Λετονία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Πώς είναι το σχολείο στη Λετονία;

Τα παιδιά στη Λετονία ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Στη συνέχεια παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο για τέσσερα χρόνια. Μετά από αυτό, πηγαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για πέντε χρόνια. Οι μαθητές δεν χωρίζονται, αλλά παραμένουν μαζί μέχρι την 9η τάξη. Εάν πάρουν καλούς βαθμούς ή μετά από εξετάσεις, μπορούν στη συνέχεια να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση, είτε σε σχολείο γενικής εκπαίδευσης είτε σε επαγγελματικό σχολείο. Ο κύριος στόχος των ακαδημαϊκών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η προετοιμασία για περαιτέρω σπουδές στο πανεπιστήμιο, ενώ τα επαγγελματικά προγράμματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποσκοπούν περισσότερο στην απόκτηση επαγγελματικών προσόντων, δηλαδή για την είσοδο στην αγορά εργασίας ή/και τη συνέχιση της εκπαίδευσης. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαρκεί τρία χρόνια. Τότε οι μαθητές κρατούν στα χέρια τους το απολυτήριο vidusskola. Κατά την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές συμμετέχουν σε κεντρικές εθνικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Γλώσσες, βαθμοί και μαθήματα

Τα μαθήματα διδάσκονται στη λετονική γλώσσα. Ωστόσο, υπάρχουν και σχολεία με ρωσική γλώσσα. Εκεί είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον το 60% των μαθημάτων να διδάσκεται στα λετονικά από το 10ο έτος και μετά.

Οι βαθμοί απονέμονται από το έτος 4 και μετά. Ο καλύτερος βαθμός είναι το 10, το οποίο ονομάζεται iszili (άριστα) στα λετονικά. Δυστυχώς, ο βαθμός 1 σημαίνει αποτυχία και ο βαθμός 2 ή 3 σημαίνει επίσης αποτυχία. Τα μαθήματα διαρκούν μόνο 40 λεπτά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή, συνήθως μεταξύ 8.30 π.μ. και 3 μ.μ.. Τα απογεύματα υπάρχουν άλλα προγράμματα, για παράδειγμα χορωδίες ή αθλήματα.

Τα Αγγλικά είναι συνήθως η πρώτη ξένη γλώσσα από το 3ο έτος και μετά, ενώ τα Ρωσικά, τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά μπορούν να επιλεγούν ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο 6ο έτος. Άλλα μαθήματα εκτός από τα λετονικά είναι αυτά που γνωρίζετε: Ιστορία, μαθηματικά, βιολογία ή χημεία, για παράδειγμα. Μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης στα μαθήματα μουσικής.

Διακοπές και δάσκαλοι

Οι καλοκαιρινές διακοπές στη Λετονία ξεκινούν τον Ιούνιο και διαρκούν τρεις μήνες! Τα σχολεία αρχίζουν και πάλι μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παραδοσιακά, στους δασκάλους προσφέρονται με λουλούδια και δώρα κατά την έναρξη του σχολείου.

Οι δάσκαλοι δεν απευθύνονται με το όνομά τους, αλλά με skolotājs ή skolotāja, που σημαίνει δάσκαλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακούτε αυτή τη λέξη αρκετά συχνά στα σχολεία! Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, το επάγγελμα αυτό είναι μάλλον κακοπληρωμένο.

Αφήστε μια απάντηση