Πορτογαλία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Praça do Comércio

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία;

Στα πορτογαλικά, τα Χριστούγεννα ονομάζονται Natal. Όπως και εδώ, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φωτάκια. Τα καταστήματα είναι επίσης στολισμένα για τα Χριστούγεννα. Στο σπίτι, οι άνθρωποι συνήθως τοποθετούν ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια φάτνη. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα δίνονται μόνο τα μεσάνυχτα ή και το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου. Τα φέρνει ο Pai Natal, ο Πορτογάλος Άγιος Βασίλης. Η 26η Δεκεμβρίου δεν είναι πλέον αργία.

Cozido à Portuguesa

Το προηγούμενο βράδυ, μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων γίνεται κοινό δείπνο. Αυτό είναι συνήθως αποξηραμένο ψάρι bacalhau, το οποίο παρασκευάζεται με λάχανο και πατάτες. Ωστόσο, ορισμένες οικογένειες σερβίρουν επίσης κρέας, cozido Portuguesa. Για επιδόρπιο, υπάρχει κάτι γλυκό, όπως ρυζόγαλο, ντόνατς που ονομάζονται filhos ή rabanadas, φέτες λευκού ψωμιού που ψήνονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη κανέλα.

το "κέικ του βασιλιά"

Το Bolo rei είναι το "κέικ του βασιλιά", το οποίο τρώγεται μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων. Πρόκειται για ένα κέικ στεφάνι με σουλτανίνα, ξηρούς καρπούς και ζαχαρωμένα φρούτα. Παραδοσιακά, ένα φασόλι είναι κρυμμένο μέσα στο κέικ. Όποιος το βρει πρέπει να πληρώσει για την επόμενη βασιλόπιτα.

Υπάρχουν επίσης χριστουγεννιάτικες αγορές στην Πορτογαλία. Στη Λισαβόνα, μπορείτε να φάτε νόστιμες λιχουδιές και να αγοράσετε νέα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Praça do Comércio, μια από τις κύριες πλατείες της πόλης.

Οι επιμέρους περιοχές της χώρας έχουν επίσης τις δικές τους παραδόσεις. Στο νησί της Μαδέιρα, για παράδειγμα, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 16 Δεκεμβρίου. Οι Missas do Parto (λειτουργίες για τη γέννηση) πραγματοποιούνται τα ξημερώματα. Περιλαμβάνουν επίσης διαγωνισμούς τραγουδιού. Στη συνέχεια, τρώγονται καλαμποκόψωμα και κέικ. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν λευκά Χριστούγεννα στην Πορτογαλία, εκτός αν ταξιδεύετε στα βουνά.

Αφήστε μια απάντηση