Ελβετία φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

 

Τι τρώνε οι Ελβετοί;

Δεν υπάρχει εθνική ελβετική κουζίνα, οι περιοχές είναι πολύ διαφορετικές για κάτι τέτοιο. Έτσι  θα βρείτε είτε κάτι τυπικά τοπικό είτε κάτι διεθνές . Ωστόσο, η μπάρα σοκολάτας είναι πολύ χαρακτηριστική για την Ελβετία. Όλοι οι Ελβετοί την γνωρίζουν.

 

 

Έτσι μοιάζει η πιατέλα Bündnerfleisch.

Τι προσφέρεται στο Graubünden;

Πολλές περιοχές της Ελβετίας έχουν τις δικές τους σπεσιαλιτέ, οι οποίες συχνά παίρνουν το όνομά τους από το καντόνι από το οποίο προέρχονται. Στο Graubünden, οι άνθρωποι λατρεύουν να τρώνε Bündnerfleisch. Πρόκειται για πολύ λεπτές φέτες αποξηραμένου κρέατος.

Για επιδόρπιο, τα παιδιά λατρεύουν ιδιαίτερα το κέικ ξηρών καρπών, το οποίο φτιάχνεται με πολλά αμύγδαλα και ξηρούς καρπούς. Έχει απολύτως νόστιμη γεύση!

 

Διατίθεται μόνο στη Βασιλεία - αλευρόσουπα Βασιλείας

Σύγκρουση γεύσεων - η αλευρόσουπα της Βασιλείας

Στη Βασιλεία, υπάρχει μια σούπα της οποίας η γεύση δεν είναι ομόφωνα αποδεκτή, δηλαδή η αλευρόσουπα Βασιλείας. Πρόκειται για μια πολύ απλή σούπα από αλεύρι και νερό, η οποία τρώγεται κυρίως κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα παιδιά εκτός των συνόρων της Βασιλείας γνωρίζουν το Basler Leckerli, ένα ιδιαίτερο μπισκότο με μέλι.

Και τι υπάρχει στο Ticino;

Το Ticino εντυπωσιάζει με την ιταλική κουζίνα του. Εδώ, για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε νόστιμο ρύζι με τη μορφή ριζότο. Αλλά και οι φέτες καλαμποκιού, το κουνέλι και το κατσικάκι βρίσκονται συχνά στο μενού εδώ.

Τάρτα κρεμμυδιού, μούσλι και παξιμάδια

Στην ανατολική Ελβετία, πολλά αρτοποιεία προσφέρουν Wähen, τα οποία είναι επίπεδα κέικ σε φύλλα. Διατίθενται αλμυρά, για παράδειγμα ως wähen κρεμμυδιού, ή γλυκά ως wähen βατόμουρου, μήλου ή βερίκοκου.

Το μούσλι Bircher προέρχεται αρχικά από την Ελβετία.

Το αχλαδόψωμο Appenzeller είναι επίσης δημοφιλές.

Αν σας αρέσουν τα μούσλι, πιθανότατα θα έχετε φάει μούσλι Bircher, το οποίο προέρχεται επίσης από την Ελβετία. Και μπορείτε να βρείτε το Züricher Geschnetzeltes σε πολλά μενού στην Ελβετία, όχι μόνο στη Ζυρίχη. Ίσως μπορείτε να το αποκαλέσετε τελικά εθνικό πιάτο.

Και ας μην ξεχνάμε το Röschti. Πρόκειται για τριμμένες πατάτες που τηγανίζονται σε λίπος. Το σερβίρουν με σάλτσα μήλου, ή με μπέικον.

Όλο τυρί, ή τι;

Δοχεία γάλακτος από την Ελβετία: Το γάλα συλλέγεται πρώτα εδώ.

Η Ελβετία φημίζεται για το τυρί. Δεν είναι περίεργο, όταν περνάς με το αυτοκίνητο από την Ελβετία και βλέπεις όλες τις αγελάδες, κάτι πρέπει να κάνουν με το γάλα! Εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι τα μοσχάρια που παίρνουν το γάλα, αλλά το αγελαδινό γάλα επεξεργάζεται περαιτέρω και μερικές φορές μετατρέπεται σε τυρί - ελβετικό τυρί.

Το πιο γνωστό είναι ίσως το τυρί Emmental, το οποίο, όπως φαντάζεστε, προέρχεται από το Emmental. Ένα τυρί Emmental μπορεί να έχει διάμετρο ενός μέτρου και να ζυγίζει μεταξύ 60 και 130 κιλών.

