Ελβετία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Υπάρχουν έθιμα και παραδόσεις σε κάθε χώρα που είναι απλά διαφορετικές από τις δικές μας. Πού είναι οι ομοιότητες, πού οι διαφορές;

Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για αυτόν που ακολουθεί

Ανοίγοντας πόρτες

Στην Ελβετία, είναι θέμα ευγένειας να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για κάποιον που έρχεται από πίσω σας, ακόμη και αν απέχει ακόμη μερικά μέτρα από την πόρτα. Το να χτυπάτε την πόρτα μπροστά σε κάποιον θεωρείται εξαιρετικά αγενές.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα αντίγραφο ενός καταφυγίου αεροπορικής επιδρομής όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής

Πολλά σπίτια στην Ελβετία διαθέτουν ένα καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής. Αυτό είναι όντως αλήθεια, αν και υπάρχουν και σπίτια χωρίς, αλλά τότε κατευθύνονται κατευθείαν στο επόμενο καταφύγιο. Αυτά τα καταφύγια διαθέτουν τουαλέτες, κουβέρτες, υπνόσακους, ρούχα, δισκία ιωδίου, ακόμη και σακούλες σκουπιδιών. Τα πάντα έχουν προβλεφθεί εδώ. Όποιος κατέχει ένα από αυτά τα καταφύγια ελπίζει να βρει εδώ καταφύγιο για κάποιο χρονικό διάστημα σε περίπτωση καταστροφής. Ας ελπίσουμε ότι τα καταφύγια δεν θα χρειαστεί ποτέ κανείς να τα επισκεφθεί.

Βούρτσισμα των δοντιών

Οι Ελβετοί βουρτσίζουν τα δόντια τους πιο συχνά. Στην Ελβετία, πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους στα γραφεία κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος. Ίσως επειδή η οδοντιατρική ασφάλιση είναι σχεδόν απλησίαστη στην Ελβετία και οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τον οδοντίατρο; Εξάλλου, η πρόληψη είναι καλύτερη από το να πληρώνεις. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών τους για την υγεία των δοντιών τους. Ίσως θα έπρεπε να πάρουμε τους Ελβετούς ως καλό πρότυπο;

ελβετική φρουρά

Τι είναι η Ελβετική Φρουρά;

Ίσως έχετε ακούσει για την Ελβετική Φρουρά; Πρόκειται για μια ένοπλη ομάδα που υποτίθεται ότι προστατεύει το Βατικανό (δες αντίστοιχη ενότητα). Και προέρχεται από μια χώρα που παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια των πολέμων και της οποίας η τελευταία ένοπλη σύγκρουση χρονολογείται από το 1848. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, μια γρήγορη ματιά στην ιστορία βοηθάει.

Η Ελβετική Φρουρά ιδρύθηκε το 1506, σε μια εποχή που πολλές οικογένειες στην Ελβετία βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έστελναν τους γιους τους ως μισθοφόρους - πληρωμένους στρατιώτες - για να πολεμήσουν σε άλλες χώρες. Έτσι, αν και οι Ελβετοί σπάνια πολεμούσαν ως έθνος, έστελναν κάποιους από τους πολίτες τους να πολεμήσουν στους πολέμους.

Οι Ελβετοί μάλλον έκαναν τη δουλειά τους αρκετά καλά, τόσο που η καλή τους φήμη έφτασε στα αυτιά του Πάπα. Ο τότε Πάπας Ιούλιος Β' είχε την ιδέα να "διορίσει" τους Ελβετούς για να τον φυλάνε. Καθώς η Ελβετία παρέμενε ουδέτερη στις περισσότερες διαμάχες, δεν χρειαζόταν να ανησυχεί μήπως οι φρουροί τον μαχαιρώσουν ξαφνικά πισώπλατα.

Και αυτή η ελβετική φρουρά υπάρχει ακόμη και σήμερα. Για να γίνεις Ελβετός Φρουρός, πρέπει να είσαι καθολικός, οπωσδήποτε άνδρας, να μην είσαι ακόμα 30 ετών και να μην είσαι παντρεμένος.

Leave a Reply