Λιχτενστάιν Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά      Γιορτές

Πού βρίσκεται το Λιχτενστάιν και πώς μοιάζει;

Το Λιχτενστάιν βρίσκεται σε ένα τετράγωνο τεσσάρων χωρών και έχει απευθείας σύνορα με την Αυστρία και την Ελβετία. Αν κοιτάξετε το Λιχτενστάιν στο χάρτη, θα το βρείτε στην καρδιά της Ευρώπης. Το Λιχτενστάιν είναι πριγκιπάτο και βρίσκεται ακριβώς πάνω στον Ρήνο. Αν και έχει μήκος μόλις 27 χιλιόμετρα, ο Ρήνος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ποταμός του Λιχτενστάιν και αποτελεί επίσης το σύνορο με την Ελβετία. Ο Ρήνος έχει τις πηγές του στην Ελβετία και εκβάλλει στη θάλασσα στις Κάτω Χώρες μετά από 1230 χιλιόμετρα.

Υπάρχει μόνο μία λίμνη στο Λιχτενστάιν και ονομάζεται λίμνη Gamprin. Πρόκειται για μια φυσική λίμνη. Υπάρχουν και άλλες λίμνες, αλλά πρόκειται για τεχνητές λίμνες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χάρτης του Λίχτενσταϊν

Η μεγαλύτερη προέκταση της χώρας έχει μήκος 24,6 χιλιόμετρα και πλάτος 12,4 χιλιόμετρα. Περίπου το 35% της γης είναι δάσος, περίπου το 16% είναι λιβάδια και βοσκοτόπια και το 27% χρησιμοποιείται για γεωργία, κυρίως για την καλλιέργεια κρασιού και αραβοσίτου.

Περίπου το ήμισυ της χώρας βρίσκεται στα βουνά, συγκεκριμένα στις Κεντρικές Άλπεις. Παρεμπιπτόντως, το Λιχτενστάιν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στις Άλπεις. Το ψηλότερο βουνό του Λιχτενστάιν ονομάζεται (Γκράουσπιτς) Grauspitz και φτάνει σε υψόμετρο 2599 μέτρων. Παρεμπιπτόντως, το Grauspitz έχει δύο κορυφές: το Hintergrauspitz, το οποίο έχει ύψος 2574 μέτρα, και το Vordergrauspitz, το οποίο έχει ύψος 2599 μέτρα. Άλλα ψηλά βουνά είναι το Schwarzhorn (Μαύρη Κορυφή) , το Naafkopf και το Falknis. Όλα αυτά έχουν ύψος πάνω από 2500 μέτρα.

Πόσο μεγάλο είναι το Λιχτενστάιν;

Όπως και η Ελβετία, το Λιχτενστάιν είναι μια χώρα που δεν έχει θαλάσσια σύνορα. Παρεμπιπτόντως, με μέγεθος 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι επίσης το έκτο μικρότερο κράτος στον κόσμο και το μικρότερο γερμανόφωνο κράτος. Επειδή είναι τόσο μικρό, κατηγοριοποιείται ως κράτος νάνος. Μόνο πέντε κράτη είναι μικρότερα.

Λιχτενστάιν - ένας λεγόμενος φορολογικός παράδεισος

Το Λιχτενστάιν χωρίζεται σε έντεκα δήμους.

Οι άνθρωποι πληρώνουν πολύ λίγους φόρους στο Λιχτενστάιν, γι' αυτό και η χώρα αναφέρεται συχνά ως φορολογικός παράδεισος. Το Λιχτενστάιν δεν διαθέτει ούτε αεροδρόμιο ούτε λιμάνι και δεν έχει καν δικό του αυτοκινητόδρομο. Ο αυτοκινητόδρομος περνάει κατά μήκος των συνόρων στην Ελβετία και υπάρχουν πέντε διαφορετικές έξοδοι από εκεί προς το Λιχτενστάιν. Το Λιχτενστάιν δεν έχει επίσης δικό του νόμισμα, αλλά χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο.

Οι δήμοι του Λιχτενστάιν

Το Λιχτενστάιν αποτελείται από έντεκα δήμους. Οι μεγαλύτεροι δήμοι είναι οι Σάαν, Βαντούζ (επίσης πρωτεύουσα), Τίσεν και Μπάλζερς. Καθένας από αυτούς έχει περισσότερους από 4000 κατοίκους. Ο μικρότερος δήμος ονομάζεται Πλάνκεν, με λιγότερους από 500 κατοίκους.

