Ελβετία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Ένας αγρότης συγκομίζει σιτηρά.

Ελβετία - Μια πλούσια χώρα

Η Ελβετία λέγεται ότι είναι μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στον κόσμο. Αν εξετάσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, δηλαδή το εισόδημα που κερδίζει κατά μέσο όρο κάθε πολίτης, τότε η Ελβετία είναι μια πολύ πλούσια χώρα, διότι αυτό το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φτωχότεροι άνθρωποι στην Ελβετία, αλλά ο μέσος όρος είναι υψηλός.

Γεωργία και νόστιμη σοκολάτα

Σε αντίθεση με πολλές αναπτυσσόμενες ή αναπτυγμένες χώρες, πολύ λίγοι άνθρωποι εργάζονται στη γεωργία στην Ελβετία - μόλις τέσσερις στους 100. Για τις γεωργικές εργασίες χρησιμοποιούνται μηχανήματα, καθιστώντας την ανθρώπινη εργασία περιττή. Η κτηνοτροφία και η γαλακτοκομία είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις περιοχές των Άλπεων και της Ιούρα. Πρόκειται για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Αυτός ο υδροηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται στο Aarberg.

Στο πιο επίπεδο κεντρικό οροπέδιο, οι αγρότες καλλιεργούν δημητριακά, πατάτες και τεύτλα. Στα ανατολικά καλλιεργούνται φρούτα. Το κλίμα εδώ είναι ηπιότερο και διάφορα είδη φρούτων μπορούν να ευδοκιμήσουν εκεί. Η Ελβετία είναι επίσης διάσημη για το τυρί της και τη νόστιμη ελβετική σοκολάτα. Παρεμπιπτόντως, το ποσοστό της βιολογικής γεωργίας στην Ελβετία αυξάνεται σταθερά.

Ποιες πρώτες ύλες και ποια βιομηχανία διαθέτει η Ελβετία;

Η Ελβετία διαθέτει μόνο λίγες πρώτες ύλες. Έχει όμως αρκετή ποσότητα από μία πηγή: το νερό. Μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας είναι επομένως η υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Ελβετία μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Η ελβετική βιομηχανία ειδικεύεται στα ρολόγια υψηλής ποιότητας και η φαρμακοβιομηχανία κατέχει επίσης ηγετική θέση. Τα φάρμακα παράγονται κυρίως εδώ. Αρκετές μεγάλες εταιρείες διεξάγουν έρευνα στην Ελβετία και έχουν την έδρα τους εδώ. Οι Ελβετοί παράγουν επίσης τρόφιμα.

Το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης

Συναλλαγές χρημάτων

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελβετία εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών. Υπάρχουν πολλές τράπεζες στην Ελβετία και πολλοί άνθρωποι εργάζονται στον τραπεζικό τομέα. Δεν είναι μόνο αυτοί που κάθονται πίσω από τα τραπεζικά γκισέ, αλλά και πολλοί σε γραφεία που διεκπεραιώνουν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές παγκοσμίως. Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι επενδύουν τα χρήματά τους στην Ελβετία.

Τουρισμός

Για πολλούς ανθρώπους στην Ελβετία, ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εισοδήματος. Καθώς το ελβετικό τοπίο προσελκύει πολλούς τουρίστες χρόνο με το χρόνο, οι Ελβετοί εργάζονται στον τομέα του τουρισμού.

πεζοπόροι

Πεζοπόροι και τουρίστες του σκι έρχονται στην Ελβετία

Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα οι Άλπεις προσελκύουν πολλούς πεζοπόρους που απολαμβάνουν τα ελβετικά βουνά και περνούν τις διακοπές τους εδώ. Το δίκτυο των ελβετικών μονοπατιών πεζοπορίας είναι πολύ καλά ανεπτυγμένο. Μπορείτε να "πεζοπορήσετε" πάνω από 60.000 χιλιόμετρα στην Ελβετία. Υπάρχουν παντού εξαιρετικές πινακίδες και πολλοί εθελοντές συντηρούν αυτό το δίκτυο. Υπάρχουν πλέον και καλά αναπτυγμένοι ποδηλατόδρομοι.

Τελεφερίκ μεταφέρει σκιερ

Το χειμώνα, οι περιοχές χειμερινών σπορ προσελκύουν σκιέρ και λάτρεις του snowboard. Οι ελβετικές Άλπεις με τα διάσημα θέρετρα χειμερινών σπορ, όπως το Νταβός, το Ζέρματ και το Σεν Μόριτζ, προσελκύουν σκιέρ από όλο τον κόσμο. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές και στην Ελβετία, με τα χαμηλότερα χιονοδρομικά κέντρα να παραπονιούνται ιδιαίτερα για την έλλειψη χιονιού. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τεχνικό χιόνι, το οποίο δυστυχώς κρύβει κινδύνους για το περιβάλλον. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο την Ελβετία, αλλά όλες τις χώρες που προωθούν το σκι λόγω του τουρισμού.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται επίσης από τις πολιτιστικές προσφορές της Ελβετίας. Τα ελκυστικά μουσεία με τις εκθέσεις προσελκύουν πολλούς λάτρεις του πολιτισμού

Leave a Reply