Λιχτενστάιν Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά      Γιορτές

Μία από τις πολλές τράπεζες του Λιχτενστάιν

Λιχτενστάιν - βιομηχανική χώρα και σημαντικό οικονομικό κέντρο

Η οικονομία του Λιχτενστάιν είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Ελβετίας, καθώς η χώρα είναι πολύ μικρή για να ακολουθήσει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική. Το Λιχτενστάιν είναι μια βιομηχανοποιημένη χώρα, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο και μια χώρα με μεγάλο μέρος της υψηλής τεχνολογίας. Μόνο στο Λιχτενστάιν είναι εγγεγραμμένες 17 τράπεζες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 37.000 κάτοικοι του Λιχτενστάιν ζουν στη χώρα, αυτό είναι αρκετά μεγάλο νούμερο.

Η βιομηχανία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες συμβάλλουν στην ευημερία της χώρας, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρέη. Το Λιχτενστάιν εξάγει πολλά από τα αγαθά που παράγονται στη χώρα. Τα αγαθά αυτά περιλαμβάνουν μηχανήματα και ολοκληρωμένα συστήματα, αλλά και όργανα ακριβείας, δηλαδή μικρές συσκευές ή ειδικά όργανα μέτρησης που πρέπει να λειτουργούν με μεγάλη ακρίβεια. Τα προϊόντα διατροφής συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγών της χώρας. 40 στους 100 κατοίκους του Λιχτενστάιν εργάζονται στον βιομηχανικό τομέα, αν και υπάρχουν επίσης πολλές μικρές επιχειρήσεις στο Λιχτενστάιν που έχουν εξειδικευτεί.

Το Λιχτενστάιν συνεργάζεται τόσο με τις χώρες της ΕΕ όσο και με την Ελβετία και εξάγει προϊόντα προς αυτές. Το Λιχτενστάιν και η Ελβετία αποτελούν έτσι έναν κοινό οικονομικό χώρο. Ένα μεγάλο μέρος των εξαγόμενων αγαθών πηγαίνει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ένα μικρό μέρος στην Ελβετία και όχι ακριβώς το μισό στον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντικοί εμπορικοί εταίροι είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Άπω Ανατολή.

Πριν από 60 χρόνια, το Λιχτενστάιν ήταν ακόμη ένα γεωργικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι κέρδιζαν τα χρήματά τους στη γεωργία. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι πηγαινοέρχονται καθημερινά στη δουλειά τους στο Λιχτενστάιν. Πολλοί έρχονται από την Ελβετία.

Πώς πηγαίνουν οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν στη δουλειά τους;

Περίπου 105 χιλιόμετρα δρόμου διασχίζουν το Λιχτενστάιν. Η χώρα δεν διαθέτει δικό της αυτοκινητόδρομο, αλλά ένας αυτοκινητόδρομος περνάει παράλληλα με τα ελβετικά σύνορα και μπορείτε να φύγετε από εκεί. Υπάρχουν πέντε έξοδοι αυτοκινητόδρομου που οδηγούν στο Λιχτενστάιν.

Παρεμπιπτόντως, 52 από τους 100 υπαλλήλους που εργάζονται στο Λιχτενστάιν προέρχονται από το εξωτερικό και μετακινούνται καθημερινά στη δουλειά τους. 68 στους 100 μισθωτούς στο Λιχτενστάιν δεν γεννήθηκαν εκεί, αλλά είναι αλλοδαπής καταγωγής. Από αυτούς, οι 52 προέρχονται μόνο από τη γειτονική Ελβετία.

Το Λιχτενστάιν εξακολουθεί να είναι φορολογικός παράδεισος;

Πώς μπορεί μια τόσο μικρή χώρα με τόσο λίγους κατοίκους να είναι στην πραγματικότητα ένα τόσο σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο; Και στο Λιχτενστάιν οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν φόρους. Ωστόσο, αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι σε άλλες χώρες. Οι νόμοι της χώρας ευνοούν τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ. Όσοι δεν εμπιστεύονται το ευρώ μπορεί να προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ελβετικά φράγκα, και αυτό είναι εύκολα εφικτό στο Λιχτενστάιν, όπου το νόμισμα είναι το ελβετικό φράγκο.

Το τραπεζικό απόρρητο υπήρχε επίσης εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν αποκάλυπταν πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους. Αυτό προσέλκυε επίσης ανθρώπους που δίσταζαν να δικαιολογήσουν από πού ακριβώς προέρχονταν τα χρήματά τους. Σήμερα, το Λιχτενστάιν πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο αυστηρά και να βλέπει ποιοι άνθρωποι επενδύουν τα χρήματά τους σύμφωνα με το νόμο. Ως αποτέλεσμα, οι νόμοι είναι σήμερα πολύ αυστηρότεροι, έτσι ώστε να μην μπορούμε πλέον να μιλάμε για το Λιχτενστάιν ως "φορολογικό παράδεισο". Μπορείτε ακόμη να επενδύσετε χρήματα στο Λιχτενστάιν, αλλά οι νομικοί έλεγχοι έχουν αυστηροποιηθεί.

 

Leave a Reply