Πορτογαλία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Πορτογαλία;

Μαζί με την Ισπανία, η Πορτογαλία βρίσκεται στην Ιβηρική Χερσόνησο. Χωρίζεται από την υπόλοιπη Ευρώπη από τα Πυρηναία Όρη στα νοτιοδυτικά της ηπείρου. Η Πορτογαλία καταλαμβάνει μόνο το 15 τοις εκατό του δυτικού τμήματος της Ιβηρικής Χερσονήσου, ενώ το 85 τοις εκατό ανήκει στην Ισπανία.

Συνεπώς, η Ισπανία είναι επίσης η μόνη χώρα με την οποία η Πορτογαλία έχει χερσαία σύνορα. Στα δυτικά και νότια, η Πορτογαλία βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ponta do Pico (2351 μ)

Νησιά και υψηλότερο βουνό στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία περιλαμβάνει το νησί Μαδέρα, το οποίο βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα δυτικά του Μαρόκου, και τις Αζόρες, ένα σύμπλεγμα νησιών σε απόσταση άνω των 1300 χιλιομέτρων δυτικά της Πορτογαλίας (βλ. παρακάτω).

Στις Αζόρες βρίσκεται επίσης το υψηλότερο βουνό της Πορτογαλίας, το Ponta do Pico (ηφαίστειο Πίκο), το οποίο έχει ύψος 2351 μέτρα.

Τι τοπία υπάρχουν στην Πορτογαλία;

Η Πορτογαλία έχει μεγάλη ακτογραμμή στον Ατλαντικό. Είναι επίπεδη και αμμώδης. Στα νότια βρίσκεται το Αλγκάρβε, μια δημοφιλής περιοχή διακοπών με όμορφες αμμώδεις παραλίες και γκρεμούς.

Η Πορτογαλία έχει επίσης βουνά. Αυτά βρίσκονται στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ η ακτή και ο νότος είναι επίπεδες ή λοφώδεις.

Στα βουνά περιλαμβάνεται η Serra da Estrela, όπου βρίσκεται το υψηλότερο βουνό της ηπειρωτικής Πορτογαλίας, το Τόρρε, με ύψος 1993 μέτρα. (Η κορυφή Τόρρε είναι το ψηλότερο σημείο της ηπειρωτικής Πορτογαλίας και το δεύτερο ψηλότερο σημείο σε ολόκληρη την Πορτογαλία, μετά το ηφαίστειο Πίκο στις Αζόρες).

Ποτάμια στην Πορτογαλία

Αρκετοί ποταμοί διασχίζουν τη χώρα, προερχόμενοι από την Ισπανία και εκβάλλουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μεγαλύτεροι είναι ο Ντουέρο ή Δούρος, ο Τάγος και ο Γουαδιάνα (ή και ορθότερα Γκουαδιάνα). Με μήκος 320 χιλιομέτρων, ο Δούρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πορτογαλίας.

Ο Τάγος αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ του βορρά και του νότου της Πορτογαλίας. Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στο χάρτη. Εδώ ο Τάγος αναφέρεται με το αρχαίο του όνομα Τάγος.

Μαδέρα και ΑζόρεςMacaronesia - Wikipedia

Δύο νησιωτικά συμπλέγματα στον Ατλαντικό ανήκουν στην Πορτογαλία: η Μαδέρα με το ομώνυμο κύριο νησί και οι Αζόρες. Οι Αζόρες περιλαμβάνουν εννέα μεγαλύτερα και αρκετά μικρότερα νησιά. Και τα δύο αρχιπελάγη βρίσκονται αρκετά μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά ορεινά και έχουν απότομες βραχώδεις ακτές.

Οι Αζόρες και το νότιο τμήμα της Μαδέρας έχουν υποτροπικό κλίμα. Εδώ επικρατεί αρκετή ζέστη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Παραλία στο Αλγκάρβε
Σπήλαιο στην παραλία Benagil
Σάο Μιγκέλ

 

 

 

 

 

 

 

Μαδέρα
Παραλία στην περιοχή Alentejo
Αμπελώνας στο Alto Douro

 

 

 

 

 

 

 

Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι η Λισαβόνα. Στα πορτογαλικά ονομάζεται Lisboa. Η Λισαβόνα βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Με περίπου 560.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ωστόσο, ο αριθμός των κατοίκων έχει μειωθεί απότομα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι έχουν μετακομίσει στη γύρω περιοχή. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Λισαβόνα έχει καταστραφεί από σεισμούς και πυρκαγιές αρκετές φορές στην ιστορία της. Ο σεισμός του 1755 κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πόλης και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το ιστορικό κέντρο ανοικοδομήθηκε μετά το σεισμό. Η αρχιτεκτονική του μαρτυρά τον 18ο αιώνα. Ονομάζεται Baixa στα πορτογαλικά. Οι πλακόστρωτες προσόψεις και τα στενά σοκάκια είναι το σήμα κατατεθέν της. Το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης είναι ο Torre de Belém (Πύργος του Μπελέμ). Ο πύργος χτίστηκε σε μανουελικό στυλ - πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Μανουήλ Α΄. Στην κορυφή του υπάρχει μια εξέδρα θέασης. Το μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jerónimos) χτίστηκε στο ίδιο στυλ. Αν έρθετε ποτέ στη Λισαβόνα, πάρτε οπωσδήποτε το ιστορικό τραμ 28!

Torre de Belém
Jeronimos Monastery
τραμ 28

 

 

 

 

 

 

 

Κλίμα στην Πορτογαλία

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας βρίσκεται στον Ατλαντικό και μόνο ένα μικρό μέρος στη Μεσόγειο, η χώρα εξακολουθεί να έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά, ενώ οι χειμώνες ήπιοι και υγροί.

Η Λισαβόνα έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 16,6 βαθμούς. Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας με 22,5 βαθμούς, αλλά ακόμη και τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι 10,8 βαθμοί.

Ο νότος της χώρας είναι γενικά πιο ζεστός και ξηρός από τον βορρά. Στο βορρά βρέχει περισσότερο και είναι κάπως πιο δροσερό. Το χειμώνα πέφτει επίσης χιόνι στα βουνά. Στις ακτές, η θάλασσα μετριάζει κάπως τον ζεστό αέρα.

Αφήστε μια απάντηση