English

η αξία του δάσους

Για την αξία του δάσους μιλήσαμε για τον αέρα που δεν μπορούμε να τον δούμε, όμως υπάρχει, για τα αέρια που έχουν διάφορα ονόματα όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το καλό οξυγόνο . Ο άνθρωπος εισπνέει οξυγόνο κι όταν εκπνέει φεύγει από μέσα του αέριο διοξείδιο του άνθρακα ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα δέντρα που αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα κι εκπνέουν οξυγόνο. Τα δάση μας δίνουν πολύ οξυγόνο.

τα δάση είναι κάτι πολύ περισσότερο από δέντρα. είναι όλο το οικοσύστημα του δάσους, τα φυτά, το χώμα, τα ζώα, τα πουλιά, ο ήλιος , η βροχή, τα ποτάμια του. τα δάση προσφέρουν προστασία σε είδη υπο εξαφάνιση , σε ζώα και σπάνια πουλιά.

και άνθρωποι ζουν στα δάση. όπως αυτόχθονες στο μεγαλο δασος του αμαζονίου, στην ζούγκλα της αφρικής , στην νέα ζηλανδία. οι φυλές αυτές ζουν αρμονικά με το δάσος, το αγαπούν  και το σέβονται. από υλικά του δάσους φτιάχνουν τις καλύβες τους, τρώνε καρπούς του δάσους και κυνηγούν στο δάσος.

- τα δέντρα δίνουν σκιά στο έδαφος κι ένα δάσος δίνει πολύ σκιά. τα δέντρα στις μεγάλες πόλεις δίνοντας σκιά το καλοκαίρι , μειώνουν την ανάγκη για κλιματιστικά, ανεμιστήρες, ενώ τα μεγάλα δάση κρατούν την γη δροσερή,

τα μεγάλα δάση δημιουργούν βροχή. ετοιμάζουμε ένα πείραμα για αυτό  οπότε θα το διαπιστώσουν και μόνα τους πειραματικά τα παιδιά και θα το αναρτήσουμε. . αν αύριο έχει σαν και σήμερα τόσο καλή μερα θα το κάνουμε το πρωί και θα δούμε τα αποτελέσματα του το επόμενο πρωί.

- τα δάση καταπολεμούν τις πλημμύρες. οι ρίζες των δέντρων κρατούν το νερό της βροχής που πέφτει, ποτίζονται οι ρίζες , βοηθούν το έδαφος να απορροφήσει περισσότερο νερό κι έτσι δεν γίνονται πλημμύρες. ακόμη ένα πείραμα για αύριο , ώστε να διαπιστώσουν τα παιδιά αυτό το φαινόμενο. οπότε αύριο παλιά ρούχα αγαπητοί γονείς γιατί θα παίξουμε με αυτό το πείραμα.

- τα δάση είναι σαν γιγάντια σφουγγάρια. το νερό που περνάει από τις ρίζες τους , ξεχειλίζει κάτω από τη γη , δημιουργούνται υπόγεια νερά , κι αυτά τα νερά μπορούν οι άνθρωποι να τα βρουν σε πηγάδια.

τα δάση μειώνουν τους ανέμους. η γεωργία κοντά σε ένα δάσος, όπως είναι το χωριό μας έχει πολλά ωφέλη , όπως νυχτερίδες που τρώνε έντομα, κουκουβάγιες και αλεπούδες που τρώνε αρουραίους.

αλλά και πολλά δέντρα στη σειρά γύρω από ένα χωράφι που καλλιεργούμε κόβει τον αέρα και έτσι ο δυνατός άνεμος δεν φτάνει στο χωράφι ή στο σπίτι μας. για αυτό είναι πολύ καλό να έχουμε δέντρα γύρω από το σπίτι μας να μην έρχεται με δύναμη ο αέρας.

τα δάση κρατούν το έδαφος στη θέση του . φανταστείτε να πέσει πολύ βροχή σε ένα τόπο χωρίς δέντρα . που θα πάνε τα νερά εφόσον δεν υπάρχουν ρίζες των δέντρων να πιούν και να συγκρατήσουν την βροχή ? η πόλη θα πλημμυρίσει.

τα δάση καθαρίζουν το βρώμικο έδαφος. τα δέντρα απορροφούν λύματα, διαρροές νερών , μολυσμένα νερά. φέραμε για παράδειγμα τα σκυλάκια που κάνουν πάντα την ανάγκη τους στα δέντρα, σε θάμνους και την άλλη μέρα είναι καθαρά ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα πεζοδρόμια, εκεί που δεν υπάρχουν δέντρα. όπως για παράδειγμα οι αγελάδες που μας δίνουν την κοπριά για τα λουλούδια μας.

