Λετονία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική           Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Το λιμάνι του Ventspils είναι μια σημαντική επιχειρηματική τοποθεσία.

Η οικονομική κατάσταση στη Λετονία

Η οικονομία της Λετονίας αρχικά κατέρρευσε όταν αποσπάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991. Η μετάβαση από τη σχεδιασμένη οικονομία στην οικονομία της αγοράς οδήγησε στη συνέχεια σε ιδιαίτερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το 2000 και μετά.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε νέα ύφεση το 2007. Η ανεργία έφθασε κατά περιόδους το 21%. Η οικονομία ανακάμπτει αργά από το 2011. Το 2016, το ποσοστό των ανέργων εξακολουθούσε να είναι 9,7 %, ενώ το 2021 ήταν 7,6 %. Σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι πλέον ιδιωτικές και όχι κρατικές.

Ξύλο, μέταλλα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για εξαγωγή

Οι εξαγωγές, δηλαδή οι πωλήσεις σε άλλες χώρες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Λετονίας. Το ξύλο και τα προϊόντα ξύλου αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο αυτών. Τα μέταλλα αντιπροσωπεύουν το 14% και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα το 11%.

Τα άφθονα δάση εξασφαλίζουν μια ακμάζουσα βιομηχανία ξυλείας στη Λετονία.

Η Λετονία έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια οικονομικά ευνοϊκή θέση στην Ευρώπη. Υπάρχουν τρία σημαντικά λιμάνια στις ακτές της Βαλτικής - Ρίγα, Βέντσπιλς και Λιεπάχα - όπου φορτώνεται, για παράδειγμα, ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακας.

Σε αυτό το εργοστάσιο παράγονται κονσέρβες.

Λίγη γεωργία, πολλή βιομηχανία

Η γεωργία αντιπροσωπεύει μόνο το 3,9% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Λετονίας, ενώ η βιομηχανία συνεισφέρει το 22%. Καλλιεργούνται δημητριακά, ελαιοκράμβη, πατάτες και λαχανικά. Τα κυριότερα ζώα που εκτρέφονται είναι χοίροι και κοτόπουλα.

Υπάρχουν εργοστάσια, ιδίως για μηχανήματα και οχήματα, τρόφιμα, μέταλλα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ξύλο και λιπάσματα.

Leave a Reply