Μαυροβούνιο προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Montenegro auf GlobusΤο όνομα Μαυροβούνιο δικαιολογείται από το ορεινό και δασώδες τοπίο της χώρας. Μέσω της ιστορίας του, το Μαυροβούνιο συνδέεται στενά με άλλα βαλκανικά κράτη. Εθνοτικές ομάδες, γλώσσες και θρησκείες έχουν αναμειχθεί, αλλά το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να έχει τη δική του ταυτότητα.

Το Μαυροβούνιο έχει έκταση 13.812 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Μαυροβούνιο αποτελεί μέρος των Δειναρικών Άλπεων. Υπάρχουν βουνά στο εσωτερικό της χώρας που είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμα για τους ανθρώπους.

Ο μεγαλύτερος ποταμός στο Μαυροβούνιο ονομάζεται Τάρα και ρέει μέσα από το ομώνυμο φαράγγι Τάρα. Παρεμπιπτόντως, το φαράγγι αυτό είναι το βαθύτερο φαράγγι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται από τρεις κλιματικές ζώνες, παρόλο που η χώρα δεν είναι μεγάλη. Μεσογειακό κλίμα στις ακτές, πολλές βροχοπτώσεις στην ενδοχώρα. Το πιο βροχερό μέρος της Ευρώπης βρίσκεται επίσης στο Μαυροβούνιο. Στην υπόλοιπη χώρα, το κλίμα είναι εύκρατο και παρόμοιο με το κλίμα της Κεντρικής Ευρώπης, αν και λίγο θερμότερο.

Οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

Στο Μαυροβούνιο ζουν πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, καθώς το Μαυροβούνιο ήταν κάποτε μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα είναι οι Μαυροβούνιοι. Εκτός από τα Μαυροβούνια, ομιλούνται επίσης τα σερβικά, τα βοσνιακά, τα αλβανικά και τα κροατικά. Παρεμπιπτόντως, η σερβική είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα, απλώς και μόνο επειδή η Σερβία και το Μαυροβούνιο ανήκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κράτος.

Παρεμπιπτόντως, η χώρα χρησιμοποιεί το ευρώ, παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Εδώ, οι τουρίστες μπορούν όχι μόνο να ξαπλώσουν στην παραλία, αλλά και να κάνουν σκι στα βουνά.

Μέγεθος 13.812 τ.χμ
Κάτοικοι 622.100
Γλώσσα Μαυροβούνιο
Πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Τάρα (140 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Bobotov Kuk (2522 m υψόμετρο)
νόμισμα Ευρώ

 

Montenegro Umriss

Σημαία Μαυροβούνιο

Η σημαία του Μαυροβουνίου είναι μια μονόχρωμη κόκκινη σημαία με ένα δικέφαλο αετό στο κέντρο. Ο δικέφαλος αετός είναι ένα σύμβολο που έχει χρησιμοποιηθεί στο Μαυροβούνιο για αιώνες.

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την πατρίδα, ενώ ο δικέφαλος αετός συμβολίζει τη δύναμη και τη δόξα.

Η σημαία του Μαυροβουνίου καθιερώθηκε στις 12 Ιουλίου 2004, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σερβία και Μαυροβούνιο.

Ιστορία της σημαίας του Μαυροβουνίου

Τα χρώματα κόκκινο και λευκό έχουν χρησιμοποιηθεί στο Μαυροβούνιο για αιώνες. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η σύγχρονη σημαία του Μαυροβουνίου βασίζεται σε μια σημαία που χρησιμοποιήθηκε από το Βασίλειο του Μαυροβουνίου από τον 19ο αιώνα. Η σημαία αυτή είχε ένα κόκκινο φόντο με ένα δικέφαλο αετό στο κέντρο.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μαυροβούνιο έγινε μέρος του Βασιλείου της Σερβίας. Η σημαία του Βασιλείου της Σερβίας είχε ένα τρίχρωμο φόντο, με μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μαυροβούνιο έγινε μέρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ένα κόκκινο φόντο με ένα πεντάκτινο αστέρι στο κέντρο.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992, το Μαυροβούνιο έγινε μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η σημαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ένα τρίχρωμο φόντο, με μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα.

Μετά τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 2003, το Μαυροβούνιο έγινε μέρος της Ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η σημαία της Ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου είχε ένα τρίχρωμο φόντο, με μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα.

Μετά την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006, η χώρα καθιέρωσε μια νέα σημαία, με ένα κόκκινο φόντο και έναν δικέφαλο αετό στο κέντρο.

Εθνικός Ύμνος

Ω, λαμπρή αυγή του Μάη
Μητέρα μας Μαυροβούνιο
Είμαστε γιοι των βράχων σου
και φύλακες της εντιμότητάς σου.

Σας αγαπάμε, βραχώδεις λόφοι
Και τα υπέροχά σας φαράγγια
Τα οποία ουδέποτε γνώρισαν
Τα δεσμά της επαίσχυντης σκλαβιάς.

Ενώ η ενότητά μας δίνει φτερά
στο σκοπό μας του Λόβτσεν
Θα είναι περήφανη, θα είναι ονομαστή
Η αγαπημένη μας πατρίδα.

Ένα ποτάμι των κυμάτων μας,
Αναπηδώντας ανάμεσα σε δύο θάλασσες,
Θα μεταφέρει την φωνή στον ωκεανό,
Να είναι αιώνιο το Μαυροβούνιο.

Leave a Reply