Ελβετία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Schweiz auf GlobusΗ Ελβετία είναι μια μικρή χώρα στο κέντρο της Ευρώπης, που συνορεύει με τη Γερμανία στα βόρεια, την Αυστρία και το Λιχτενστάιν στα ανατολικά, την Ιταλία στα νότια και τη Γαλλία στα δυτικά. Η Ελβετία είναι μια πολύ πλούσια χώρα και διαθέτει ένα ποικίλο τοπίο - εδώ θα βρείτε βουνά, κοιλάδες και λίμνες. Μόνο η θάλασσα λείπει. Οι Ελβετοί μιλούν διαφορετική γλώσσα ανάλογα με το πού ζουν, δηλαδή γαλλικά, ιταλικά, ρομανικά ή γερμανικά. Η διάλεκτος των ελβετικών γερμανικών (Schwyzerdütsch) είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη.

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζατε ότι η Ελβετία δεν έχει πρωτεύουσα; Έχει μόνο μία έδρα της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη Βέρνη. Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας είναι η Ζυρίχη, η οποία έχει περίπου 400.000 κατοίκους, δηλαδή υπερδιπλάσιους από τη Βέρνη.

Η Ελβετία έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τις Κάτω Χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο. Το ψηλότερο βουνό της Ελβετίας είναι το Dufourspitze, το οποίο βρίσκεται στον ορεινό όγκο Μόντε Ρόσα. Ωστόσο, το Μάττερχορν είναι ίσως το πιο γνωστό, καθώς το βουνό αυτό είναι το σύμβολο της Ελβετίας και θα το δείτε απεικονισμένο σε αρκετές ελβετικές σοκολάτες. Στο Μάττερχορν σκαρφαλώνουν πολλοί συχνά, αν και αυτό δεν είναι εντελώς ακίνδυνο.

Ελβετία - η χώρα των λιμνών

Υπάρχουν πολλές λίμνες στην Ελβετία, πάνω από 1500 έχουν ήδη καταμετρηθεί. Η μεγαλύτερη, παρεμπιπτόντως, είναι η λίμνη της Γενεύης.

Η Ελβετία χωρίζεται σε καντόνια

Ό,τι είναι τα ομόσπονδα κρατίδια στη Γερμανία, είναι τα καντόνια στην Ελβετία. Υπάρχουν 26 από αυτά. Παρεμπιπτόντως, κάθε καντόνι έχει το δικό του σύνταγμα.

Τέσσερις γλώσσες ομιλούνται ως επίσημες γλώσσες στην Ελβετία, ανάλογα με το πού βρίσκεστε στη χώρα. Τα γερμανικά είναι η πιο διαδεδομένη, ακολουθούν τα γαλλικά, στη συνέχεια τα ιταλικά και μια γλώσσα που ομιλείται πολύ σπάνια, δηλαδή τα ρομανικά, που είναι ένα μείγμα ιταλικών και γαλλικών.

Η Ελβετία προσελκύει πολλούς τουρίστες, ιδίως το χειμώνα, καθώς είναι ένα εξαιρετικό μέρος για σκι. Ωστόσο, η Ελβετία αισθάνεται επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι συχνά υπάρχει έλλειψη χιονιού και τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται χαμηλότερα έχουν πολύ λίγο χιόνι.

Έκταση 41.285 τχμ
Κάτοικος 8,7 εκατ
Γλώσσα Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρομανικά
Πρωτεύουσα Έδρα της κυβέρνησης: Βέρνη
Ο μεγαλύτερος ποταμός Ρήνος (375 χλμ. στην Ελβετία)
Το ψηλότερο βουνό Dufourspitze (4634 m)
νόμισμα ελβετικό φράγκο

 Σημαία Ελβετίας

Η σημαία της Ελβετίας είναι τετράγωνη και αποτελείται από κόκκινο φόντο με έναν λευκό σταυρό στο κέντρο. Ο σταυρός είναι ίσιος και έχει ίσα άκρα. Η σημαία της Ελβετίας είναι η μόνη σημαία στον κόσμο με τετράγωνο σχήμα.
Η σημαία της Ελβετίας βασίζεται στη σημαία του καντονιού Σβιτς, το οποίο είναι το παλαιότερο καντόνι της Ελβετίας. Η σημαία του Σβιτς εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1291. Η σημαία της Ελβετίας καθιερώθηκε επίσημα το 1889.

Τα χρώματα της σημαίας της Ελβετίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την πατρίδα, το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την πίστη και ο σταυρός συμβολίζει τον χριστιανισμό.

Εθνικός Ύμνος

Πατάς στην αυγή, Σε βλέπω στη θάλασσα των ακτίνων,

Εσύ, Ύψιστο, Μεγαλοπρεπέστατο!

Όταν το αλπικό πτερύγιο γίνεται κόκκινο,

Προσευχήσου, ελεύθεροι Ελβετοί, προσευχήσου!

Η ευσεβής ψυχή σου υποψιάζεται

Η ευσεβής ψυχή σου υποψιάζεται

Ο Θεός στην ευγενή πατρίδα,

Θεέ, Κύριε, στην ευγενή πατρίδα..

Leave a Reply