Ελβετία έθιμα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Καρναβάλι της Βασιλείας

Τι είναι το καρναβάλι της Βασιλείας;

Πιθανότατα γνωρίζετε το καρναβάλι ή το Fasching ή το Fastnacht. Ο όρος Fastnacht σημαίνει νύχτα εορτής. Ωστόσο, το καρναβάλι στη Βασιλεία αρχίζει πάντα τη Δευτέρα μετά την Τετάρτη μετά τις Απόκριες. Και ξεκινάει πάντα με το Morgestraich, το οποίο γίνεται πολύ νωρίς το πρωί στις 4 η ώρα.

Το καρναβάλι της Βασιλείας διαρκεί στη συνέχεια 72 ώρες και τελειώνει μόνο την Πέμπτη στις 4 το πρωί. Όσοι συμμετέχουν ενεργά φορούν τη λεγόμενη "λάρβα", μια μάσκα κάτω από την οποία δεν μπορεί να αναγνωριστεί το πρόσωπο.

Το καρναβάλι της Βασιλείας είναι επίσης διάσημο για τις πίπιζες και τα τύμπανα. Κατά τη διάρκεια του Morgestraich, ομάδες μουσικών παρελαύνουν στο σκοτεινό κέντρο της πόλης, κάνοντας σφυρίγματα και τυμπανοκρουσίες. Το αποτέλεσμα είναι μια δυνατή συναυλία σφυριχτών που αντηχεί σε όλη την πόλη.

Το ελβετικό καρναβάλι γιορτάζεται διαφορετικά από το καρναβάλι της Πάτρας, για παράδειγμα. Εκεί, η ατμόσφαιρα είναι συνήθως διασκεδαστική και χαρούμενη, ενώ το καρναβάλι της Βασιλείας είναι πιο ήρεμο και στοχαστικό - παρά τη δυνατή μουσική.

πανηγύρι στη Βασιλεία

Η φθινοπωρινή πανήγυρη της Βασιλείας

Το φθινοπωρινό πανηγύρι στη Βασιλεία - επίσης γνωστό ως d`Herbschtmäss - είναι πολύ διασκεδαστικό, ειδικά για τα παιδιά. Δεν πραγματοποιείται την άνοιξη, αλλά το φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλοί πάγκοι, καρουζέλ, μια ρόδα λούνα παρκ και γίνονται πάρτι σε πολλές πλατείες σε όλη την πόλη.

Το Mäss, όπως το αποκαλούν επίσης οι κάτοικοι της Βασιλείας, είναι μια πολύ παλιά παράδοση που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Οι κάτοικοι της Βασιλείας είχαν τη δυνατότητα να διοργανώνουν πανηγύρι από τα τέλη του 15ου αιώνα και αυτό εξακολουθεί να είναι το φθινοπωρινό πανηγύρι μέχρι σήμερα.

 

Κολύμπι στον Ρήνο

Τι είναι το κολύμπι στον Ρήνο;

Οι κάτοικοι της Βασιλείας γενικά απολαμβάνουν το κολύμπι στον Ρήνο. Ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε στον Ρήνο το καλοκαίρι χωρίς κανένα πρόβλημα, υπάρχει μάλιστα μια επίσημη εκδήλωση κολύμβησης στον Ρήνο μία φορά τον χρόνο. Η Ελβετική Ένωση Διάσωσης οργανώνει αυτή την κολύμβηση.

Οι ημερομηνίες ποικίλλουν, αλλά η κολύμβηση πραγματοποιείται συνήθως κάποια στιγμή τον Αύγουστο. Οι κολυμβητές συσκευάζουν όλα τα πράγματά τους σε μια τσάντα κολύμβησης που ονομάζεται swaddle bag, ώστε να μπορούν να πάρουν όλα τα πράγματά τους μαζί τους και να ξεκινήσουν για το κολυμβητικό τους ταξίδι στον Ρήνο. Ο σάκος κολύμβησης είναι συνήθως κατασκευασμένος από πολύχρωμο υλικό, ώστε οι κολυμβητές να αναγνωρίζονται εύκολα.

Οι αγελάδες οδηγούνται στην αρένα σε ομάδες.

Τι είναι στην πραγματικότητα η πάλη αγελάδων;

Οι Ελβετοί είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ ειρηνικός λαός. Στην Ελβετία δεν έχουν γίνει πόλεμοι εδώ και πολύ καιρό. Αλλά οι αγελάδες τους είναι μαχητικές. Σε αντίθεση με τις ισπανικές ταυρομαχίες, εδώ δεν είναι οι ταύροι που μάχονται μεταξύ τους, αλλά οι αγελάδες.

Μια ειδική ράτσα βοοειδών που εκτρέφεται στο Valais μάχεται για την κατάταξη στο κοπάδι. Και έτσι το κέρατο της αγελάδας συναντά το κέρατο της άλλης αγελάδας, ενώ οι θεατές παρακολουθούν. Ο τελικός αγώνας λαμβάνει χώρα στο Aproz στο Valais και αποτελεί εθνικό γεγονός στην Ελβετία. "Οι Ελβετοί είναι τρελοί", θα έλεγε μάλλον ο Αστερίξ.

 

Το παραδοσιακό Sechseläuten

Το Böögg καίγεται στο Sechseläuten στη Ζυρίχη

Το Sechseläuten - το Sächsilüüte - πραγματοποιείται πάντα στη Ζυρίχη στα μέσα Απριλίου. Ο χειμώνας παίρνει φωτιά με τη μορφή ενός χιονάνθρωπου γεμάτου με κροτίδες. Αυτό ονομάζεται Böögg. Πρόκειται επίσης για μια πολύ παλιά ελβετική παράδοση.
Παιδική παρέλαση στο Sechseläuten

Τα παιδιά διασκεδάζουν επίσης, καθώς υπάρχει μια ειδική παιδική παρέλαση στο Sechseläuten, η οποία πραγματοποιείται πάντα την Κυριακή πριν από το Sechseläuten. Ωστόσο, όποιος θέλει να συμμετάσχει πρέπει να φοράει παραδοσιακή φορεσιά ή στολή και να είναι τουλάχιστον πέντε και όχι άνω των 15 ετών.

Leave a Reply