Posted on May 18, 2020
Στεφάνι Φρανκφούρτης
- 200 γρ. βούτυρο μαλακό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- το ξύσμα ενός λεμονιού
- λίγο αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1 φακελάκι μπέικιν
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου για βράσιμο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 350 γρ. βούτυρο μαλακό
Θα χρειαστείτε ακόμη:
- 13 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- κερασάκια γλασέ για το στόλισμα
1. Προθερμένουμε τον φούρνο στους 190 και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ στρόγγυλη.
2. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, το αλάτι, και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και το μπέικιν και τα κοσκινίζουμε, έπειτα τα προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
4. Βάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά (κάντε το τεστ με το μαχαίρι). Το αφήνουμε να κρυώσει.
5. Καθώς θα ψήνετε το γλυκό, φτιάχνουμε την κρέμα με το γάλα και το άνθος αραβοσίτου και τα 100 γρ. ζάχαρης.
6. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
7. Το μαλακό βούτυρο (350 γρ.), το χτυπάμε στο μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα πλέον κρέμα.
8. Λιώνουμε το βούτυρο (13 γρ.) με την ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου, μεχρι να καλυφθούν από την καραμέλα.
9. Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν (αν ενωθούν μεταξύ τους τα σπάμε με τα χέρια ή το γουδί).
10. Κόψτε το γλυκό σε 2 μέρη έτσι ώστε να έχετε 3 παντεσπάνια.
11. Βάλτε λίγη από την κρέμα σε ένα κορνέ. Αλείψτε το πρώτο παντεσπάνι με κρέμα, βάλτε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώστε ακόμη μια φορά κρέμα.
12. Τέλος βάλτε και το τελευταίο παντεσπάνι και καλύψτε το κι αυτό με κρέμα. Όση κρέμα περισσέψει την αλείφουμε στο εξωτερικό μέρος του κέικ.
13. Στολίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα και με το κορνέ κάνουμε ροζέτες τις οποίες στολίζουμε με τα κερασάκια γλασέ.
14. Αφήνουμε το γλυκό τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει.
Καλή σας επιτυχία!!!!
Posted on May 6, 2020
Γερμανικά λουκάνικα με καλαμπόκι και χαλούμι στα κάρβουνα
Μάρθα Χουρπουλιάδου
Υλικά
- 6 λουκάνικα
- 6 καλαμπόκια καθαρισμενα
- 1 χαλλούμι σε φέτες
- 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 6 φρατζολακια για hotdogs
- Αγαπημένες σως (bbq, mayo, mustard etc)
Εκτέλεση
45 λεπτά
- Ανάβουμε τα κάρβουνα ή ετοιμάζουμε τη σχάρα μας
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε ενα αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια και σωταρουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε μια κουτάλια ζάχαρη και μια κουτάλια βαλσαμικο ξύδι. Ανακατεύουμε για ακομα 1-2 λεπτά και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά τα σιγοψηνουμε για 4-5 λεπτά μεχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε στη σχάρα τα καλαμπόκια και ψήνουμε για περιπου 15 λεπτά, γυρνώντας τα να ψηθούν σε όλες τις πλευρες
- Βάζουμε στη σχάρα τα λουκάνικα και τα χαράζουμε διαγώνια με ένα μαχαίρι. Τα ψήνουμε περιπου 12 λεπτά, γυρνώντας τα να ψηθούν από ολες τις πλευρές.
- Ψήνουμε στο τέλος και τις φέτες χαλλούμι για 4 λεπτά η κάθε πλευρά.
- Βάζουμε στο φρατζολακι λίγα κρεμμύδια, από πάνω το λουκάνικο και στο τέλος τις αγαπημένες μας σως!
Posted on May 6, 2020
Γερμανικές βάφλες
Μάρθα Χουρπουλιάδου
- Υλικά
12-15 βάφλες
- 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
- Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη ή το μέλι, τη βανίλια, το αλάτι και τα αυγά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο προηγουμένως έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, και το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, μέχρι να προκύψει ένας αραιός χυλός.
- Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα και αλείφουμε με ένα πινέλο λίγη μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου) ή ηλιέλαιο. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι ζύμη στη βαφλιέρα και την απλώνουνε γρήγορα. Κλείνουμε τη βαφλιέρα και ψήνουμε τις βάφλες για 3-5 λεπτά.
- Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και βγαίνουν εύκολα με ένα πιρούνι, είναι έτοιμες. Τις τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Updated on May 6, 2020
Τσουρέκι γερμανικό
Μάρθα Χουρπουλιάδου
- Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αβγά
- 1 ασπράδι αβγού
- 250 ml κρέμα γάλακτος, χλιαρή
- 150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά γάλα (για την επικάλυψη)
- 1 κρόκος αβγού (για την επικάλυψη)
- Εκτέλεση
35 Minutes
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αβγά, το ασπράδι και τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
- Ζυμώνουμε ελαφρά και πάλι (όχι πατώντας με δύναμη, αλλά φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο της ελαφρά, δημιουργώντας τις λεγόμενες "κλωστές"). Προσθέτουμε, εάν επιθυμούμε, τις σταφίδες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και φτιάχνουμε τρία ρολά με τα οπόια πλέκουμε μία πλεξούδα.
- Στο ταψί μας τοποθετούμε λαδόκολλα, πάνω στην οποία βάζουμε την πλεξούδα μας.
- Αναμειγνύουμε την 1 κουταλιά φρέσκου γάλακτος με τον κρόκο και με αυτό το μίγμα αλείφουμε την πλεξούδα. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.
- Όταν φουσκώσει ορατά και πάλι, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει.
- Όταν ψηθεί το τσουρέκι πρέπει να έχει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και να λάμπει!
Posted on May 3, 2020
SACHERTORTE ( Ζάχερ Τόρτε )
Το πλούσιο σοκολατένιο επιδόρπιο, γνωστό ανά τον κόσμο ως το γαστρονομικό σύμβολο της Αυστρίας, είναι από τα γλυκά που τα ζαχαροπλαστεία τιμούν με ποικιλία παραλλαγών, ωστόσο, η αυθεντική του συνταγή διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό στη γενέτειρά του.
Ποιος όμως είναι ο «πρωτεργάτης» που δημιούργησε το θρυλικό γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις αφράτου σοκολατένιου κέικ, ενδιάμεσα μια στρώση μαρμελάδας βερίκοκο ή κεράσι καλυμμένα με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο; Η περίφημη τούρτα δημιουργήθηκε από το ζαχαροπλάστη Franz Sacher το 1832 στην αυστριακή πρωτεύουσα όταν του ζητήθηκε από τον πρίγκηπα Klemens von Metternich, κληρονόμο μιας εύπορης οικογένειας ξενοδόχων, να ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο γλυκό για έναν καλεσμένο του επειδή ο επίσημος ζαχαροπλάστης του παλατιού ήταν άρρωστος. Ο 16χρονος μαθητευόμενος ακόμα τότε Sacher, αγαπούσε πολύ τη σοκολάτα και αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει ως βασικό υλικό στη συνταγή του. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητα καλό, τόσο που ο θρύλος θέλει τον Metternich να ενθουσιάζεται με την πρώτη μπουκιά.
Το επιδόρπιο σύντομα έγινε γνωστό ανά τη χώρα αλλά και εκτός των αυστριακών συνόρων με την αυθεντική συνταγή ωστόσο να προστατεύεται ως σήμα κατατεθέν της εγχώριας γαστρονομίας, χωρίς βέβαια αυτό να εμποδίζει άλλους ζαχαροπλάστες να δημιουργήσουν τη δική τους Sachertorte. Σημειώνουμε ότι το ξενοδοχείο «Sacher» στη Βιέννη είναι το μοναδικό σημείο όπου φτιάχνεται η 100% αυθεντική Sachertorte συνοδευόμενη μάλιστα από το ανάλογο σήμα κατατεθέν. Στο ξενοδοχείο παράγονται περισσότερες από 270.000 τούρτες το χρόνο ενώ Sachertorte βρίσκετε επίσης στο ξενοδοχείο «Sacher» στο Σάλτσμπουργκ, το «Sacher Café» στη Βιέννη, το Ίνσμπρουκ και την Γκρατζ, καθώς και στο αεροδρόμιο της Βιέννης.
