Το πρώτο μου animation – κινούμενο σχέδιο

Εισαγωγή

To animation ή σχεδιοκίνηση ή κινούμενο σχέδιο είναι η προβολή, με μεγάλη ταχύτητα, σχεδίων ζωγραφικής που διαφέρουν λίγο μεταξύ τους.
Στο μάτι μας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε κινείται. Όμως απλά βλέπουμε ακίνητες εικόνες που εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα.
Συνήθως στις ταινίες κινουμένων σχεδίων οι εικόνες εναλλάσσονται με ταχύτητα 25 εικόνες το δευτερόλεπτο.
Άρα για μια μικρή ταινία του ενός λεπτού (60 δευτερόλεπτα) χρειάζονται: 60*25=1500 ζωγραφιές!

Το μάθημα χωρίζεται σε 2 μέρη (Υπάρχει και ένα 3ο προαιρετικό μέρος μόνο για τους πολύ προχωρημένους στο σχέδιο).
Στο πρώτο μέρος (Α) θα μάθουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια σε χαρτί (flipbook animation ή κινούμενα σχέδια γυρνώντας σελίδες). Δεν χρειάζεται υπολογιστής, τάμπλετ ή κινητό. Χρειάζονται απλά χαρτάκια σημειώσεων (με ή χωρίς κόλλα) ή απλές σελίδες χαρτί τις οποίες τις κόβουμε σε μικρότερα ορθογώνια κομμάτια.
Στο δεύτερο μέρος (Β) θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια χρησιμοποιώντας τη δωρεάν online εφαρμογή flipanim.com
Στο τρίτο μέρος (Γ) θα δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο για τη δημιουργία καρτούν. Περιέχει οδηγίες, που ξεφεύγουν όμως από τα πλαίσια διδασκαλίας της ενότητας σε σχολείο (και σαν αντικείμενο και σαν επίπεδο δυσκολίας).
Ωστόσο επειδή πάντα υπάρχουν μαθητές εξαιρετικά ταλαντούχοι στο σχέδιο, ελπίζω να τους βοηθήσει…

Α. Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια σε σελίδες

Μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων!

Πως έγινε η προηγούμενη ταινία κινουμένων σχεδίων

Β. Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια με υπολογιστή

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας κινούμενα σχέδια με υπολογιστή (tablet ή κινητό), γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας την δωρεάν, online εφαρμογή https://flipanim.com/

Πολύ απλό στη χρήση του, σας επιτρέπει να σχεδιάσετε ένα σκίτσο με βασικά εργαλεία πινέλων κι επιλογής χρωμάτων. Στη συνέχεια μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα του σκίτσου και να κάνετε σε αυτά μικρές αλλαγές χρησιμοποιώντας τη γόμα.

Στο παρακάτω βίντεο προτείνεται η δημιουργία κινούμενου σκίτσου που εκφράζει αγάπη παρά τις αποστάσεις που τηρούμε για να παραμείνουμε ασφαλείς.

Στο τέλος μπορείτε να αποθηκεύσετε το κινούμενο σχέδιο ως εικόνα τύπου .gif. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι θα δημοσιευθεί ότι έχετε δημιουργήσει για να το βλέπουν και οι άλλοι. Στη συνέχεια με δεξί κλικ πάνω στην εικόνα επιλέγετε “Αποθήκευση εικόνας ως” και το αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας.

Γ. Τεχνικές για προχωρημένους

Πηγή: http://users.sch.gr/nikmavr/

Περισσότερες πληροφορίες

Άλλα προγράμματα

https://www.abcya.com/games/animate

https://www.stykz.net/

https://pivotanimator.net/

https://www.makebeliefscomix.com/Comix/

https://www.animaker.com/

https://picasion.com/

https://www.pixton.com/

https://www.wickeditor.com/#/

 

 

Leave a Reply