Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Έθιμα
Όλα τα παιδιά της Ελβετίας ζουν σαν τη Χάιντι;
Όταν σκέφτεστε ένα ελβετικό παιδί, ίσως σας έρθει αμέσως στο μυαλό η Χάιντι. Η Χάιντι είναι ένα κορίτσι από ένα βιβλίο. Είναι ένα κορίτσι που ζει χωρίς γονείς με τον παππού της έχει φίλο τον Πήτερ στέλνεται στη μεγάλη πόλη (Φρανκφούρτη - Γερμανίας) και τελικά βοηθάει την Κλάρα που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, να μάθει να περπατάει ξανά. Μπορεί να γνωρίζετε την ιστορία.
Ζουν τα παιδιά της Ελβετίας όπως η Χάιντι; Όχι! Η ιστορία της Χάιντι είναι αρκετά παλιά, γράφτηκε το 1880. Πολύ λίγοι Ελβετοί ζουν στα βουνά και εκτρέφουν εκεί κατσίκες. Ωστόσο, η "Χάιντι" εξακολουθεί να είναι επίκαιρη με πολλούς τρόπους και είναι μια σπουδαία ιστορία!
Παιδιά μεταναστών στην Ελβετία
Τα παιδιά των μεταναστών στην Ελβετία είναι πιο πιθανό να φοιτήσουν σε ειδικό σχολείο και δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν μια θέση μαθητείας από ό,τι τα παιδιά των Ελβετών υπηκόων. Λιγότερα παιδιά μεταναστών σπουδάζουν επίσης σε πανεπιστήμια.
Αυτό εξαρτάται από τον τόπο καταγωγής των γονέων των παιδιών. Εάν οι οικογένειες προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Αυστρία, είναι συχνά επιτυχημένες. Εάν οι οικογένειες προέρχονται από την Τουρκία, την Πορτογαλία ή τα Βαλκάνια, συχνά πρέπει να υπολογίζουν μειονεκτήματα. Συχνά αντιμετωπίζουν γλωσσικά προβλήματα και οι γονείς τους δεν μπορούν να τα στηρίξουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι γονείς των γηγενών παιδιών.
Ωστόσο, εδώ -όπως και στην Ελλάδα- είναι επίσης ζήτημα αν οι γονείς των παιδιών έχουν οι ίδιοι καλή εκπαίδευση. Τότε οι πιθανότητες είναι και πάλι πολύ παρόμοιες. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές στην Ελβετία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα για να στηρίξει τα παιδιά. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να τους δίνονται μαθήματα γλώσσας σε πολύ μικρότερη ηλικία. Καθώς αυτό λείπει, πολλά παιδιά μεταφέρουν το κακό τους ξεκίνημα στη σχολική τους σταδιοδρομία.
Κάθε καντόνι αποφασίζει μόνο του για τα σχολεία
Υποχρεωτική ελβετική εκπαίδευση
Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά και τους νέους από 9 έως 11 ετών. Τα παιδιά ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση όταν είναι περίπου τεσσάρων έως έξι ετών μέχρι περίπου όταν γίνουν 15 ετών. Τα καντόνια το ρυθμίζουν επίσης αυτό. Τα δημόσια σχολεία είναι δωρεάν και τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν στολές.
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο μεγαλύτερο μέρος της Ελβετίας θεωρείται νηπιαγωγείο και ο πρώτος κύκλος μάθησης. Το νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καντόνια, αλλά το δημοτικό σχολείο είναι.
Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά διδάσκονται βασικούς τρόπους και γνώσεις. Το νηπιαγωγείο έχει ως στόχο να διδάξει στα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες και βασικούς τρόπους συμπεριφοράς μέσω της μάθησης που βασίζεται στο παιχνίδι. Μέσα από τη μουσική, τα παιχνίδια, την τέχνη και πολλές χειροτεχνίες, εισάγονται στη βασική ανάγνωση και τα μαθηματικά.
Αφού τελειώσουν το νηπιαγωγείο, περίπου στην ηλικία των 6 ετών, πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο.
Ανάλογα με τα καντόνια, οι συνδυασμοί μπορεί να διαφέρουν.
Στα γερμανόφωνα καντόνια, το νηπιαγωγείο και τα δύο χρόνια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνδυάζονται στον πρώτο κύκλο μάθησης και οι μαθητές ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ ετών βρίσκονται στην ίδια τάξη. Αυτό το ονομάζουν Grundstufe ή Basisstufe.
Στα γαλλόφωνα καντόνια, τα δύο χρόνια νηπιαγωγείου συνδυάζονται με άλλα δύο χρόνια και αποτελούν τον πρώτο κύκλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα ιταλόφωνα καντόνια τα παιδιά παρακολουθούν το νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελβετία χωρίζεται σε δύο στάδια. Την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά ξεκινούν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γύρω στην ηλικία των 11 έως 12 ετών και διαρκεί 3 έως 4 χρόνια. Η ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αντίστοιχη με τα λύκεια.
Κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Τα σχολεία κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία ονομάζονται Gymnasiums ή Kantonsschule. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, μια δεύτερη γλώσσα που ομιλείται στην Ελβετία και τα αγγλικά. Στις γλώσσες δίνεται αρκετή έμφαση στο ελβετικό εκπαιδευτικό σύστημα, και ως εκ τούτου οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί μιλούν τουλάχιστον μια δεύτερη γλώσσα.
