Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Γιορτές
Οι πρώτοι άποικοι
Το έδαφος του σημερινού κράτους του Λιχτενστάιν είχε ήδη αποικηθεί από ανθρώπους κατά την 5η χιλιετία π.Χ. Αυτό το γνωρίζουμε από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έγιναν στην περιοχή. Τον 8ο αιώνα π.Χ. ζούσε εκεί η φυλή των Ραετών. Η περιοχή του Λιχτενστάιν ήταν μέρος της Ραιτίας, μιας αρχαίας περιοχής που περιελάμβανε τμήματα της σημερινής Ελβετίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Οι Ραεοί ήταν μια ινδοευρωπαϊκή φυλή που μετανάστευσε στην περιοχή της Ραιτίας από τη Βαλκανική χερσόνησο κατά την Εποχή του Σιδήρου. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πότε οι Ραεοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Λιχτενστάιν. Ωστόσο, είναι πιθανό να εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, καθώς αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία οι Ραεοί είχαν την μεγαλύτερη επέκταση τους στην περιοχή της Ραιτίας.
Οι Κέλτες (αρχαίο φυλετικό σύνολο που ζούσε κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη κατά την προϊστορική και την αρχαία περίοδο) είχαν πιθανώς κάποια επιρροή στην ανάπτυξη της περιοχής. Οι Κέλτες δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ μόνιμα στο Λιχτενστάιν. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασαν από την περιοχή κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων τους από τη Βρετανία στην Ευρώπη, τον 1ο αιώνα π.Χ. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι Κέλτες πέρασαν από το Λιχτενστάιν είναι ένα ασημένιο δαχτυλίδι που βρέθηκε στο χωριό Schellenberg. Το δαχτυλίδι είναι διακοσμημένο με κέλτικα σχέδια και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. Άλλα ευρήματα που υποδηλώνουν την παρουσία Κελτών στο Λιχτενστάιν περιλαμβάνουν:Κελτικά όπλα και εργαλεία που έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή και Κελτικά ονόματα που εμφανίζονται σε τοπωνύμια στο Λιχτενστάιν.
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με την περιοχή της Ραιτίας. Ο Ηρόδοτος, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, έγραψε για τους Ραηούς, μια φυλή που ζούσε στην περιοχή. Ο Ηρόδοτος περιέγραψε τους Ραηούς ως πολεμικούς και ισχυρούς ανθρώπους. Επίσης οι Έλληνες είχαν εμπορικούς δεσμούς με την περιοχή της Ραιτίας. Ο ποταμός Ρήνος, που ρέει από το Λιχτενστάιν, ήταν μια σημαντική εμπορική διαδρομή. Οι Έλληνες έμποροι περνούσαν συχνά από την περιοχή για να φτάσουν στη Γαλατία και τη Γερμανία.
Η περιοχή του Λιχτενστάιν έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 1ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή της Ραιτίας και ίδρυσαν την επαρχία της Ραιτίας. Οι Ρωμαίοι έφεραν πολλές αλλαγές στην περιοχή. Κατασκεύασαν νέους δρόμους και γέφυρες, και ίδρυσαν νέες πόλεις και οικισμούς. Οι Ρωμαίοι επίσης εισήγαγαν το ρωμαϊκό δίκαιο και τις ρωμαϊκές παραδόσεις στην περιοχή. Η περιοχή του Λιχτενστάιν ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο για τους Ρωμαίους. Ο ποταμός Ρήνος, που ρέει από το Λιχτενστάιν, ήταν μια σημαντική εμπορική διαδρομή. Οι Ρωμαίοι έμποροι περνούσαν συχνά από την περιοχή για να φτάσουν στη Γαλατία και τη Γερμανία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η περιοχή του Λιχτενστάιν πέρασε στη συνέχεια υπό τον έλεγχο διάφορων δυνάμεων.