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!
Posted on May 3, 2020
Κέζε κούχεν (kaesekuchen)!Το Γερμανικό τυρογλυκό!
Το κέζε κούχεν είναι το τυρογλυκό της Γερμανίας.Πρόκειται για ένα γλυκό που θυμίζει chessecake.Φτιάχνεται απο το τυρί quark,το οποίο μοιάζει με ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο.Επειδή όμως στην Ελλάδα το τυρί αυτό δεν υπάρχει στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε γιαούρτι.Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό που σίγουρα αξίζει την δοκιμή σας!
Yλικά:
Για την βάση
• 330γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 125γρ ζάχαρη
• 130γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 αυγά
• 1 φακελάκι μπέικιν
• 1 βανίλια
Για την γέμιση:
• 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
• 200-250γρ ζάχαρη
• 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου
• 2 αυγά
• 125γρ γάλα
• Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
• Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατευούμε όλα τα υλικά για την βάση μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι
• Βουτυρώνουμε καλά μια αποσπώμενη φόρμα 28 εκ περίπου και στρώνουμε την βάση καλύπτοντας και τα πλαινά μέχρι επάνω
• Χτυπάμε με το μίξερ καλά τα υλικά της γέμισης και αδειάζουμε το μείγμα στο εσωτερικό της βάσης
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς,για 1 ωρα και 10 λεπτά
• Αφαιρούμε απο τον φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε
Updated on April 29, 2020
Pudding Brezel: Μπρέτσελ με κρέμα
Τα Pudding Brezel (πούτηνγκ-μπρέτσελ) είναι ένα αγαπημένο Γερμανικό γλυκό μου και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το Quark είναι γερμανικιά μυζήθρα.Στα Ελληνικά αφρόπηχτο ελληνικό γιαούρτι.Αφήστε τα Brezel 10 λεπτά να κρυώσουν,διαφορετικά ανοίγη ο πάτος.
Υλικά
-
Για την Ζύμη
-
300 γρ. Quark γερμανικιά μυζήθρα ή αφρόπηχτο ελληνικό γιαούρτι
-
3 αυγά
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη
-
1 φλυτζάνι λάδι
-
1 βανίλια
-
2 φακελάκια μπέικιν
-
1 κιλό αλέυρι
-
Για την Κρέμα
-
250 γραμ. μαργαρίνη
-
8 κουταλιές αλέυρι
-
1 1/2 λίτρο γάλα περίπου
-
40 γραμ. άνθος αραβοσίτου βανίλια για βράσιμο
-
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη
-
2 κρόκους αυγά
-
Εναλακτική Κρέμα
-
3 φακ.κρέμα βανίλια ανθος αραβοσίτου
-
Για την Επικάλυψη
-
μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
-
Για την κρέμα, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλέυρι μας ανακατέυοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το μισό γάλα, το πορτοκάλι χυμό και ξύσμα, την κρέμα βανίλιας και την ζάχαρη. Ανακατέυουμε και βάζουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο γάλα. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατέυουμε έντονα.
-
Για την εναλλακτική κρέμα, απλώς φτιάχνουμε την κρέμα ακολουθόντας της οδηγίες τις συσκευασίας και αφήνουμε να κρυώσει.
-
Για την ζύμη μας, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατέυουμε προσθέτοντας σιγά σιγά απο το αλέυρι μας. Φτιάχνουμε μια σφιχτή ζύμη.
-
Κόβουμε απο την ζύμη μπαλάκια ίσα με ένα αυγό και πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι, πιάνουμε τις δύο άκρες και τις ενώνουμε στην μέση,δημιουργόντας τα Brezel. Αλευρώνουμε τα χέρια μας κάθε τόσο για να μην μας κολάει η ζύμη.
-
Τοποθετούμε τα Brezel σε ταψί με λαδόκολα και γεμίζουμε τις τρύπες τους με κρέμα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά.
-
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα και μόλις βγάλουμε τα Brezel τα αλοίφουμε με αυτή. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθούν και έπειτα τα συντηρούμε σε τάπερ. Καλή Επιτυχία!
