Κοσμική Ακτινοβολία

Με τον όρο κοσμική ακτινοβολία αναφερόμαστε σε μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών τα οποία παράγονται σε κάποιο μέρος του Σύμπαντος μακριά από τη Γη και προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης με ανιχνεύσιμα αποτελέσματα.


Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται κυρίως από ατομικούς πυρήνες, δηλαδή θετικά φορτισμένα σωματίδια, περίπου 87% πρωτόνια, 12% σωμάτια άλφα (πυρήνες ηλίου) και λίγους βαρύτερους πυρήνες. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των κοσμικών ακτίνων είναι ακτίνες γ πολύ υψηλών ενεργειών, ηλεκτρόνια και νετρίνα.

Πηγή: Πτυχιακή εργασία Ηλιοπούλου Ε., “ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΟΝΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ” ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Χρονοδιάγραμμα με την ιστορία της κοσμικής ακτινοβολίας ...The Mystery of Cosmic Rays (2016)

 

Αυτή τη στιγμή (2022) το μεγαλύτερο σε έκταση παρατηρητήριο κοσμικής ακτινοβολίας στον Αυτή τη στιγμή (2022) το μεγαλύτερο σε έκταση παρατηρητήριο κοσμικής ακτινοβολίας στον κόσμο είναι το Παρατηρητήριο Pierre Auger στην Αργεντινή

Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε μια βιντεοσκοπημένη εικονική επίσκεψη στο παρατηρητήριο.

 

Πως εισάγετε την κοσμική ακτινοβολία στην τάξη... Astropractic physics

 

Γλωσσάρι

Επιστήμη του Πολίτη: Eπιστημονική έρευνα που εκτελείται συνολικά η μερικά από πολίτες σε συνεργασία με επιστήμονες. Περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.

Κοσμική Ακτινοβολία: Μια μορφή ακτινοβολίας σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που προέρχονται από τον Ήλιο, εκτός

Leave a Reply