Οι φυσικές επιστήμες έχουν επίσης μεγάλη σημασία, όπου τα μαθηματικά, η βιολογία, η χημεία, η φυσική και η γεωγραφία διδάσκονται ως μερικά από τα κύρια μαθήματα. Διδάσκονται επίσης και άλλα μαθήματα όπως η ιστορία, η πολιτική αγωγή, η μουσική, η τέχνη και ο σχεδιασμός, η φυσική αγωγή και η υγεία, η οικιακή οικονομία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η επαγγελματική προετοιμασία.
Οι μαθητές βαθμολογούνται με αριθμούς από το 6 (που είναι ο υψηλότερος) έως το 1 (ο χαμηλότερος). Επίσης, στο τέλος της σχολικής χρονιάς δίνουν εξετάσεις, όπου μπορούν να ελέγξουν τις γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει. Στο τέλος της χρονιάς, ανάλογα με τις επιδόσεις τους, οι μαθητές είτε συνεχίζουν την επόμενη χρονιά είτε επαναλαμβάνουν την προηγούμενη.
Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Το λύκειο στην Ελβετία δεν είναι υποχρεωτικό και η δομή του είναι μοναδική. Αφού οι μαθητές ολοκληρώσουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να επιλέξουν τι είδους καριέρα θέλουν να ακολουθήσουν. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (VET), απολυτηρίου ή εξειδικευμένου σχολείου ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το επαγγελματικό σχολείο είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους περισσότερους νέους Ελβετούς μαθητές. Εκεί μπορούν να μάθουν δεξιότητες στο σχολείο και να δουν πώς γίνεται αυτό μέσα από την εμπειρία από πρώτο χέρι σε εταιρείες που παρέχουν μαθητεία και ενδοεπιχειρησιακά μαθήματα. Διαρκούν από 2 έως 4 χρόνια και επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν τεχνικές και πρακτικές γνώσεις. Μέσω του σχολείου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι μαθητές αποκτούν ομοσπονδιακό δίπλωμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ή ομοσπονδιακό πιστοποιητικό επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα τους επιτρέψει να εργαστούν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.
Ένα σχολείο απολυτηρίου είναι η επιλογή των ⅓ ελβετών μαθητών. Μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τα μαθήματα είναι παρόμοια με τα προηγούμενα της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συν τα νομικά και τα οικονομικά. Η εγγραφή βασίζεται στις προηγούμενες επιδόσεις του μαθητή και το σύστημα βαθμολόγησης είναι το ίδιο με αυτό της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία αυτά διαρκούν συνήθως από 3 έως 6 χρόνια, ανάλογα με το καντόνι.
Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές πρέπει να δώσουν εξετάσεις και να παρουσιάσουν μια έκθεση για το απολυτήριο. Ανάλογα με τις επιδόσεις τους, τους χορηγείται ένα πιστοποιητικό που ονομάζεται Matura και στη συνέχεια μπορούν να ξεκινήσουν πανεπιστήμια των καντονίων, τεχνολογικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια κατάρτισης εκπαιδευτικών.
Τα εξειδικευμένα σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχουν εξειδικευμένη προετοιμασία για μια καριέρα στην υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική εργασία και την εκπαίδευση. Οι μαθητές βαθμολογούνται με το ίδιο σύστημα βαθμολόγησης όπως και προηγουμένως και μελετούν τα βασικά μαθήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι βαθμοί καθορίζουν αν οι μαθητές θα προχωρήσουν στο επόμενο έτος ή όχι. Το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια και στο τέλος οι μαθητές πρέπει να δώσουν τελικές εξετάσεις σε έξι από τα μαθήματα. Αν το ολοκληρώσουν με επιτυχία, παίρνουν το πιστοποιητικό ανώτερης δευτεροβάθμιας εξειδικευμένης σχολής και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε κολέγια PET.
Πώς μοιάζει μια τυπική ελβετική σχολική ημέρα;
Στην Ελβετία, όχι μόνο τα παιδιά και οι γονείς τους δεν χρειάζεται να πληρώνουν για τα βιβλία, αλλά το σχολείο παρέχει επίσης τετράδια και σκεύη γραφής. Παρεμπιπτόντως, στην Ελβετία υπάρχουν κυρίως γυναίκες δάσκαλοι στο δημοτικό σχολείο- οι άνδρες δάσκαλοι είναι ακόμη πιο σπάνιοι από ό,τι εδώ.
Σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα!
Στην Ελλάδα, τα παιδιά πηγαίνουν συνήθως στο δημοτικό σχολείο μέχρι τη 1.15 το μεσημέρι και μόνο όσα θέλουν κάθονται στο Ολοήμερο και αυτό μόνο στο Δημοτικό. Στην Ελβετία, τα μαθήματα διαρκούν μέχρι τις 4 μ.μ., ενώ μόνο τα απογεύματα της Τετάρτης έχουν ρεπό. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί ένας δάσκαλος να χωρίσει απλώς την τάξη και στη συνέχεια να στείλει το άλλο μισό σπίτι.
Τι έρχεται μετά το σχολείο;
Πολλά παιδιά στην Ελβετία τελειώνουν το σχολείο μετά την ένατη τάξη. Και συνεχίζουν να κάνουν μια μαθητεία, συχνά σε ένα εμπορικό επάγγελμα. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ενώ οι περισσότεροι γονείς στην Ελλάδα θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο Λύκειο και στη συνέχεια να πάνε στο πανεπιστήμιο, αυτό προφανώς δεν είναι τόσο επιθυμητό για τους Ελβετούς. Μια εκπαίδευση εκτός πανεπιστημίου θεωρείται εξίσου καλή από πολλούς.