Posted on April 29, 2020
Κολοκυθόσουπα γερμανική (kürbissuppe)
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαριζουμε ολα τα λαχανικα κ τα βαζουμε σε μια κατσαρολα με λιγο λαδι κ το καρυ.
- Τα σωταρουμε ελαφρα κ ανακατευουμε μεχρι να παει το καρυ παντου.
- Στη συνεχεια προσθετουμε νερο μεχρι να καλυψουμε τα λαχανικα κ προσθετουμε κ τα υπολοιπα μπαχαρικα.
- Οταν μαλακωσουν αφαιρουμε λιγο νερο κ κανουμε την σουπα βελουτε.
- Αναλλογα ποσο ρευστη την θελουμε προσθετουμε κ νερο.
- Σερβιρουμε με λιγο λαδι απο πανω κ λιγο γιαούρτι.
Posted on April 28, 2020
Ζυμαρικά speatzle
Υλικά
2 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι άσπρο
3/4 της κούπας γάλα
3 κ.σ. βούτυρο για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα.
2. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο λίγο, ενώ κτυπάμε συγχρόνως με ένα σύρμα. Θα πάρουμε ένα χυλό, ο οποίος είναι κολλώδης και ελαστικός.
3. Αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει.
4.Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Παίρνουμε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες και ρίχνουμε εκεί το 1/3 από τη ζύμη.
5. Κρατάμε το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα και με μια σκληρή σπάτουλα πιέζουμε σέρνοντάς την συγχρόνως, ώστε η ζύμη να βγαίνει σε κορδόνια και αμέσως να πέφτει στο νερό.
6. Σε 1-2 λεπτά τα κορδόνια της ζύμης θα έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
7. Αμέσως μετά τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και στο τέλος τα σουρώνουμε.
8. Μέσα σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα ζυμαρικά για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες.
9. Αδειάζουμε σε πιάτο και διακοσμούμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή κάνουμε στρώσεις με τυρί που λιώνει ενδιάμεσα ή άλλο τυρί που μας αρέσει.
Posted on April 27, 2020
BRATWURST
Η γερμανική κουζίνα είναι συνυφασμένη με τα λουκάνικα! Η ιστορία του Bratwurst στη Γερμανία φτάνει πίσω στο 1313, όταν η διοικούσα αρχή της Νυρεμβέργης προέβλεπε ότι μόνο το κρέας από χοιρινό φιλέτο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο λουκάνικο. Σήμερα, η Νυρεμβέργη, εξακολουθεί να είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο για την παραγωγή ψητών λουκάνικων.
Η συνταγή του γερμανικού Bratwurst δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου μέσα σε 700 χρόνια. Οι συνταγές για λουκάνικα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και ακόμη και τοποθεσία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικές ποικιλίες γερμανικών λουκάνικων.
Το όνομα προέρχεται από το παλαιό άνω γερμανικό Brätwurst, από brät-, που σημαίνει ψιλοκομμένο κρέας, και το Βουρστ που σημαίνει λουκάνικο. Στα σύγχρονα γερμανικά συνδέεται συχνά με το ρήμα braten, για τηγανιτά ή ψητά γεύματα.
Το Bratwurst το πουλάνε συνήθως στο δρόμο, μέσα ή μαζί με ένα λευκό ψωμί που παράγεται από αλεύρι σιταριού με κέτσαπ ή μουστάρδα. Μερικές φορές σερβίρεται με μαύρο, σκληρό ψωμί που παράγεται κυρίως από αλεύρι σικάλεως , λιγότερο συχνά με Μπρέτσελ. Φτιάχνεται από βόειο κρέας, ή πιο συχνά χοιρινό. Σερβίρεται όμως και σε εστιατόρια με λάχανο τουρσί, σαλάτα, πατατοσαλάτα και Sauerkraut (ξινολάχανο).
Το Bratwurst είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και θα ήθελα να το δοκιμάσω αν ποτέ βρεθώ στη Γερμανία!
Αλεξία - Μαρκέλλα Ευαγγέλου