Λιχτενστάιν Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά      Γιορτές

Liechtenstein auf GlobusΤο Λιχτενστάιν είναι ένα κράτος νάνος, δηλαδή μια αρκετά μικρή χώρα. Η χώρα έχει λιγότερους από 40.000 κατοίκους. Είναι λοιπόν μικρό αλλά πανίσχυρο! Ως οικονομική δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης, το Λιχτενστάιν είναι σίγουρα σημαντικό και ως λεγόμενος φορολογικός παράδεισος, η χώρα δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Παρόλα αυτά, δεν έχει καν δικό του αυτοκινητόδρομο, αλλά έχει πολλά γραμματόσημα.

Το Λιχτενστάιν συνορεύει με δύο χώρες, την Αυστρία και την Ελβετία, και θα το βρείτε στο κέντρο της Ευρώπης. Ο Ρήνος ρέει επίσης μέσα από το Λιχτενστάιν, αν και μόνο για μια απόσταση 27 χιλιομέτρων, αλλά και πάλι. Το Λιχτενστάιν έχει μία φυσική λίμνη και άλλες λίμνες είναι τεχνητές, έχουν γίνει δηλαδή από τους ανθρώπους με φράγματα σε ποτάμια.

Παρεμπιπτόντως, η μισή χώρα βρίσκεται στα βουνά, πιο συγκεκριμένα στις Κεντρικές Άλπεις. Ως κράτος νάνος, το Λιχτενστάιν έχει μόνο μια μικρή έκταση γης. Είναι η έκτη μικρότερη χώρα στον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, το νόμισμα στο Λιχτενστάιν είναι το ελβετικό φράγκο. Οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν μιλούν γερμανικά, αν και υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές διάλεκτοι.

Η κυβέρνηση στο Λιχτενστάιν διοικείται από έναν πριγκιπικό οίκο και οι πρίγκιπες του Λιχτενστάιν είναι από τις παλαιότερες ευγενείς οικογένειες. Σε αντίθεση με τη βασίλισσα της Αγγλίας, ο πρίγκιπας μπορεί επίσης να έχει λόγο στην κυβέρνηση, καθώς το Λιχτενστάιν είναι μια συνταγματική κληρονομική μοναρχία.

Έκταση 160 τ.χμ
Κάτοικοι 38.750
Γλώσσα Τα γερμανικά ως επίσημη και εθνική γλώσσα
Πρωτεύουσα Βαντούζ
Ο μεγαλύτερος ποταμός Ρήνος (27 χλμ. στο Λιχτενστάιν)
Το ψηλότερο βουνό Γκράουσπιτς (2599 m)
νόμισμα ελβετικό φράγκο

Liechtenstein UmrissΣημαία Λιχτενστάιν

Η σημαία του Λιχτενστάιν είναι τρίχρωμη, με δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος μπλε (στην κορυφή) και κόκκινου, με ένα χρυσό δουκικό στέμμα στην πλευρά που κυματίζει η σημαία και βρίσκεται στη μπλε λωρίδα. Η σημαία καθιερώθηκε στις 23 Ιουνίου 1781.
[Image of Σημαία Λιχτενστάιν]

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την πατρίδα και το χρυσό χρώμα συμβολίζει τη δύναμη και τη δόξα.

Η σημαία του Λιχτενστάιν είναι ένα σημαντικό εθνικό σύμβολο για τους Λιχτενσταινιανούς. Χρησιμοποιείται σε επίσημες τελετές και εκδηλώσεις, καθώς και από ιδιώτες. Η σημαία είναι επίσης ένα δημοφιλές τουριστικό σουβενίρ.

**Ιστορία της σημαίας του Λιχτενστάιν**

Τα χρώματα μπλε και κόκκινο έχουν χρησιμοποιηθεί στο Λιχτενστάιν από τον 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από το 1377.

Η σύγχρονη σημαία του Λιχτενστάιν καθιερώθηκε στις 23 Ιουνίου 1781, από τον Πρίγκιπα Ιωάννη Α΄. Το χρυσό δουκικό στέμμα προστέθηκε στη σημαία το 1937, για να διακρίνει τη σημαία του Λιχτενστάιν από τη σημαία της Αϊτής, η οποία έχει παρόμοια χρώματα.

Εθνικός Ύμνος

Επάνω από το νέο Ρήνο
Βρίσκεται το Λιχτενστάιν,που στηρίζεται
Στα Αλπικά Ύψη.
Αυτή η αγαπημένη πατρίδα,
Αυτή η αγαπητή πατρική γη,
Επιλέχτηκε για μας
Από το σοφό χέρι του Θεού.

Είθε να ζήσεις πολύ Λιχτενστάιν
Ανθίζοντας στο νέο Ρήνο,
Ευτυχές και πιστό.
Είθε να ζήσει πολύ ο πρίγκηπας της χώρας,
Είθε να ζήσει πολύ η πατρίδα μας,
Μέσω των δεσμών της αδελφικής αγάπης
ενωμένη και ελεύθερη.

Oben am jungen Rhein
Lehnet sich Liechtenstein
An Alpenhöh'n.
Dies liebe Heimatland,
Das teure Vaterland,
Hat Gottes weise Hand
Für uns erseh'n.

Hoch lebe Liechtenstein
Blühend am jungen Rhein,
Glücklich und treu.
Hoch leb' der Fürst vom Land,
Hoch unser Vaterland,
Durch Bruderliebe Band
Vereint und frei.

Leave a Reply