τα δάση με το οξυγόνο που μας δίνουν καθαρίζουν και τον βρώμικο αέρα

επίσης τα δάση περιορίζουν τους δυνατούς θορύβους. ο ήχος εξασθενεί στα δάση και κάναμε σήμερα ένα σχετικό μικρο-πείραμα το οποίο θα επαναλάβουμε και αύριο μιλώντας σε ένα δέντρο και λέγοντας ένα μυστικό μας σε κάποιο δέντρο γιατί τα δέντρα κρατούν τα μυστικά των παιδιών.

- τα δάση μας δίνουν τρόφιμα, Όχι μόνο τα δέντρα προσφέρουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους αλλά και στα δάση μπορούμε να βρούμε μανιτάρια, όπως τα φημισμένα σε όλους μανιτάρια του τόπου μας αλλά και ζώα.

μας δίνουν φάρμακα και μεγάλοι γιατροί από τα πολύ παλιά τα χρόνια έφτιαχναν φάρμακα από φυτά του δάσους. το χαμομήλι , το τσάι κι άλλα βότανα του δάσους βοηθούν τον λαιμό μας όταν είμαστε κρυωμένοι .

τα δάση μας βοηθούν να κατασκευάζουμε πράγματα, όπως έπιιπλα, χαρτί . μιλήσαμε για το χαρτί που παίρνουμε από τα δέντρα και για την ανάγκη ανακύκλωσης του χαρτιού ώστε να μην χρειάζεται να κόβουμε τα πολύτιμα δέντρα.

πολλοί άνθρωποι εργάζονται και ζουν από τα δάση όπως οι ξυλουργοί που φτιάχνουν έπιπλα

-τα δάση ομορφαίνουν τον πλανήτη , η ομορφιά του δάσους δίνει απόλαυση και ξεκούραση στον άνθρωπο

- καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί από το δάσος, έχουν ζωγραφίσει τοπία στο δάσος, ποιητές έχουν γράψει ποιήματα και τραγούδια για το δάσος, πολλά παραμύθια έχουν γραφτεί για το δάσος , το δάσος παραμένει πάντα ένα μυθικό μαγικό τοπίο στην φαντασία των παιδιών

Το Δάσος είναι πολύτιμο

στη Ζωή
στην Υγεία
στον Πολιτισμό

Το δάσος είναι η ζωή μας


Περισσότερα δάση = καλύτερες συνθήκες ζωής

Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει,
ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει

Στο παρακάτω βίντεο τα παιδιά μας μιλούν για την αξία του δάσους και ζωγραφίζουν για το δάσος

Οι ζωγραφιές των παιδιών γίνονται βιβλίο στο storyjumber κλικ ΕΔΩ

οι ζωγραφιές των παιδιών

 

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΕΝΗΣ

Συνεχίσαμε σήμερα τα εργαστήρια δεξιοτήτων το δάσος και μιλήσαμε για τον όρο οικοσύστημα . Επικεντρωθήκαμε στο οικοσύστημα του δάσους της Στενής το οποίο  είναι ιδiαίτερο , ξεχωριστό και μοναδικό. Τον όρο NATURA, το δάσος μας ως προστατευμένη περιοχή με σπάνιο οικοσύστημα. Η βλάστηση τόσο του όρους Δίρφυς όσο και του δάσους είναι ιδιαίτερη με έλάτα, βελανιδιές, καστανιές και πεύκα. Στα ρέματα φυτρώνουν τεράστια πλατάνια, σφενδάμια και λεύκες..

Μιλήσαμε για το είδος των φυτών στο δάσος μας, πόες, θάμνοι , δέντρα και τη διαφορά τους σε σχέση με το βλαστό και το χρόνο ζωής τους. Εδώ χρειάζεται επίσκεψη στο δάσος για να μπορέσουν να τα ξεχωρίσουν. Οι πόες έχουν μαλακό πράσινο  βλαστό, ζούν συνήθως ένα χρόνο όπως είναι τα κρινάκια , το χαμομήλι , οι πανσέδες, οι παπαρούνες. Για ευκολότερη κατανόηση ονομάσαμε τις πόες άγρια λουλουδάκια και χαμηλά φυτά σαν λουλουδάκια όπως το χαμομήλι. οι θάμνοι ζουν πολλά χρόνια έχουν πολλούς σκληρούς βλαστούς . τα δέντρα ζουν συνήθως πολλά χρόνια έχουν πολύ σκληρό βλαστό και λέγεται κορμός.

Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά σπάνια λουλούδια ξεχωρίζουν η φριτιλάρια της Εύβοιας, το τσάι της Εύβοιας, η σιλήνη, οι βιόλες, η ασπέρουλα και η ρίγανη. Άλλα ενδιαφέροντα φυτά είναι η παιώνια, ο κρίνος, οι καμπανούλες, το λυχναράκι και ο ελέβορος.

 Όλη η περιοχή είναι σημαντική για τα πουλιά, για πολλά αρπακτικά και πουλιά του δάσους.

 Στο βουνό και στα δάση του ζούνε φιδαετοί, γερακίνες, κιρκινέζια, πετρίτες, χρυσογέρακα, μπούφοι, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, κοράκια, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγόνια και τσίχλες.

Στα ψηλά  σημεία του βουνού και κοντά στο ποτάμι μπορεί κανείς να βρει  σαλαμάνδρες.

Υπάρχουν φρίνοι,  χελώνες, δεντρογαλιές, σαΐτες, σαπίτες, σπιτόφιδα και οχιές.

 Από τα θηλαστικά συναντά κανείς αλεπούδες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, νυφίτσες και λαγούς.

 Εξηγήσαμε επίσης ποια ζώα είναι θηλαστικά . Η Ευμορφία μας είπε πως υπάρχουν και λύκοι στο δάσος γιατί υπάρχουν και αγριογούρουνα.

Από τον όρο του οικοσυστήματος εξηγήσαμε επίσης την τροφική αλυσίδα και πως η εξαφάνιση ενός είδους φυτού ή ζώου  έχει συνέπειες για τα υπόλοιπα ζώα.

Σήμερα έγινε μια απλή αναφορά για όλα αυτά θα τα δούμε με λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια του προγράμματος μας.

Βρήκαμε στο χάρτη της Ελλάδας την περιοχή του δάσους , την ζωγραφίσαμε , γράψαμε όπως μπορούμε αισθητικό δάσος Στενής 

Σε μακέτα χάρτη της Ελλάδας εντοπίσαμε το δάσος Στενής και μετακινήσαμε το μελισσάκι ρομποτάκι μας στην επιφάνεια του πραγματοποιώντας διάφορες διαδρομές. Χρησιμοποιήσαμε τα πλήκτρα μπρος πίσω , οι στροφούλες μας δυσκόλεψαν όμως σιγά- σιγά θα τα καταφέρουμε

το παιχνίδι με το ρομποτάκι μας 

ο χάρτης της Εύβοιας με το δάσος της Στενής 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ

Ξεκινήσαμε σήμερα το τελευταίο εργαστήρι της χρονιάς με θέμα το δάσος της Στενής.

Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι λύκε, λύκε , είσαι εδώ? 

Φτιάξαμε κολλάζ με χαρτόνια μάσκες λύκου

 

-που ζει άραγε ο λύκος ? τα παιδιά είπαν ότι ζει στο δάσος.

-υπάρχουν άραγε λύκοι στο δάσος της Στενής? υπάρχουν λύκοι , είπαν τα παιδιά.

Τι είναι το δάσος ? τι γνωρίζετε για το δάσος της Στενής ? 
κι έτσι ξεκίνησε το θέμα μας, το οποίο τους άρεσε πάρα πολύ και συζητήσαμε αρκετή ώρα.
κατέγραψα τι πιστεύουν τα παιδιά για το δάσος ώστε κατά την διάρκεια του προγράμματος να εντοπίσουμε αν ισχύουν αυτά που είπαν μέσα από την έρευνα και την διδασκαλία, και πόσα καινούργια πράγματα μάθαμε με την λήξη του προγράμματος αυτού.
τα παιδιά ζωγράφισαν όπως φαντάζονταν το δάσος της Στενής κι έγραψαν όπως μπορούσαν την λέξη ΔΑΣΟΣ
Τέλος έγινε καταγραφή τι θέλουμε να μάθουμε για το δάσος της Στενής
τα παιδιά είπαν:
-τι δέντρα και φυτά έχει το δάσος μας
- ποια ζώα ,  ποια πουλιά και ποια έντομα ζουν στο δάσος μας
-οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο δάσος για τον άνθρωπο αλλά και από τι κινδυνεύει το ίδιο το δάσος
- πόσο μεγάλο είναι το δάσος μας
- τι μας δίνει το δάσος