Η ρωμαϊκή παρουσία στο Λιχτενστάιν είναι ακόμα ορατή σήμερα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά ρωμαϊκά ευρήματα, όπως ερείπια πόλεων, οικισμών και δρόμων. Επιπλέον, πολλά τοπωνύμια στο Λιχτενστάιν προέρχονται από τη ρωμαϊκή εποχή.
Δημιουργείται η κομητεία Βαντούζ
Μετά την ήττα των Ρωμαίων και την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το Λιχτενστάιν έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας των Φράγκων τον 6ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς των Φράγκων, Κλοβίς Α', κατέλαβε την περιοχή της Ραιτίας. Η περιοχή του Λιχτενστάιν έγινε μέρος της φραγκικής επαρχίας της Άνω Αλπουίας.Τον 7ο οι Αλεμάνιοι μετανάστευσαν στην περιοχή που είναι σήμερα το Λιχτενστάιν - την πρώην ρωμαϊκή επαρχία της Ραετίας. Οι Αλεμάνοι ήταν μια ομάδα γερμανόφωνων ανθρώπων που μετακινήθηκαν από την περιοχή της Άνω Ρήνου στην Ελβετία και στις Άλπεις. Οι Αλεμάνοι έφεραν μαζί τους τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους, οι οποίοι άσκησαν σημαντική επιρροή στην περιοχή του Λιχτενστάιν.Το Λιχτενστάιν ανήκε τότε στο βασίλειο του Φράγκου βασιλιά Καρλομάγνου, ο οποίος εκείνη την εποχή κυβερνούσε ακόμη μια μεγάλη αυτοκρατορία που περιελάμβανε τη σημερινή Γαλλία και Γερμανία. Τον 10ο αιώνα, η περιοχή ανήκε στο δουκάτο των Αλεμάνων. Οι κόμηδες του Bregenz ήταν οι ηγεμόνες της περιοχής, η οποία διαιρέθηκε το 1342. Έτσι δημιουργήθηκε μια κομητεία με το όνομα Βαντούζ.
Το Λιχτενστάιν γίνεται ανεξάρτητο κράτος
Το 1712, ο πρίγκιπας Ιωάννης-Αδάμ Α΄ ήταν ο Πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν αγόρασε την κομητεία του Βαντούζ, έχοντας ήδη αγοράσει την κομητεία του Σέλενμπεργκ το 1699. Οι κομητείες αυτές έγιναν αυτοκρατορικό πριγκιπάτο το 1721, το οποίο έφερε το όνομα Λιχτενστάιν και έγινε κυρίαρχο το 1806. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Συνομοσπονδίας του Ρήνου. Η Συνομοσπονδία του Ρήνου (γερμανικά: Rheinbund) ήταν μια πολιτική ένωση γερμανικών κρατιδίων που ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Α' το 1806. Η Συνομοσπονδία δημιουργήθηκε μετά τη νίκη του Ναπολέοντα στη μάχη των τριών αυτοκρατόρων στο Άουστερλιτς, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Φραγκίσκου Β' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το Λιχτενστάιν ήταν έτσι ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο επιβεβαιώθηκε εκ νέου στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815. Το Λιχτενστάιν αποτελούσε έτσι μέρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.
Ο 19ος αιώνας
Τον 19ο αιώνα, πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν λόγω της μεγάλης πείνας. Ένα μεγάλο ποσοστό αναζήτησε μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, η χώρα τα πήγε κάπως καλύτερα, καθώς μια τροποποίηση του συντάγματος το 1862 περιόρισε την εξουσία του πρίγκιπα. Ήδη από το 1852 συνήφθη τελωνειακή συνθήκη με την Αυστρία, απόφαση που οδήγησε επίσης σε βελτίωση των συνθηκών.
