Λετονία προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

 Η Λετονία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και είναι μία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής. Είναι επίσης γνωστή ως Βαλτικές χώρες. Η Λετονία βρίσκεται μεταξύ της Εσθονίας στα βόρεια και της Λιθουανίας στα νότια. Η Λετονία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά και τη Λευκορωσία στα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά της βρίσκεται η Βαλτική Θάλασσα.

Ένας μεγάλος κόλπος, ο Κόλπος της Ρίγας, εκτείνεται πολύ μέσα στη Λετονία. Εκεί βρίσκεται και η Ρίγα, η πρωτεύουσα της χώρας. Η χώρα είναι επίπεδη ή ελαφρώς λοφώδης. Δεν υπάρχουν ψηλά βουνά. Περισσότερο από το ήμισυ της χώρας καλύπτεται από δάση. Συνεπώς, το ξύλο παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Το ξύλο και τα προϊόντα του, όπως το χαρτί, πωλούνται επίσης σε άλλες χώρες. Οι αρκούδες, οι βίσονες, οι τάρανδοι και οι λύκοι είναι ζώα που ζουν στη Λετονία.

Το ένα τέταρτο των κατοίκων δεν είναι Λετονοί, αλλά Ρώσοι. Ήρθαν στη χώρα όταν η Λετονία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1991. Μέρος της ιστορίας της Λετονίας είναι ότι οι ιππότες του Τευτονικού Τάγματος ίδρυσαν εδώ το κράτος του Τευτονικού Τάγματος κατά τον Μεσαίωνα. Αργότερα η Λετονία περιήλθε υπό λιθουανική-πολωνική κυριαρχία. Έγινε ανεξάρτητη το 1918 πριν γίνει μέρος της Σοβιετικής Ένωσης το 1940. Το 1989, οι Λετονοί αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους στην "Τραγουδιστή Επανάσταση", η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Η "Τραγουδιστή Επανάσταση" είναι μία ειρηνική διαδήλωση κατά της Μόσχας σε τρεις Βαλτικές χώρες που ήθελαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση και πραγματοποιήθηκε 23/08/1989. Το βασικό τραγούδι αυτής της μη αιματηρής επανάστασης, ένα τραγούδι που γράφηκε σε πολλές γλώσσες και από πολλούς καλλιτέχνες, έγινε ο Υμνος των Βαλτικών χωρών. Αυτό το τραγούδι άλλαξε τον τότε κόσμο με τον στίχο : Atmostas Baltija, atmostas Baltija, Lietuva, Latvija, Igaunija ! - Ξυπνήστε χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία! Πρόκειται για ένα τραγούδι με ποιητικά λόγια που σφράγισε τις τρεις χώρες της βαλτικής θάλασσας με το εμπνευσμένο και ειρηνικό του μήνυμα.

 

Μέγεθος 64.589 τ.χμ
Κάτοικοι 1,82 εκατ
Γλώσσα λετονική
Πρωτεύουσα Ρίγα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Γκάουγια (452 ​​χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Γκάιζινγκ ή Γκάιζινκαλνς (312 m)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

Lettland UmrissΣημαία Λετονία

Η σημαία της Λετονίας είναι μια τρίχρωμη σημαία με τρεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος μπλε, λευκού και κόκκινου. Η σημαία καθιερώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1918, με την ανεξαρτησία της Λετονίας από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.
[Image of Σημαία Λετονίας]

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα, το λευκό χρώμα συμβολίζει την πίστη και την αγνότητα και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την πατρίδα.

Η σημαία της Λετονίας είναι ένα σημαντικό εθνικό σύμβολο για τους Λετονούς. Χρησιμοποιείται σε επίσημες τελετές και εκδηλώσεις, καθώς και από ιδιώτες. Η σημαία είναι επίσης ένα δημοφιλές τουριστικό σουβενίρ.

Ιστορία της σημαίας της Λετονίας

Τα χρώματα μπλε, λευκό και κόκκινο έχουν χρησιμοποιηθεί στην Λετονία για αιώνες. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η σύγχρονη σημαία της Λετονίας βασίζεται σε μια σημαία που χρησιμοποιήθηκε από το Λετονικό Δουκάτο από τον 16ο αιώνα. Η σημαία αυτή είχε τρεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος μπλε, λευκού και κόκκινου.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Λετονία έγινε ανεξάρτητη χώρα. Η σημαία της Λετονίας καθιερώθηκε επίσημα στις 18 Νοεμβρίου 1918.

Η σημαία της Λετονίας χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής της Λετονίας (1940-1991). Μετά την ανεξαρτησία της Λετονίας το 1991, η σημαία της Λετονίας έγινε και πάλι η εθνική σημαία της χώρας.

Εθνικός Ύμνος

Θεέ, ευλόγησε τη Λετονία,
Την πιο αγαπημένη μας πατρίδα,
Ευλόγησε τη Λετονία,
Ω, ευλόγησέ την! (επανάληψη)

Εκεί όπου ανθίζουν οι κόρες της Λετονίας,
Εκεί όπου τραγουδούν οι γιοι της Λετονίας,
Ας χορέψουμε ευτυχισμένοι εκεί,
Στη δική μας Λετονία! (επανάληψη)

Αφήστε μια απάντηση