25η Μαρτίου 1821

Γνωρίσαμε την ιστορία του 1821 , τους ήρωες στην στεριά και στην θάλασσα, το κρυφό σχολειό και την ζωή των Ελλήνων στη περίοδο της Τουρκοκρατίας μέσα από το παραμύθι της Φακίνου ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ, απαγγείλαμε ποιήματα για την Εθνική μας γιορτή, ζωγραφίσαμε την παρέλαση , δημιουργήσαμε μια αφίσα ζωγραφική κολλάζ για το στόλο του Αιγαίου , και κάναμε κολλάζ την Ελληνική σημαία. Χορέψαμε το χορό του Ζαλλόγου , τραγουδήσαμε το μικρό κλεφτόπουλο και τον Εθνικό μας ύμνο. Παρελάσαμε μαζί με άλλα σχολεία στην Άνω Στενή του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων κρατώντας την Ελληνική σημαία.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ 1821 ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ 

Ζωγραφίζοντας την παρέλαση , γράφοντας την λέξη ΠΑΡΕΛΑΣΗ και 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Αφίσα οι μπουρλοτιέρησες του Αιγαίου μέσα από το ποίημα ΟΙ ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την αφίσα συνοδεύει η Ελληνική μας σημαία

Στο παρακάτω βίντεο μας το ποίημα οι ναύτες του Αιγαίου απαγγελία από τα παιδιά

Γνωρίσαμε ποιήματα για την 25η Μαρτίου και στα παρακάτω βίντεο απαγγελία των ποιημάτων από τα παιδιά
ΠΟΙΗΜΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΤΣΟΛΙΑΔΑΚΙ

ΠΟΙΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ 

ΠΟΙΗΜΑ ΖΗΤΩ ΑΥΤΟ ΤΟ 21 

το πουλί με τα 7 φτερά

Ακρόαση του  παραμυθιού, ζωγραφική , γραφή, μαθηματικά (αριθμοί 1-7)

Ακρόαση Παραμυθιού το πουλάκι με τα 7 φτερά . Τα παιδιά ζωγράφισαν το πουλάκι με τα 7 φτερά, έγραψαν όπως μπορούν τον τίτλο του παραμυθιού και τους αριθμούς από το 1 έως το 7

 

 

 

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Κυρά Σαρακοστή , έθιμο του τόπου μας , συζήτηση , ζωγραφική , κατασκευή με αλατοζύμη

Τα παιδιά ζωγράφισαν την Κυρά-Σαρακοστή έγραψαν όπως μπορούν ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και τους αριθμούς από το 1 έως το 7

Γνωρίσαμε το παραδοσιακό ποίημα της Κυρα- Σαρακοστής, απαγγελία από τα παιδιά στο παρακάτω βίντεο

Τα νήπια έγραψαν όπως μπορούσαν το παραδοσιακό ποίημα της Κυρα Σαρακοστής
Η Κυρά Σαρακοστή κατασκευή με αλατοζύμη

Τα παιδιά έβαψαν με ακρυλική τέμπερα και πινέλο την Κυρά Σαρακοστή

ΗΛΙΟΣ – ΓΗ – ΣΕΛΗΝΗ

Θέατρο -Βιωματικά παιχνίδια αναπαράστασης:-θέση και κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο . -Κίνηση της γης γύρω από τον εαυτό της. -Σχήμα και άξονας της γης . Κίνηση της γης στα πλάγια γύρω από τον άξονα της - Κίνηση της  Σελήνης γύρω από τη  γη - Κίνηση -ομάδας ως ένα-γης και σελήνης γύρω από τον ήλιο

Εικαστικά:-Ζωγραφίσαμε την γη το φεγγάρι και τον ήλιο και γράψαμε όπως μπορούμε τα ονόματα τους -Ζωγραφική με κάρβουνο και λαδοπαστέλ. Δώσαμε τίτλο στο πίνακα ζωγραφικής μας

Μαθηματικά-Έννοια του μισού, ολόκληρος κύκλος, μισός κύκλος . Ζωγραφική με τέμπερα πανσέληνος , μισοφέγγαρο 

Γλώσσα -Γραφή -Ποίημα το φεγγαράκι

Στο παρακάτω βίντεο ποίημα το φεγγαράκι με τις ζωγραφιές μας, απαγγελία από τον Θανάση και τον Νικόλα

H KΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ

Τα παιδιά γνώρισαν το παραδοσιακό παραμύθι

Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ 

Ακολούθησε δραματοποίηση και ζωγραφική του παραμυθού .

Κάθε παιδάκι ζωγράφισε κάποιους μήνες του παραμυθιού και έγραψε όπως μπορούσε τα ονόματα των μηνών που ζωγράφισε.

Η Αφήγηση του λαικού παραμυθιού από τα παιδιά στο παρακάτω βίντεο μας στο youtube

Κουκλοθέατρο στον υπολογιστή του σχολείου η κυρά - Καλή , η κυρά - Ξινή και οι 4 εποχές 

Δημιουργήσαμε καρτέλες για τους μήνες του χρόνου (ένωση γραμμών πάνω σε πρωτότυπο  - προγραφή και ζωγραφική του σχεδίου εσωτερικά και με κηρομπογιά το πλαίσιο ,  και μιλήσαμε για τα βασικότερα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά κάθε μήνα

Γράψαμε όπως μπορούμε τους μήνες κάθε εποχής 

Στο παρακάτω βίντεο τα παιδιά ονομάζουν τους μήνες του χρόνου και κάποια από τα χαρακτηριστικά τους

 

καλωσόρισες Μάρτη

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΜΑΡΤΗ

Μιλήσαμε για το έθιμο του Μάρτη , το βραχιολάκι του, τα χελιδονίσματα , τις γιορτές που φέρνει ο Μάρτης, όπως τον Ευαγγελισμό και την Εθνική μας γιορτή. Την Σαρακοστή που είναι μέσα στον μήνα Μάρτιο. Είπαμε ονομασίες του Μάρτη και κάποιες παροιμίες. Ζωγραφίσαμε τον Μάρτη που πότε κλαίει, πότε γελάει κι όταν ο Μάρτης γελάει ο καιρός είναι όμορφος αλλά και το αντίθετο.

οι ζωγραφιές μας

Στο παρακάτω βίντεο τα παιδιά μιλούν για κάποια από  τα χαρακτηριστικά του μήνα Μάρτη

Τα χελιδονίσματα κι ένας πίνακας ζωγραφικής  στο παρακάτω βίντεο

Μ, μ ΜΑΡΤΙΟΣ - αρχικό γράμμα με πλαστελίνη , τα γράμματα της λέξης ΜΑΡΤΗΣ ζωγραφική 

 

Ένα ποίημα για την Άνοιξη  . . ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΓΥΡΙΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΥΡΙΣΕ του Αλέξανδρου Κατακουζηνού

Αφού διαβάσαμε , Εξηγήσαμε τις άγνωστες λέξεις, συζητήσαμε για κάθε στίχο του ποιήματος και μοιραστήκαμε συναισθήματα και σχετικές εμπειρίες. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής σε χαρτί του μέτρου για το ποίημα αυτό.

Ο πίνακας ζωγραφικής  . Τι χρώματα θα χρειαστούμε ? Πως θα τα δημιουργήσουμε ? Μίξεις χρωμάτων

Τι ακριβώς θα ζωγραφίσουμε στον πίνακα ? Πως θα οριοθετήσουμε το χώρο στο χαρτί ? Πως θα σχεδιάσουμε τα χελιδόνια? ποια τα χαρακτηριστικά τους στο σχέδιο ? τα προβατάκια? τα λουλούδια? τον ήλιο ? ο βοσκός ? το παιδάκι ? ο χαρταετός ?

Στο παρακάτω βίντεο ο Νικόλας απαγγέλει το ποίημα ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΓΥΡΙΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΥΡΙΣΕ

ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΗ- η σκανταλια του Μάρτη 

 Πείραμα : Από που θα πέσει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τη πάνω ή από την κάτω τρυπούλα? Κι όμως μαντέψαμε σωστά όλα τα παιδάκια.

Ανοίξαμε σε ένα κουτί αναψυκτικού μία τρύπα πάνω και μία τρύπα κάτω , κλείσαμε τις τρύπες με πλαστελίνη για να μη χύνεται το νερό και κάναμε υποθέσεις τι θα γίνει αν:

-Έχουμε ανοιχτή την πάνω τρύπα και κλειστή την κατω

- Ανοιχτές και τις δύο

- Κλειστή την πάνω ανοιχτή την κάτω.

-Εισαγωγή όρου πίεσης νερού. Από που το νερό πέφτει με μεγαλύτερη πίεση ? Από την πάνω ή από την κάτω τρύπα? Κι αφού κάναμε υποθέσεις πειραματιστήκαμε. Όταν είδαμε το αποτέλεσμα του πειράματος και βγάλαμε τα συμπεράσματα της, είπαμε μια παραδοσιακή ιστορία για τον Μάρτη

Αφήγηση της ιστορίας από τα παιδιά στο παρακάτω βίντεο