Ελληνικά

Spätzle (Νουντλς με τυρί)

 

 

Τα Spätzle είναι νουντλς από άσπρο αλεύρι και αυγά. Συχνά σερβίρονται γαρνιρισμένα με τυρί και ψητά κρεμμύδια. Πρόκειται για ένα πιάτο που συναντάται κυρίως στη νότια Γερμανία και θεωρείται σπεσιαλιτέ της Σουηβίας, μιας περιοχής στο κρατίδιο της Βάδης – Βυτεμβέργης. Τα Spätzle μπορούν να σταθούν ως κύριο πιάτο ή να συνοδεύσουν τέλεια τα πιάτα κρεατικών.

Υλικά
2 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι άσπρο
3/4 της κούπας γάλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα

Δημιουργία
Κτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα.Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο λίγο, ενώ κτυπάμε συγχρόνως με ένα σύρμα.Θα πάρουμε ένα χυλό, ο οποίος είναι κολλώδης και ελαστικός. Αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει.Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Παίρνουμε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες (κανονικά χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο αλλα δεν το έχουν όλα τα σπίτια οπότε χρησιμοποιούμε σουρωτήρι) και ρίχνουμε εκεί το 1/3 από τη ζύμη. Κρατάμε το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα και με μια σκληρή σπάτουλα πιέζουμε σέρνοντάς την συγχρόνως, ώστε η ζύμη να βγαίνει σε κορδόνια και αμέσως να πέφτει στο νερόΣε 1-2 λεπτά τα κορδόνια της ζύμης θα έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.Αμέσως μετά τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και στο τέλος τα σουρώνουμε. Μέσα σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα ζυμαρικά για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες.Αδειάζουμε σε πιάτο και διακοσμούμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή κάνουμε στρώσεις με τυρί που λιώνει ενδιάμεσα ή άλλο τυρί που μας αρέσει.

Καλή μας όρεξη!!!

CURRYWURST

Currywurst Pommes (λουκάνικο με σάλτσα κάρυ και πατάτες)

Ένα γρήγορο φαγητό που τρώνε οι Γερμανοί από τα Imbiss (πατατάδικα)

Υλικά

  1. Bratwurst (άσπρα λουκάνικα,έχει στα Lidl)
  2. 5-6 κουταλιές κέτσαπ απλό η πικάντικο, όποιο σας αρέσει
  3. 1 κουταλάκι κάρυ, λίγο κουρκουμά,μαύρο και άσπρο πιπέρι
  4. 1 πρέζα από αλάτι και ζάχαρη, πάπρικα καπνιστή
  5. 60 ml νερό
  6. Πατάτες τηγανητές

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τα λουκάνικα στο γκριλ η στα κάρβουνα.
  2. Βάζουμε το κέτσαπ σε ένα μπρίκι,μαζί με τα μπαχαρικά και το νεράκι και αφήνουμε να βράσουν 5-6 λεπτά..θα έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.
  3. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα μας κόβουμε τα λουκάνικα μας σε χοντρές φέτες, ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα μας,και συνοδεύουμε με τις τηγανιτές πατάτες. Αν θέλουμε πιο πικάντικο το πιάτο μας ρίχνουμε πάνω στα λουκάνικα ακόμα λίγο κάρυ.

Καρτόφελπουφα (Kartoffelpuffer)

Πρόκειται για πλακουτσωτές τηγανητές κροκέτες πατάτας. Φτιάχνονται από τριμμένη πατάτα, αυγό, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Μπορείτε να τις απολαύσετε αλμυρές, δίπλα σε μια μερίδα κρέας ή ψάρι ή ακόμα και γλυκές με σος μήλου, μούρα, ζάχαρη και κανέλα.

Εάν σας άρεσε και θέλετε να το μαγειρέψετε,σας βρήκαμε τη συνταγή:

Υλικά

4-5 πατάτες
2 κρεμμύδια
3 αυγά
4-5 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε κόκκους
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι μπεικεν παουντερ
13 κουταλιές της σούπας αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε από την χοντρή μεριά του τρίφτη.

  2. Τρίβουμε και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με τις πατάτες.

  3. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα εβαπορέ, το ζωμό σε κόκκους, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

  4. Ρίχνουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το μπεικεν παουντερ, όσο πάρει να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.

  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ρίχνουμε μια μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας, το απλώνουμε στο τηγάνι σε μικρά στρόγγυλα πιτάκια.

  6. Αφού ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

    πηγή:

Γερμανικά bratwurst με πιπεριές, κρεμμύδια και Sauerkraut (ξινολάχανο)

Wurst είναι το λουκάνικο και στη Γερμανία θα βρείτε πάνω από 1500 διαφορετικά είδη να σας περιμένουν να τα γευθείτε. Περπατώντας στους γερμανικούς δρόμους σίγουρα θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές. Το πιο γνωστό είναι το bratwurst, δηλαδή ψητό χοιρινό λουκάνικο, το καπνιστό και βραστό Wiener και το schwarzwurst, δηλαδή λουκάνικο από αίμα. Σε διαφορετικά μέρη της Γερμανίας θα συναντήσετε και διαφορετικά είδη λουκάνικου, όπως το currywurst με σάλτσα από κέτσαπ και κάρι στο Βερολίνο, το βαυαρέζικο λευκό weisswurst ή το ιδιαίτερο rostbratwurst από τη Νυρεμβέργη.

Υλικά

2  μερίδες
4 γερμανικά bratwurst (λουκάνικα)
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Sauerkraut (ξινολάχανο)
μουστάρδα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

  2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.

    Γερμανικά bratwurst με πιπεριές, κρεμμύδια και Sauerkraut (ξινολάχανο) φωτογραφία βήματος 2Γερμανικά bratwurst με πιπεριές, κρεμμύδια και Sauerkraut (ξινολάχανο) φωτογραφία βήματος 2
  3. Τρυπάμε κάθε λουκάνικο αρκετές φορές και τα τοποθετούμε επάνω στο μείγμα με τις πιπεριές, εναλλακτικά κόβουμε κάθε λουκάνικο σε 3-4 κομμάτια.

  4. Ψήνουμε στους 190C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, γυρνώντας τα λουκάνικα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

  5. Σερβίρουμε με Sauerkraut (ξινολάχανο) και μουστάρδα και φυσικά με παγωμένη μπύρα !!.

Γερμανικά φαγητά

Αγαπητά μου παιδιά,

όπως σας ανέφερα και στον τοίχο μας η πρώτη σας εργασία θα είναι κάτι μικρό και πολύ ... νόστιμο!

Θα ασχοληθούμε με τα γερμανικά φαγητά και επειδή είμαι σίγουρη ότι κανείς σας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα νοστιμότατο πιάτο φαγητό θα ήθελα να ψάξετε σπεσιαλιτέ της γερμανικής ή της αυστριακής κουζίνας.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το https://www.google.gr/, να βρείτε ένα γερμανικό φαγητό που σας έκανε εντύπωση και να το μοιραστείτε μαζί μας σ' αυτό το blog (για παράδειγμα, να το περιγράψετε, να βρείτε από ποια πόλη της Γερμανίας ή και της Αυστρίας ξεκίνησε, κτλ.). Καλό θα ήταν να βάλετε και μία εικόνα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως ακριβώς φαίνεται το φαγητό που θα περιγράψετε.

Ανυπομονώ για τις απαντήσεις σας και ελπίζω να μου ανοίξετε την όρεξη!

κ. Αντιγόνη