ζουν πού στην Πορτογαλία. Μπορείτε να δείτε καθαρά ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις παραλιακές περιοχές απ' ό,τι στην ενδοχώρα.

Αριθμούς, παρακαλώ!

Γεννήσεις στην Πορτογαλία: Κάθε γυναίκα στην Πορτογαλία αποκτά κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά. Αυτό είναι παρόμοιο με τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι στην Πορτογαλία γεννιούνται επίσης λιγότερα παιδιά. Οι Πορτογάλοι λιγοστεύουν και γερνούν. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 44,6 έτη.

Πόλη και ύπαιθρος: Ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Πορτογαλίας, δηλαδή το 68%, ζει στην πόλη (77% στη Γερμανία). Η Λισαβόνα, το Πόρτο και η Βίλα Νόβα ντε Γκάια είναι οι μεγαλύτερες πόλεις. Η τάση για μετακίνηση προς την πόλη συνεχίζεται. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως αστικοποίηση.

Θρησκεία στην Πορτογαλία: Το 80 τοις εκατό των Πορτογάλων ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το 5,8 τοις εκατό ανήκει σε άλλες χριστιανικές εκκλησίες. Στις θρησκευτικές μειονότητες περιλαμβάνονται οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Περίπου 14 τοις εκατό δεν ανήκουν σε καμία εκκλησία.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Πορτογαλία;

Τα πορτογαλικά ομιλούνται στην Πορτογαλία. Μόνο σε μερικά χωριά στα βορειοανατολικά της Πορτογαλίας - στο Miranda do Douro στα σύνορα με την Ισπανία - οι άνθρωποι μιλούν μια διάλεκτο που ονομάζεται Μιράντες. Αυτή ανήκει στην αστουρλεονική γλώσσα (Η αστουρλεονική γλώσσα είναι ιβηρορρωμαϊκή γλώσσα που εξελίχθηκε από την δημώδη λατινική στην επικράτεια του μεσαιωνικού βασιλείου της Αστούριας και της εξέλιξής του, του βασιλείου του Λεόν). Πρόκειται για μια γλώσσα που ομιλείται στη γειτονική περιοχή της Ισπανίας. Οι οδικές πινακίδες στη Miranda do Douro είναι δίγλωσσες στα μιράντες και στα πορτογαλικά.

Τα πορτογαλικά είναι μια από τις ρομανικές γλώσσες (Ρομανικές γλώσσες ονομάζονται οι γλώσσες που είναι απόγονοι της λατινικής. Οι γλώσσες αυτές πήραν μορφή σταδιακά μετά την αποσύνθεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και προήλθαν από την ομιλουμένη λατινική). Ως εκ τούτου, έχει κάποιες ομοιότητες με την ισπανική, την ιταλική ή τη γαλλική γλώσσα.


Πού ομιλούνται τα πορτογαλικά;

Τα πορτογαλικά δεν ομιλούνται μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στη Βραζιλία και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη. Κάποτε ήταν αποικίες της Πορτογαλίας. 240 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούν την πορτογαλική ως μητρική τους γλώσσα.

 

Πορτογαλικά γράμματα

Τα πορτογαλικά γράφονται με λατινικά γράμματα - τα ίδια γράμματα με τα Αγγλικά. Ωστόσο, τα γράμματα k, w και y χρησιμοποιούνται σπάνια και δεν αποτελούσαν μέρος του πορτογαλικού αλφαβήτου μέχρι το 2009. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται επίσης τα ακόλουθα γράμματα: Á, Â, Ã, À, Ç, É, Ê, Í, Ó, Ô, Õ, Ú, Ü.

Αφήστε μια απάντηση