Ελβετία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

 

Ένα μικρό ελβετικό κορίτσι παίζει με φόντο τις Άλπεις του Γκλάρους.

Ποιος ζει στην Ελβετία;

Η Ελβετία είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό 8,7 εκατομμύρια κατοίκους. 27 στους 100 κατοίκους της Ελβετίας προέρχονται από το εξωτερικό και δεν έχουν υπηκοότητα. Αυτό είναι πολύς κόσμος.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ή την Τουρκία. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες προέρχονται από τις γειτονικές χώρες της Ελβετίας και ζουν κυρίως στο τμήμα της Ελβετίας όπου ομιλείται η μητρική τους γλώσσα, δηλαδή τα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα ιταλικά.

Υπάρχουν έξι μεγάλες πόλεις στην Ελβετία. Αυτές είναι η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Βασιλεία, η Λωζάνη, η Βέρνη και η Winterthur. Μόνο ένα μικρό μέρος της χώρας είναι κατοικήσιμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο κεντρικό οροπέδιο. Εκεί βρίσκονται και οι μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Ζυρίχη και η Βασιλεία.

41 στους 100 Ελβετούς είναι καθολικοί, 40 στους 100 είναι προτεστάντες μεταρρυθμιστές. Οι υπόλοιποι κατανέμονται μεταξύ άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων ή μη θρησκευόμενων ανθρώπων. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία.

Εδώ μπορείτε να δείτε ποια γλώσσα ομιλείται σε ποιο ελβετικό καντόνι.

Ποια γλώσσα μιλούν οι Ελβετοί;

Παρόλο που η Ελβετία είναι μια μικρή χώρα, υπάρχουν τέσσερις γλώσσες που ομιλούνται εδώ ως επίσημες γλώσσες. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στην Ελβετία, ομιλείται διαφορετική γλώσσα. Οι γλώσσες αυτές είναι τα γερμανικά (64%), τα γαλλικά (20%), τα ιταλικά (7%) και μια γλώσσα που ονομάζεται ρομανικά (1%). Η ρομανική γλώσσα είναι ένα μείγμα ιταλικών και γαλλικών.

Τα παιδιά μιλούν γαλλικά στα δυτικά της Ελβετίας και ιταλικά στα ιταλικά σύνορα στα νότια. Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν γερμανικά. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η δική μας υψηλή γερμανική γλώσσα, αλλά ακούγεται λίγο διαφορετικά. Ονομάζεται ελβετικά γερμανικά ή Schwyzerdütsch. Αυτή η γερμανική γλώσσα μπορεί επίσης να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για τους Γερμανούς η ελβετική διάλεκτος δεν είναι τόσο κατανοητή, παρόλο που πρόκειται για τη γερμανική γλώσσα.

Leave a Reply