 

                                                           Πώς λοιπόν μπαίνουν τρύπες στο τυρί;

Το τυρί εξακολουθεί να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Το τυρί Emmental πρέπει να ωριμάσει για αρκετό καιρό. Η ζύμωση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής του. Αυτό παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί τις τρύπες στο τυρί.

Ο κορμός του τυριού Appenzeller, το οποίο παράγεται στο καντόνι Appenzell-Innerrhoden, δεν είναι τόσο μεγάλος όσο το Emmental. Το τυρί Appenzeller έχει διάμετρο 30 έως 33 εκατοστά και ζυγίζει περίπου έξι έως οκτώ κιλά.

Ένα άλλο γνωστό τυρί προέρχεται από την ανατολική Ελβετία, ονομάζεται Tilsiter και καταναλώνεται συχνά ως επιδόρπιο στην Ελβετία.

Τι είναι το κεφάλι του μοναχού;

Έτσι μοιάζει ένα "Girolle", με το κεφάλι του μοναχού πάνω του. Στη συνέχεια, το τυρί ξύνεται με το μικρό μαχαίρι.

Ένα μάλλον αστείο τυρί είναι το Tête de Moine, το οποίο μεταφράζεται ως "κεφάλι μοναχού". Προέρχεται αρχικά από την Ιούρα και παρασκευάστηκε σε ένα μοναστήρι πριν από εκατοντάδες χρόνια. Αυτό το τυρί δεν κόβεται, αλλά ξύνεται. Έτσι αναπτύσσει την υπέροχη γεύση του. Αρχικά αυτό γινόταν με το χέρι, αλλά στο μεταξύ βέβαια εφευρέθηκε κάτι που διευκολύνει το ξύσιμο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια μηχανή που ονομάζεται Girolle, η οποία βοηθάει στο να ξύνεται το τυρί πολύ εύκολα και λεπτά. Τότε μοιάζει με λουλούδι και μερικά παιδιά αποκαλούν αυτό το τυρί "τυρί λουλούδι".

Αυτά είναι μόνο μερικά είδη τυριών, υπάρχουν πολλά άλλα.

Fondue και raclette - τα κλασικά ελβετικά πιάτα

Τα φοντύ είναι πολύ δημοφιλή στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας, οπότε ίσως τα γνωρίζετε κι εσείς (Πιθανόν από το Ο Αστερίξ στην Ελβετία. Η ιστορία του Αστερίξ και του Οβελίξ, οι οποίοι έχουν πρόβλημα με τα κομμάτια ψωμιού που εξαφανίζονται μέσα στο τυρί φοντί, δεν είναι γνωστή μόνο στην Ελβετία... Το ψωμί το βουτάνε στο τυρί με ένα πιρούνι και στη συνέχεια το ψωμί τρώγεται με το λιωμένο τυρί.

Με τη ρακλέτα, το λιωμένο τυρί περιχύνεται πάνω σε πατάτες, για παράδειγμα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για φοντύ με τυρί. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε επίσης να φτιάξετε φοντύ με σοκολάτα- αντί για ψωμί, τα φρούτα βουτάνε στη σοκολάτα και στη συνέχεια τρώγονται. Πολύ νόστιμο, αλλά προσέξτε, είναι εύκολο να φάτε λίγο παραπάνω.

Ένα άλλο τυπικά ελβετικό πιάτο είναι η ρακλέτα. Πρόκειται επίσης για τυρί. Αρχικά, ένας ολόκληρος τροχός τυριού, συνήθως ένα ελαφρώς λιωμένο ημίσκληρο τυρί, τοποθετούνταν κοντά σε μια φωτιά και έλιωνε και καπνίζονταν ταυτόχρονα. Αυτό έδινε στο τυρί την τυπική του γεύση. Το τυρί τρίβονταν από το σώμα, επειδή το racler είναι γαλλικό και σημαίνει "ξύνω". Θα μπορούσατε επίσης να το αποκαλέσετε "ξυστό τυρί", αλλά αυτό δεν ακούγεται τόσο νόστιμο όσο το τυρί ρακλέτ.

Το τυρί ρακλέτ εξακολουθεί να παρασκευάζεται στην αρχική του μορφή σε ειδικά εστιατόρια στην Ελβετία. Διαφορετικά, σήμερα χρησιμοποιείται μια πολύ ειδική συσκευή, ένα είδος επιτραπέζιου φούρνου στον οποίο λιώνουν φέτες τυριού ρακλέτ σε μικρά τηγάνια. Ίσως έχετε ένα τέτοιο στο σπίτι σας.

Αφήστε μια απάντηση