Σερβία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Επιρροές στη σερβική κουζίνα

Άλλοτε οι Ρωμαίοι, άλλοτε οι Οθωμανοί, άλλοτε οι Αυστριακοί βρίσκονταν στη Σερβία και ενδιάμεσα αποτελούσε μια ενιαία χώρα μαζί με άλλα βαλκανικά κράτη. Είναι αυτονόητο ότι ένα πλήθος διαφορετικών πιάτων ήρθε στη Σερβία κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Η ανατολίτικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Σερβία, ιδίως η τουρκική.

Börek

Börek (Μπουρέκ).

Ένα από τα πιο παραδοσιακά τους παρασκευάσματα. που σχετίζεται με την τουρκική κουζίνα, είναι το Μπουρέκ. Αυτό είναι τηγανισμένα φύλλα που γεμίζουν με τυρί, κρέας, μανιτάρια ή κεράσια. Είναι νοστιμότατο και μοιάζει αρκετά και με τις δικές μας πίτες.

 

Kulen , πικάντικο αλλαντικό

Πικάντικο φαγητό

Το πολύ κρέας είναι χαρακτηριστικό πολλών πιάτων στη Σερβία. Για παράδειγμα, υπάρχει πολύ αρνί, το οποίο καρυκεύεται με το καυτερό μπαχαρικό άιβαρ. Το υπόλοιπο φαγητό είναι επίσης πολύ έντονα αρωματισμένο.

Djuvec

Το εθνικό πιάτο της Σερβίας

Η Σερβία έχει ονομάσει το δικό της εθνικό πιάτο: Djuvec. Πρόκειται για βραστό ρύζι στο οποίο προστίθενται συστατικά όπως μπιζέλια, κρεμμύδια, πιπεριές και σκόρδο. Όπως συμβαίνει συχνά στη Σερβία, μαζί του σερβίρεται συχνά ένα κομμάτι κρέας. Παρεμπιπτόντως, οι άνθρωποι στη Σερβία τρώνε συνήθως τρεις φορές την ημέρα, με τη μεγαλύτερη μερίδα να σερβίρεται το μεσημέρι.

Επίσκεψη στη Σερβία

Αν ταξιδεύατε στη Σερβία και συναντούσατε τους ντόπιους με ανοιχτόμυαλο και φιλικό τρόπο, πιθανότατα δεν θα αργήσουν να σας προσκαλέσουν να φάτε μαζί τους. Ίσως θα πηγαίνατε σε ένα από τα πολλά εστιατόρια με τους νέους Σέρβους φίλους σας και θα παραγγείλατε pasulj, μια σερβική φασολάδα, ως ορεκτικό.

Μπορεί να παραγγείλετε ένα Šar planinski čaj, ένα τσάι από βότανα, για να το συνοδεύσετε. Το κυρίως πιάτο θα είναι πιθανότατα ένα σερβικό πιάτο με κρέας, όπως το sarma, το οποίο είναι ρολό λάχανου που φτιάχνεται από κιμά, ρύζι και φύλλα λάχανου. Αυτό θα σερβιριζόταν ίσως με pogača (Πογάτσα, ψωμί του Σέρβου αγρότη).

Για επιδόρπιο, ίσως να μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία από λιχουδιές όπως ratluk (ένα γλυκό από ζάχαρη και άμυλο, σαν το δικό μας το λουκούμι), cocupavci (φέτες καρύδας) ή palačinke (τηγανίτες). Στο τέλος, ο οικοδεσπότης σας θα επιμείνει σίγουρα να πληρώσει, καθώς η φιλοξενία είναι πολύ σημαντική στη Σερβία.

SARMA
pasulj

 

Leave a Reply