Λετονία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Λετονία;

Η Λετονία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και, μαζί με τη Λιθουανία και την Εσθονία, είναι ένα από τα τρία κράτη της Βαλτικής.

Σε αυτόν τον χάρτη της Λετονίας μπορείτε να δείτε τις πόλεις και τις γειτονικές χώρες.

Η Λετονία έχει τέσσερις γειτονικές χώρες. Συνορεύει με την Εσθονία στα βόρεια, τη Ρωσία στα ανατολικά, τη Λευκορωσία στα νοτιοανατολικά και τη Λιθουανία στα νότια. Επομένως, η Λετονία είναι το μεσαίο από τα τρία κράτη της Βαλτικής.

Στα ανατολικά της βρίσκεται η Βαλτική Θάλασσα. Ο κόλπος της Ρίγας εκτείνεται πολύ μέσα στη Λετονία. Η χώρα εκτείνεται 450 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και 210 χιλιόμετρα από τα βόρεια προς τα νότια.

Παρεμπιπτόντως, η Λετονία ονομάζεται Latvija στα λετονικά και Latvia στα αγγλικά.

Στην κορυφή του Gaising, του υψηλότερου βουνού της Λετονίας, υπάρχει ένα μνημείο με το υψόμετρο.

Το τοπίο της Λετονίας: λόφοι, δάση, λίμνες και ποτάμια

Στη Λετονία, επίπεδες πεδιάδες εναλλάσσονται με λοφώδη εδάφη. Στο τοπίο της Λετονίας υπάρχουν πολλές λίμνες και δάση.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Λετονίας είναι ο Γκάουγια. Έχει μήκος 452 χιλιόμετρα. Ο Ντούνα, ο οποίος ονομάζεται Νταουγκάβα στα λετονικά, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στο έδαφος της Λετονίας. Ρέει από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προς τη Λετονία, όπου εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Το ψηλότερο βουνό της Λετονίας είναι περισσότερο λόφος. Ονομάζεται Γκάιζινγκ (Γκάιζινκαλνς στα λετονικά) και έχει ύψος 312 μέτρα.

 

Η Λετονία είναι μια κυρίως επίπεδη χώρα.
Η λίμνη Lubahn είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Λετονίας. Βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας.
ποταμός Gauja (Γκάουγια)

 

 

 

 

 

 

 

 

Κράτη Βαλτικής

Τι είναι τα κράτη της Βαλτικής;

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι γνωστές ως κράτη της Βαλτικής. Η λέξη προέρχεται από τον λατινικό όρο για τη Βαλτική Θάλασσα: mare balticum. Και αυτές οι τρεις χώρες, ή μάλλον αυτή η περιοχή, βρίσκονται στη Βαλτική Θάλασσα.

Το "κράτη της Βαλτικής", από την άλλη πλευρά, είναι ένας πολιτικός όρος. Αυτό που έχουν κοινό οι τρεις χώρες είναι ότι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την τότε Ρωσική Αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την Ειρήνη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, αλλά στη συνέχεια προσαρτήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1940. Ανεξάρτητες έγιναν και πάλι μόνο με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το 2004, τα κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Η Λετονία βρίσκεται στη δροσερή εύκρατη κλιματική ζώνη. Εδώ ο χειμώνας είναι συνήθως κάτω από το μηδέν βαθμούς.

Πώς θα είναι ο καιρός στη Λετονία;

Η Λετονία έχει δροσερό, εύκρατο κλίμα. Οι χειμώνες είναι κρύοι με πολύ χιόνι, ενώ τα καλοκαίρια είναι μέτρια ζεστά. Η επιρροή της Βαλτικής Θάλασσας είναι αισθητή στα δυτικά, όπου το κλίμα είναι πιο θαλάσσιο (επηρεάζεται από τη θάλασσα) με πιο δροσερά καλοκαίρια και θερμότερους χειμώνες. Στα ανατολικά, οι θερμοκρασιακές διαφορές είναι μεγαλύτερες μέσα σε μια ημέρα και μέσα σε ένα έτος.

 

Πρωτεύουσα της Λετονίας

Η πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η Ρίγα. Με 605.000 κατοίκους, δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας, αλλά και η μεγαλύτερη στην περιοχή της Βαλτικής. Η Ρίγα είναι διάσημη για τα όμορφα κτίρια Art Nouveau που διαθέτει. Το Art Nouveau είναι ένα στυλ από το γύρισμα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η Ρίγα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας στον ποταμό Ντούνα και με τα βορειότερα τμήματα της πόλης στη Βαλτική Θάλασσα, στον κόλπο της Ρίγας. Το όνομά της προέρχεται από τον μικρό ποταμό Riege, ο οποίος κάποτε κατέληγε εδώ στον Ντούνα και αργότερα καλύφθηκε με χώμα .

Το κάστρο Rundale βρίσκεται στα νότια της Λετονίας. Χτίστηκε σε μπαρόκ στυλ. Είχε ως πρότυπο το παλάτι των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι.
Όποιος επισκέπτεται τη Λετονία δεν πρέπει να χάσει τη Ρίγα! Υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια στο κέντρο της παλιάς πόλης.
Το Μνημείο της Ελευθερίας στη Ρίγα ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1930, την εποχή της πρώτης ανεξαρτησίας της Λετονίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply