Λετονία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Οι κάτοικοι της Λετονίας

1,82 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λετονία. Είναι τόσοι όσοι ζουν μόνο στο Αμβούργο. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Λετονοί (63%). Ωστόσο, το ποσοστό των Ρώσων που ζουν εδώ είναι επίσης πολύ υψηλό, 25 τοις εκατό. Αυτοί ήρθαν στη χώρα κυρίως μεταξύ 1940 και 1990, όταν η Λετονία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι ζουν επίσης στη Λετονία εδώ και γενιές.

Οι Λευκορώσοι (3,1%), οι Ουκρανοί (2,2%) και οι Πολωνοί (2%) εκπροσωπούνται επίσης, αλλά σε μικρότερους αριθμούς. Ο λαός των Λιβονιανών έχει σχεδόν εξαφανιστεί (Φιννικός λαός που κατάγεται από τη βόρεια και βορειοδυτική Λετονία . Οι Λιβονιανοί ιστορικά μιλούσαν τη Λιβονική , μια Ουραλική γλώσσα που σχετίζεται στενά με την Εσθονική και συγγενή με τη Φινλανδική . Το τελευταίο άτομο που έμαθε και μίλησε τη Λιβονική ως μητρική γλώσσα , η Grizelda Kristiņa , πέθανε το 2013, καθιστώντας τη Λιβονική γλώσσα αδρανής ..).

Όπως όλοι οι Βαλτικοί, οι Λετονοί αγαπούν το τραγούδι. Εδώ, τα τραγούδια ακούγονται σε ένα φεστιβάλ.

Τι είναι οι μη πολίτες στη Λετονία;

Όταν η Λετονία έγινε ανεξάρτητη το 1990, μόνο όσοι γεννήθηκαν σε λετονικό έδαφος πριν από το 1940 και οι απόγονοί τους έλαβαν τη λετονική υπηκοότητα. Όλοι όσοι μετανάστευσαν μετά το 1940 ήταν πλέον με μιας "μη πολίτες" και επομένως απάτριδες. Ακόμη και σήμερα πρέπει να δέχονται περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Από το 1995, είναι δυνατή η πολιτογράφησή τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουν ένα τεστ που ελέγχει επίσης αν μιλούν λετονικά. Μέχρι σήμερα, στη Λετονία ζουν περίπου 195.000 μη υπήκοοι (2022).

Πόσοι Λετονοί ζουν στην πόλη;

Ο πληθυσμός στη Λετονία μειώνεται από το 1989, με κάθε γυναίκα να αποκτά κατά μέσο όρο μόνο 1,5 παιδί. Επιπλέον, πολλοί Λετονοί μεταναστεύουν για να βρουν εργασία σε άλλες χώρες.

Καθολικοί έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από μια εκκλησία στη Λετονία.

Σε μία από τις πόλεις κατοικεί το 69% του πληθυσμού. Με έναν αριθμό περίπου 605.000 κατοίκων, το ένα τρίτο όλων των κατοίκων ζει στη Ρίγα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Daugavpils με μόλις 80.000 κατοίκους.

Θρησκεία των κατοίκων της Λετονίας

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λετονίας είναι χριστιανοί. Οι προτεστάντες αποτελούν την πλειοψηφία με 36% του πληθυσμού. Λίγο λιγότερο από το 20 τοις εκατό ανήκει στην Καθολική Εκκλησία και το 19 τοις εκατό στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Leave a Reply