Λετονία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Τα δέντρα αυτά φυτρώνουν σε βράχους από ψαμμίτη στο Εθνικό Πάρκο Gauja.

Δάση και δέντρα στη Λετονία

Υπάρχουν ακόμη πολλά δάση στη Λετονία. Είναι η πέμπτη πιο δασώδης χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία και την Εσθονία). Το 55% της χώρας καλύπτεται από δάση.

Η βελανιδιά και η φλαμουριά είναι τα εθνικά δέντρα της Λετονίας. Η ερυθρελάτη και η σημύδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Τα πεύκα αναπτύσσονται κυρίως στις ακτές της Βαλτικής.

Εκτός από τα δάση, μπορείτε να δείτε χωράφια, βοσκοτόπια, βάλτους και λίμνες όταν ταξιδεύετε στη χώρα. Όλα αυτά, καθώς και η Βαλτική Θάλασσα, προσφέρουν ποικίλους βιότοπους για τα ζώα και τα φυτά.

Οι καφέ αρκούδες επέστρεψαν στη Λετονία.

Ποια ζώα ζουν στη Λετονία;

Τα τυπικά ζώα του δάσους που γνωρίζετε είναι στο σπίτι τους στη Λετονία: λαγοί, ελάφια, ζαρκάδια, αλεπούδες και αγριογούρουνα είναι ανάμεσά τους. Αλλά και μεγάλα θηλαστικά όπως βίσονες, άλκες και λύκοι μπορούν επίσης να βρεθούν στη Λετονία. Οι καφέ αρκούδες έχουν επανεισαχθεί στα βόρεια και ανατολικά. Περίπου 12 αρκούδες λέγεται ότι ζουν στη Λιθουανία. Βίδρες και κάστορες ξεφαντώνουν στα νερά.

Πολλά είδη πουλιών απαντώνται επίσης. Ορισμένα είδη απειλούνται με εξαφάνιση σε άλλες χώρες, αλλά εξακολουθούν να απαντώνται σε επαρκείς αριθμούς στη Λετονία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο μαύρος πελαργός, ο καλαμοκανάς, ο μικρός στικταετός και η Λευκοσουσουράδα. Η λευκή σουσουράδα είναι το εθνικό πουλί της Λετονίας. Υπάρχει ακόμη και εθνικό έντομο, η πασχαλίτσα με τα δύο σημεία.

Υπάρχουν επίσης τέσσερα εθνικά πάρκα ανάμεσα σε περισσότερα από 700 φυσικά καταφύγια. Το Εθνικό Πάρκο Slītere φιλοξενεί, για παράδειγμα, Καλαμίτης φρύνος (είδος βατράχου), λιμνοχελώνες και λεία φίδια. Είναι επίσης γνωστό για τους κάστορές του. Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο είναι το Εθνικό Πάρκο Gauja, που πήρε το όνομά του από τον ποταμό Gauja, ο οποίος το διαρρέει.

Το φυσικό καταφύγιο Pape αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα. Εκτός από τους βίσονες, εδώ έχουν επανεισαχθεί και τα άλογα Konik και τα βοοειδή Heck. Τα Koniks είναι μια στιβαρή ράτσα πόνυ, ενώ τα βοοειδή Heck μοιάζουν με τον Ούρο (εξαφανισμένο είδος άγριων βοοειδών).

Heck
Τα νεαρά ελάφια τσακώνονται μεταξύ τους.
Konik

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply