Πορτογαλία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Γραφική θέα του ποταμού Cavado και του εθνικού πάρκου Peneda-Geres στη βόρεια Πορτογαλία.
Όμορφη ακτή του φυσικού πάρκου Arrabida, νότια από τη Λισαβόνα, Alentejo, Πορτογαλία

Η φύση της Πορτογαλίας

Επειδή η Ιβηρική Χερσόνησος χωρίζεται από την υπόλοιπη Ευρώπη από τα βουνά των Πυρηναίων, εκεί μπόρεσαν να αναπτυχθούν είδη που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό ισχύει τόσο για τα ζώα όσο και για τα φυτά. Επιπλέον, ορισμένα είδη μπόρεσαν να εισέλθουν από την Αφρική μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.

Με τις ακτές και τα ορεινά εδάφη στα βόρεια και τα πιο επίπεδα εδάφη στα νότια, η Πορτογαλία διαθέτει ποικίλα τοπία στα οποία αναπτύσσονται επίσης πολύ διαφορετικά είδη δέντρων και λουλουδιών. Τα ζώα έχουν επίσης προσαρμοστεί στα τοπία. Στα βορειοδυτικά της χώρας βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês, το μοναδικό εθνικό πάρκο της χώρας.

Covao Dos Conchos - Μια τρύπα στη μέση της λίμνης σε Serra da Estrela, Πορτογαλία
Το όμορφο φυσικό πάρκο Sintra-Cascais εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του δεύτερου μεγαλύτερου και βαθύτερου Ατλαντικού Ωκεανού στην Πορτογαλική Ριβιέρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δρυς η φελλοφόρος
Χαμαίρωπας χαμηλός

Τι αναπτύσσεται στην Πορτογαλία;

Τα τυπικά δέντρα στην Πορτογαλία είναι κυρίως βελανιδιές, ιδίως η Βελανιδιά Φελλόδεντρο ή Δρύς η Φελλοφόρος  . Αλλά τα πουρνάρια και οι αριές συναντώνται συχνά. Υπάρχουν επίσης πεύκα -ιδιαίτερα θαλάσσια πεύκα (πεύκα συστάδας) και κουκουναριές- και καστανιές, καθώς και ευκάλυπτοι και φοίνικες στο νότο, από τους οποίους ο νάνος φοίνικας (Χαμαίρωπας χαμηλός) είναι ενδημικός εδώ. Το περίφημο δάσος δάφνης φυτρώνει στη Μαδέρα.

Ποια ζώα ζουν στην Πορτογαλία;

Στα ζώα που απαντώνται μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο, και επομένως και στην Πορτογαλία, περιλαμβάνονται ο ιβηρικός λύκος, ο ιβηρικός λύγκας και ο ιβηρικός λαγός. Υπάρχουν επίσης αγριοκάτσικα, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, αγριόγατες, νυφίτσες, κουνάβια, βίδρες και λίγες καφέ αρκούδες. Στους θηρευτές περιλαμβάνεται επίσης η Αιγυπτιακή μαγκούστα, το μοναδικό είδος μαγκούστας που απαντάται στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία.

ιβηρικός λαγός
Ιβηρικός λύγκας
Ιβηρικός λύκος
Αιγυπτιακή μαγκούστα

 

 

 

 

 

Εκτός από τα θηλαστικά, στην Πορτογαλία ζουν και ερπετά. Σε αυτά περιλαμβάνονται σαύρες, φίδια και ο χαμαιλέοντας, ο οποίος συναντάται στην Ευρώπη μόνο στα πολύ νότια, όπου είναι ξηρά και ζεστά. Η σαλαμάνδρα με τις χρυσές ραβδώσεις, ο βάτραχος της Μαγιόρκας και ο ισπανικός τρίτωνας είναι αμφίβια ενδημικά της Ιβηρικής Χερσονήσου.

σαλαμάνδρα με τις χρυσές ραβδώσεις
βάτραχος της Μαγιόρκας
ισπανικός τρίτωνας
χαμαιλέοντας

 

 

 

 

 

 

Ισπανικός αυτοκρατορικός αετός

Υπάρχουν επίσης πουλιά στην Πορτογαλία;

Φυσικά και πετούν πουλιά στην Πορτογαλία! Επειδή η χώρα βρίσκεται στη διαδρομή των μεταναστευτικών πουλιών από και προς την Αφρική, μπορείτε να παρατηρήσετε σμήνη τους την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πελαργοί που μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία στα δεξιά.

Τα θαλασσοπούλια ζουν στις ακτές του Ατλαντικού. Οι πανταχού παρόντες γλάροι είναι δύσκολο να λείψουν από εδώ. Στα βουνά θα συναντήσετε όρνια και γύπες ή τον ισπανικό αυτοκρατορικό αετό.

 

Spanische Geier meiden PortugalUngewöhnlich: Gänsegeier im winterlichen Allgäu unterwegs | BR24

Αφήστε μια απάντηση