Μαυροβούνιο Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Κορίτσι στο Μαυροβούνιο

Μια πολυεθνική χώρα

Το Μαυροβούνιο, μαζί με τις δημοκρατίες της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, σχημάτισαν το κράτος της Γιουγκοσλαβίας για 90 χρόνια. Μέσα σε αυτό το κράτος κινήθηκαν βέβαια και άνθρωποι. Γι' αυτό είναι κάπως λογικό να ζουν σήμερα στο Μαυροβούνιο πολλές διαφορετικές εθνότητες από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ως εκ τούτου, το Μαυροβούνιο χαρακτηρίζεται ως πολυεθνικό. Ποιες εθνότητες είναι αυτές;

Ένας άνδρας στέκεται μπροστά σε μια λίμνη. Δεν ξέρουμε αν είναι Μαυροβούνιος ή ίσως Σέρβος ή Κροάτης.

Ποιος ακριβώς μένει στο Μαυροβούνιο;

Χονδρικά μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στο Μαυροβούνιο, δηλαδή 45 στους 100, είναι Μαυροβούνιοι. Περίπου 29 είναι Σέρβοι, η μεγαλύτερη εθνότητα μετά τους Μαυροβούνιους.

Περίπου εννέα στους 100 είναι Βόσνιοι και πέντε στους 100 είναι Αλβανοί. Άλλες μειονότητες περιλαμβάνουν τους Ρομά και τους Κροάτες. Αυτοί οι αριθμοί προέρχονται από έρευνα του 2011.

Τι μιλούν οι άνθρωποι στο Μαυροβούνιο;

Οι επίσημες γλώσσες είναι τόσο διαφορετικές όσο και οι εθνοτικές ομάδες της χώρας. Εκτός από τα Μαυροβούνια, σε ορισμένες περιοχές ομιλούνται επίσης τα σερβικά, τα βοσνιακά, τα αλβανικά και τα κροατικά. Εκτός από τα αλβανικά, όλες αυτές είναι σλαβικές γλώσσες, οι οποίες συνοψίζονται επίσης ως σερβοκροατικά. Οι γλωσσολόγοι τις θεωρούν ως μία γλώσσα.

Η γλώσσα του Μαυροβουνίου μπορεί να γραφτεί τόσο με κυριλλική όσο και με λατινική γραφή.

Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στο Μαυροβούνιο;

Ο άνθρωπος αυτός ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.

Περίπου 72 στους 100 ανθρώπους ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι 16 στους 100 κατοίκους ομολογούν επίσης το σουνιτικό Ισλάμ (Ο Σουνιτισμός ή Σουνισμός είναι ένας από τους δύο κύριους κλάδους του Ισλάμ. Δίνουν έμφαση στην σούνα (παράδοση) του προφήτη Μωάμεθ. Ορισμένες φορές οι σουνίτες μουσουλμάνοι αναφέρονται ως «ορθόδοξοι». Πάντως είναι το πολυπληθέστερο από τα δύο κύρια ισλαμικά δόγματα.). Υπάρχουν επίσης καθολικοί και λίγοι προτεστάντες που ζουν στο Μαυροβούνιο. Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή εβραϊκή κοινότητα στη χώρα.

 

 

 

 

Leave a Reply