Πορτογαλία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Τα σταφύλια φυτρώνουν εδώ. Ωστόσο, η γεωργία παίζει πολύ μικρό ρόλο στη συνολική οικονομία.

Η οικονομία της Πορτογαλίας

Με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οικονομία της Πορτογαλίας βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση το 2007. Η ανεργία έφτανε κατά περιόδους το 18%. Η οικονομία ανακάμπτει από το 2013. Το εξωτερικό χρέος έχει μειωθεί σημαντικά, το ποσοστό ανεργίας ήταν περίπου 10 % το 2017 και μόνο 6,5 % το 2019.

Η οικονομία της Πορτογαλίας βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 76 τοις εκατό της συνολικής οικονομικής παραγωγής. Η βιομηχανία συνεισφέρει περίπου το 22 τοις εκατό και η γεωργία μόνο το 2,2 τοις εκατό. Καλλιεργούνται δημητριακά, πατάτες, ντομάτες, ελιές και σταφύλια. Η βιομηχανία παράγει ρούχα και παπούτσια, ξύλο, χαρτί, χαρτοπολτό και φελλό, καθώς και μηχανήματα και χημικά προϊόντα.

Βελανιδιά Φελλόδεντρο ή Δρύς η Φελλοφόρος

Φελλός από την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φελλού. Μπορεί να σας είναι γνωστές οι πινέζες από φελλό ή οι φελλοί που χρησιμοποιούνται για το σφράγισμα των φιαλών κρασιού. Αλλά ο φελλός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση δαπέδου, ως σόλα παπουτσιών ή ως οικοδομικό υλικό.

Ο φελλός λαμβάνεται από το φλοιό της Βελανιδιάς Φελλόδεντρο ή Δρύς η Φελλοφόρος. Το δέντρο ξεφλουδίζεται, κατά κάποιο τρόπο. Μετά από περίπου εννέα με δέκα χρόνια, ο φλοιός έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, ώστε η βελανιδιά μπορεί να ξεφλουδιστεί ξανά. Ωστόσο, επειδή όλο και περισσότερες φιάλες κρασιού σφραγίζονται πλέον με βιδωτά καπάκια ή τεχνητά παραγόμενους φελλούς, η βιομηχανία φελλού στην Πορτογαλία βρίσκεται σε κρίση. Παρεμπιπτόντως, ο φελλός είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Γι' αυτό θα πρέπει να πηγαίνετε τους (πραγματικούς) φελλούς σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Δέντρα Ευκαλύπτου

Πολτός από την Πορτογαλία

Ο πολτός είναι μια σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού. Ο πολτός λαμβάνεται από ξύλο. Στην Πορτογαλία έχουν φυτευτεί, ως εκ τούτου, μεγάλοι αριθμοί δέντρων ευκαλύπτου ταχείας ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτό προκαλεί προβλήματα επειδή ο ευκάλυπτος κάνει τη γη να στεγνώνει και να ξεπλένεται, στερώντας της έτσι θρεπτικά συστατικά.Το αρχικό δάσος επίσης εκτοπίζεται και μαζί του η τοπική άγρια ζωή. Τα έλαια που περιέχονται στον ευκάλυπτο ευνοούν επίσης τις δασικές πυρκαγιές επειδή είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. Το καλοκαίρι, συχνά καταστρέφονται μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι μία από τις υπηρεσίες και αντιπροσωπεύει το οκτώ τοις εκατό της συνολικής οικονομικής παραγωγής. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Αλγκάρβε στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας ή πετούν προς τη Μαδέρα. Η Λισαβόνα είναι επίσης δημοφιλής προορισμός. Ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Εννέα εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν στη χώρα το 2014 και αυξήθηκαν σε 22 εκατομμύρια το 2018.

 

Αφήστε μια απάντηση