Ελβετία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Ο χάρτης σας δείχνει τη θέση της Ελβετίας στην Ευρώπη.

Πού βρίσκεται στην πραγματικότητα η Ελβετία;

Η Ελβετία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Γερμανία στα βόρεια και την Αυστρία και το Λιχτενστάιν στα ανατολικά. Στα νότια βρίσκεται η Ιταλία και στα δυτικά η Γαλλία. Η Ελβετία δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα, παρά μόνο μια έδρα της κυβέρνησης στη Βέρνη. Η Ελβετία είναι μια χώρα χωρίς θάλασσα. Η Ελβετία έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τις Κάτω Χώρες. Αυτό καθιστά την Ελβετία, με 41.284 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο.

 

 

 

Μπορείτε να κάνετε σκι στις ελβετικές Άλπεις.
Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Oeschinen λάμπουν στον ήλιο.
Τα αλπικά ιμπέξ μπορούν να βρεθούν στο Rätikon, μια οροσειρά στις Ανατολικές Άλπεις.

 

 

 

 

 

 

 

Το Dufourspitze βρίσκεται στον ορεινό όγκο Monte Rosa στα σύνορα με την Ιταλία.

Υψηλά βουνά και μεγάλες λίμνες

Ένα μεγάλο μέρος της Ελβετίας αποτελείται από βουνά και δάση. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το Matterhorn, δεν είναι το ψηλότερο βουνό της Ελβετίας. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Dufourspitze στον ορεινό όγκο Monte Rosa με 4634 μέτρα.

Ο μακρύτερος ποταμός είναι ο Ρήνος, ο οποίος διαρρέει επίσης τη Γερμανία. Άλλοι μεγάλοι ποταμοί είναι ο Ροδανός, ο Άαρε, ο Ιν και ο Τισίνο. Ο Ρήνος και ο Ροδανός έχουν τις πηγές τους στον ορεινό όγκο Gotthard.

Η Ελβετία έχει πολλές μεγάλες λίμνες, όπως η λίμνη Κωνσταντία, η λίμνη της Γενεύης, η λίμνη της Ζυρίχης, η λίμνη της Λουκέρνης και η λίμνη Thun. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες μικρότερες λίμνες. Συνολικά, υπάρχουν 1500 λίμνες στην Ελβετία. Παρεμπιπτόντως, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελβετίας είναι η λίμνη της Γενεύης με 580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η λίμνη της Κωνσταντίας είναι λίγο μικρότερη.

Το χαμηλότερο σημείο της Ελβετίας είναι η λίμνη Ματζόρε. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελβετίας βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η κορυφή Napf βρίσκεται στο υψηλότερο Mittelland.

Το ελβετικό τοπίο

Υπάρχουν επίσης λίμνες στα βουνά.

Η Ελβετία χωρίζεται σε τρία μεγάλα τοπία. Αυτά είναι τα βουνά Ιούρα το Kεντρικό Oροπέδιο και οι Άλπεις. Οι Άλπεις βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Ελβετίας και καλύπτουν το 60% της συνολικής έκτασης της χώρας. Μόνο το 30 τοις εκατό αντιστοιχεί στο Κεντρικό Οροπέδιο και το 10 τοις εκατό της έκτασης στην περιοχή Ιούρα. Οι Άλπεις έχουν κατά μέσο όρο ύψος 1800 έως 2500 μέτρα, αλλά υπάρχουν και ψηλότερα βουνά. Η Ιούρα έχει ύψος περίπου 1700 μέτρα και αποτελείται από ασβεστόλιθο.

Υπάρχουν 74 βουνά στην Ελβετία που έχουν ύψος άνω των 4000 μέτρων. Από αυτά, τα 55 βρίσκονται εξ ολοκλήρου στην Ελβετία και τα 19 μοιράζονται τα σύνορα με την Ιταλία. Έτσι, μπορείτε να ανεβείτε σε ένα βουνό στην Ελβετία και να κατεβείτε ξανά στην Ιταλία. Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα βουνά πάνω από τα 4000 μέτρα βρίσκονται στο καντόνι Valais.

Υπάρχουν πολλοί παγετώνες στην Ελβετία.Παγετώνες ονομάζονται μεγάλες μάζες πάγου κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού. Ένας πολύ γνωστός ελβετικός παγετώνας είναι ο παγετώνας Aletsch στο Valais.

Αυτά είναι τα 26 καντόνια της Ελβετίας.