Πώς  είναι ο καιρός στο Λιχτενστάιν;

Ο άνεμος Φεν (θερμός και ξηρός άνεμος )είναι τυπικός για το Λιχτενστάιν και εμφανίζεται συχνά. Κατά μέσο όρο, στο Λιχτενστάιν βρέχει πολύ λίγο. Το καλοκαίρι, μπορεί συχνά να είναι πολύ ξηρός και ζεστός για πολλές εβδομάδες.

Το Κάστρο του Λιχτενστάιν καλύπτεται επίσης μερικές φορές από χιόνι το χειμώνα.

Υπάρχουν χειμώνες με πολύ χιόνι, αλλά και χειμώνες κατά τους οποίους δεν χιονίζει σχεδόν καθόλου. Λόγω του ισχυρού ανέμου Φεν, οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι γύρω στους 15 βαθμούς ακόμα και το χειμώνα.

Τα βουνά της Ελβετίας και του Βόραλμπεργκ προσφέρουν προστασία από τον ψυχρό αέρα του Ατλαντικού και τον πολικό αέρα. Αυτό προστατεύει τη γη, έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και κρασί στο Λιχτενστάιν. Το χειμώνα συνήθως δεν κάνει κρύο πάνω από -15 βαθμούς και το καλοκαίρι το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει μεταξύ 20 και 28 βαθμών, αν και μπορεί να κάνει και περισσότερη ζέστη.

Ακόμη και οι μεγαλύτερες πόλεις του Λιχτενστάιν δεν φτάνουν τους 6000 κατοίκους.

Η πρωτεύουσα: Vaduz (Βαντούζ)

Η πρωτεύουσα και έδρα του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν είναι το Βαντούζ. Το Βαντούζ είναι επίσης ένα διεθνές οικονομικό κέντρο, διότι εδώ πραγματοποιούνται πολλές τραπεζικές συναλλαγές. Το Βαντούζ ιδρύθηκε πιθανότατα τον 14ο αιώνα. Παρεμπιπτόντως, το Vaduz σημαίνει κάτι σαν "Κοιλάδα των Γερμανών". Το Βαντούζ είναι η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, αλλά μόνο λίγο πάνω από 5.000 άνθρωποι ζουν εκεί.

Παρόλο που είναι η πρωτεύουσα, δεν είναι καν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας από άποψη πληθυσμού. Αυτό είναι ένα μέρος που ονομάζεται Σάαν. Ωστόσο, το Βαντούζ είναι η έδρα των αρχών, η έδρα του κοινοβουλίου και, από το 1939, η έδρα του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν. Εκεί βρίσκεται το πριγκιπικό παλάτι, το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και ανακαινίστηκε τον 20ό αιώνα. Εδώ ζει η πριγκιπική οικογένεια. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να επισκεφθείτε το εσωτερικό του κάστρου, παρά μόνο να δείτε το έξω. Ωστόσο, αν ανεβείτε στο κάστρο, θα έχετε μια υπέροχη θέα της πόλης.

Βανούζ
Το κυβερνητικό κτίριο στο Βαντούζ
Κάστρο Βαντούζ: κατοικία του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν

 

 

 

 

 

 

 

 

Φροντίστε να ρίξετε μια ματιά:

Το Gutenberg είναι ένα κάστρο από τον Υψηλό Μεσαίωνα. Βρίσκεται σε έναν βράχο ύψους 70 μέτρων στο νότιο τμήμα του Λιχτενστάιν. Ωστόσο, αυτό το κτίριο μπορεί να το δει κανείς μόνο από το εξωτερικό του, καθώς το κάστρο είναι ιδιόκτητο.

Το χωριό Malbun είναι ένα γνωστό και δημοφιλές θέρετρο χειμερινών σπορ, ειδικά για οικογένειες. Έχει επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στον οικογενειακό τουρισμό.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε ένα γνωστό κέντρο γερανοποιίας, το Galina Falconry. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τα γεράκια να κυνηγούν.

 

Leave a Reply