Διαδίκτυο – Μια Λεωφόρος Πληροφοριών 

Επικοινωνώ και συνεργάζομαι με τις ΤΠΕ

Διαδίκτυο - Μια Λεωφόρος Πληροφοριών 

Το Διαδίκτυο (internet) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών που συνδέει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το όνομα Διαδίκτυο είναι μια σύνθετη λέξη που παράγεται από τις λέξεις Διασύνδεση Δικτύων. Στα αγγλικά ο όρος Internet γεννήθηκε από την συνένωση των λέξεων International Network που σημαίνουν Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών.

Οι υπολογιστές στο Διαδίκτυο συνδέονται με την βοήθεια τηλεπικοινωνιακών καλωδίων ή ασύρματα με την βοήθεια δορυφορικών κεραιών και γραμμών κινητής τηλεφωνίας. Στο Διαδίκτυο δεν συνδέονται μόνο ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και κινητά τηλέφωνα , τηλεοράσεις και άλλες πολλές συσκευές θα προστίθενται σε αυτό με το πέρασμα του καιρού.

Χάρτης τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στο βυθό της θάλασσας

Σκεφτείτε το διαδίκτυο σαν το δίκτυο των δρόμων, και τα αυτοκίνητα σαν τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε! Όπως τα αυτοκίνητα πρέπει να περάσουν μέσα από το δρόμο για να φθάσουν στον προορισμό τους, έτσι και τα μηνύματα πρέπει να περάσουν μέσα από το διαδίκτυο για να φθάσουν στον παραλήπτη.

kUbV2Ux

Όταν μαζεύονται πολλά αυτοκίνητα σε ένα δρόμο, τότε όλοι αργούν να φθάσουν στον προορισμό τους λόγω «κίνησης». Αντίστοιχα, όταν μαζεύονται πολλά «μηνύματα» σε ένα μέρος του διαδικτύου, τότε αργεί να φορτώσει η ιστοσελίδα που μας ενδιαφέρει ή το βίντεο που θέλουμε να δούμε.

Το Διαδίκτυο παρομοιάζεται με υπερλεωφόρο των πληροφοριών (super-highway). Καθημερινά διακινούνται πλήθος δεδομένων, με οποιαδήποτε μορφή, φέρνοντας μας κοντά σε ένα τεράστιο αριθμό πηγών πληροφόρησης. Κείμενα, εικόνες, ήχος, μουσική και βίντεο συνυπάρχουν σε μια εκπληκτικά μεγάλη συλλογή από ψηφιακά έγγραφα. Τα ψηφιακά αυτά έγγραφα ονομάζονται ιστοσελίδες και βρίσκονται αποθηκευμένα σε διάφορους υπολογιστές ανά τον κόσμο. Όλες οι ιστοσελίδες μαζί συγκροτούν μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες του διαδικτύου: τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web – WWW).

(Πηγές: Βιβλίο Πληροφορικής Α’ Γυμνασίου; Εικόνα: https://images.app.goo.gl/nNtCrw9szebDPjCU7 ; Σχολικά Εγχειρίδια SaferInernet4kids )

Κουίζ

Leave a Reply