Το Λιχτενστάιν κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Όπως και η Ελβετία, το Λιχτενστάιν δήλωσε ουδέτερο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πόλεμος είχε άσχημες συνέπειες, καθώς η οικονομία τα πήγε άσχημα και πολλοί άνθρωποι έγιναν φτωχοί ως αποτέλεσμα του πολέμου. Το 1921, το Λιχτενστάιν και η Αυστρία πραγματοποίησαν συνομιλίες για τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης. Οι συνομιλίες αυτές δεν τελεσφόρησαν και έτσι το Λίχενστάιν εισήλθε σε τελωνειακή ένωση με την Ελβετία το 1923. Αυτό σήμαινε ότι τα προϊόντα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να υπόκεινται σε δασμούς. Αυτό βοήθησε τις επιχειρήσεις των δύο χωρών να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά άλλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η τελωνειακή ένωση με την Ελβετία ήταν σημαντική για το Λιχτενστάιν, καθώς η Ελβετία ήταν ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο. Η ένωση επέτρεψε στο Λιχτενστάιν να επωφεληθεί από την ισχυρή οικονομία της Ελβετίας και να διευκολύνει το εμπόριο με άλλες χώρες. Επίσης το Λιχτενστάιν εξελίχθηκε από γεωργικό κράτος σε βιομηχανική χώρα.
Το Λιχτενστάιν και οι σχέσεις του με άλλες χώρες
Οι πρίγκιπες του Λιχτενστάιν έχουν την έδρα τους στο Κάστρο του Βαντούζ από το 1938. Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα. Το Λιχτενστάιν παρέμεινε επίσης ουδέτερο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Λιχτενστάιν είναι μέλος του ΟΗΕ από το 1990 και μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) από το 1995.
Το Λιχτενστάιν διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελβετία και την Αυστρία. Το Λιχτενστάιν είναι επίσης μέλος του χώρου Σένγκεν. Μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία, το Λιχτενστάιν ήταν η τέταρτη χώρα που έγινε μέλος της Ένωσης Σένγκεν χωρίς να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Σύνταγμα
Το σύνταγμα του 1921 εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση του κράτους του Λιχτενστάιν μέχρι σήμερα. Το Πριγκιπάτο είναι συνταγματική κληρονομική μοναρχία σε δημοκρατική κοινοβουλευτική βάση.
Το 1921 ο πρίγκιπας έχασε ορισμένα από τα δικαιώματά του και δεν μπορούσε πλέον να κυβερνήσει χωρίς περιορισμούς. Υπήρχαν ανεξάρτητα δικαστήρια και οι πολίτες μπορούσαν επίσης να υποβάλλουν καταγγελίες κατά της διοίκησης, αν αισθάνονταν ότι είχαν άδικη μεταχείριση.
Το σύνταγμα αυτό ίσχυε μέχρι το 2013. Οι μόνες προσθήκες ήταν το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών το 1984 και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 1992. Το σύνταγμα τροποποιήθηκε ξανά το 2003. Στο Λιχτενστάιν, ο βασιλεύων πρίγκιπας μπορεί -αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι- να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κυβερνήσει επίσης με τη βοήθεια διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης. Έχει δικαίωμα βέτο στην επιλογή δικαστών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιταχθεί στον διορισμό ενός δικαστή.
Ο Πριγκιπικός Οίκος του Λιχτενστάιν
Οι πρίγκιπες του Λιχτενστάιν είναι μία από τις παλαιότερες ευγενείς οικογένειες και αναφέρονται για πρώτη φορά το 1136 με τον Hugo von Liechtenstein. Ο σημερινός πρίγκιπας ονομάζεται πρίγκιπας Χανς-Άνταμ Β΄. Είναι παντρεμένος με την πριγκίπισσα Μαρί και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο Alois είναι ο κληρονομικός πρίγκιπας και μια μέρα θα τον διαδεχθεί ως πρίγκιπας του Λιχτενστάιν.
Το Λιχτενστάιν είναι συνταγματική κληρονομική μοναρχία. Αυτό σημαίνει ότι ο πρίγκιπας - σε αντίθεση με τη βασίλισσα της Αγγλίας, για παράδειγμα - όχι μόνο έχει αντιπροσωπευτικά καθήκοντα, αλλά μπορεί επίσης να έχει λόγο στην πολιτική.