Μια ιδιαιτερότητα της Ελβετίας: τα καντόνια

Η Ελβετία αποτελείται από 26 καντόνια. Αντιστοιχούν περίπου στα ομοσπονδιακά μας κρατίδια. Με άλλα λόγια, είναι τα συνιστώντα κράτη που αποτελούν την Ελβετία. Υπάρχουν μικρά καντόνια με λίγους κατοίκους, όπως το καντόνι Appenzell-Innerrhoden, ή μεγάλα, όπως το καντόνι της Ζυρίχης. Ο όρος "καντόνι" χρονολογείται από το 1475 και κάθε καντόνι έχει το δικό του σύνταγμα.

Βέρνη και Ζυρίχη

Όταν ακούγονται τα ονόματα των πόλεων Βέρνη και Ζυρίχη, πολλοί άνθρωποι εύκολα παραπλανιούνται και νομίζουν ότι η Ζυρίχη είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει επίσημη πρωτεύουσα, παρά μόνο μία έδρα της κυβέρνησης, και αυτή είναι η Βέρνη.

Βέρνη

Η Βέρνη βρίσκεται πολύ κεντρικά στα δυτικά της χώρας και είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελβετίας με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκων. Ωστόσο, η Βέρνη είναι επίσης μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Τα κύρια αξιοθέατα της πρωτεύουσας περιλαμβάνουν την Παλιά Πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και τα πολλά σιντριβάνια της. Τα πάντα στη Βέρνη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, καθώς η Παλιά Πόλη είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο.

Ζυρίχη

Η Ζυρίχη δεν είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας, αλλά είναι η μεγαλύτερη πόλη με περίπου 400.000 κατοίκους. Αν συμπεριλάβετε και τη γύρω περιοχή, ζουν εδώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η Ζυρίχη βρίσκεται στη λίμνη Ζυρίχη και στον ποταμό Limmat.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελβετία ζουν στο επίπεδο Κεντρικό Οροπέδιο- δεν έλκονται τόσοι πολλοί άνθρωποι από τις Άλπεις με τα ψηλά βουνά τους.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το Matterhorn σε έντονη ηλιοφάνεια.

Πώς είναι ο καιρός στην Ελβετία;

Οι Άλπεις λειτουργούν ως κλιματικό φράγμα μεταξύ του βορρά και του νότου. Στο βορρά, το κλίμα είναι εύκρατο κεντροευρωπαϊκό. Στο νότο, από την άλλη πλευρά, το κλίμα είναι περισσότερο μεσογειακό. Ως αποτέλεσμα, οι χειμώνες είναι σημαντικά ψυχρότεροι στο βορρά από ό,τι στο νότο. Στα βουνά, ωστόσο, υπάρχουν επίσης διαφορετικές κλιματικές ζώνες, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από το υψόμετρο. Ο καιρός μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμη και σε μικρές αποστάσεις.

Στην Ελβετία υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Από ένα υψόμετρο 1200 έως 1500 μέτρων, τα κατακρημνίσματα πέφτουν ως χιόνι. Υπάρχουν περιοχές στην Ελβετία όπου μπορείτε να βρείτε μια κουβέρτα χιονιού όλο το χρόνο. Στη δυτική και βόρεια Ελβετία και στις πεδινές περιοχές χιονίζει λιγότερο συχνά.

Οι θερμοκρασίες εξαρτώνται από το υψόμετρο. Στις πεδινές περιοχές στα βόρεια, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 1 βαθμός τον Ιανουάριο και 17 βαθμοί τον Ιούλιο. Οι θερμοκρασίες είναι ελαφρώς υψηλότερες στα νότια. Σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου -5 βαθμοί και περίπου 11 βαθμοί τον Ιούλιο.

Toblerone to drop iconic Matterhorn from packaging ...Το Matterhorn - μια ελβετική διασημότητα

Το Matterhorn μπορεί να μην είναι το ψηλότερο βουνό της Ελβετίας, αλλά το ιδιαίτερο σχήμα του το καθιστά το πιο διάσημο. Το Matterhorn αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Είναι το σύμβολο της Ελβετίας. Υπάρχει ακόμη και μια σοκολάτα που πιθανώς γνωρίζετε, η Toblerone, της οποίας το σχήμα έχει διαμορφωθεί με βάση το Matterhorn και το απεικονίζει στο λογότυπό της.

Από τις πολλές κορυφές ύψους τεσσάρων χιλιάδων μέτρων, το Matterhorn είναι το βουνό που το ανεβαίνουν οι περισσότεροι ορειβάτες. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν ορειβάτες που υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Πάνω από 400 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους ανεβαίνοντας στο Matterhorn. Παρεμπιπτόντως, ο Έντουαρντ Γουίμπερ το ανέβηκε για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου 1865. Αυτή η πρώτη ανάβαση είχε ως αποτέλεσμα και τα πρώτα θύματα.

 

 

 

 

Leave a Reply