Πορτογαλία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Το ψάρι είναι αποξηραμένο και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στην Πορτογαλία.

Φαγητό στην Πορτογαλία

Ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα στην Πορτογαλία είναι το ψάρι. Εξάλλου, ο Ατλαντικός βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην πόρτα και οι ψαράδες φέρνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια. Το αποξηραμένο ψάρι, το bacalhau, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το ψάρι αποξηραίνεται και αλατίζεται για το σκοπό αυτό. Έτσι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα φρέσκα ψάρια αλλιώς θα χαλούσαν γρήγορα. Χαρακτηριστικό της πορτογαλικής παρασκευής είναι ο μακρύς χρόνος ξήρανσης, περίπου 150 ημέρες, και η χρήση θαλασσινού αλατιού.

Το Bacalhau θεωρείται εθνικό πιάτο στην Πορτογαλία. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι υπάρχουν τόσες συνταγές όσες και οι ημέρες του έτους, δηλαδή 365. Το ψάρι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή να μουλιάσει πριν από την προετοιμασία. Στη συνέχεια μπορείτε να ψήσετε ή να βράσετε το ψάρι, να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες, σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, ακόμη και σε επιδόρπια!

Σούπες και μαγειρευτά

Caldo Verde
Gazpacho

Οι σούπες είναι επίσης πολύ δημοφιλείς και σχεδόν πάντα σερβίρονται ως πρώτο πιάτο στα εστιατόρια. Το caldo verde είναι ένας "πράσινος ζωμός". Είναι δημοφιλής στο βορρά και περιέχει πατάτες, κρεμμύδια και λουκάνικο chouriço, καθώς και ψιλοκομμένα φύλλα από ένα είδος λάχανου που ονομάζεται λάχανο με μεδούλι.

Στη νότια Πορτογαλία, από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αρέσκονται να τρώνε gazpacho, μια κρύα σούπα από ντομάτες, αγγούρια και άλλα λαχανικά, η οποία είναι επίσης αγαπημένη στην Ισπανία. Εκτός από την ψαρόσουπα και τη σούπα ψωμιού, δημοφιλής είναι και η feijoada.

Feijoada

Η Feijoada  μπορεί να γίνει «του βουνού» και «της θάλασσας». Η παραδοσιακή Feijoada φτιάχνεται με χοιρινό, λουκάνικο, λάχανο και φασόλια. Σε παραλιακές πόλεις όμως, μπορείτε να βρείτε και Feijoada de Buzinas με οστρακοειδή ή Feijoada de Choco με καλαμάρι.

Carne de porco à alentejana

Τι άλλο να φάτε στην Πορτογαλία;

Το κρέας είναι επίσης δημοφιλές στην Πορτογαλία. Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί είναι δημοφιλή. Η μπριζόλα με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές είναι εξίσου νόστιμη για τους Πορτογάλους με το carne de porco com amêijoas. Πρόκειται για χοιρινό κρέας με μύδια.

Τα petiscos είναι δημοφιλή ως ορεκτικά ή μικρά σνακ. Αυτά μπορεί να είναι μικρά γεμιστά ζυμαρικά ή ζυμαρικά όπως τα bolinhos de bacalhau που φτιάχνονται από μείγμα bacalhau και πατάτας.

Petiscos

Θα ήθελα κάτι γλυκό!

Pasteis de Nata

Τα επιδόρπια είναι επίσης πολύ δημοφιλή στην Πορτογαλία. Τα pastéis de nata είναι διάσημα. Πρόκειται για τάρτες από σφολιάτα και γεμίζουν με κρέμα από κρόκο αυγού, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζονται με κανέλα ή ζάχαρη άχνη. Ρίξτε μια ματιά στη συνταγή μας για να σας βοηθήσει να τις ψήσετε! Παρεμπιπτόντως, μια απλή τάρτα ονομάζεται pastel de nata. Η σφολιάτα και οι κρόκοι αυγών χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά άλλα επιδόρπια.

 

Leave a Reply