Μαυροβούνιο Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Ρόμπολο

Τα δάση του Μαυροβουνίου

Στο Μαυροβούνιο επεξεργάζεται πολύ ξύλο. Πρόκειται για έναν σημαντικό οικονομικό τομέα για τη χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές δασικές εκτάσεις, καθώς περίπου το 40% του συνόλου της επικράτειας καλύπτεται από δάση. Το μισό από αυτό είναι προστατευόμενο.

Το Μαυροβούνιο φιλοξενεί δέντρα που ίσως γνωρίζετε από το σπίτι σας, όπως έλατα, έλατα και οξιές, τα οποία αναπτύσσονται κυρίως στο κέντρο της χώρας. Ωστόσο, τα βουνά φιλοξενούν επίσης το Ρόμπολο (είδος πεύκου), το ελληνικό σφένδαμο και το δενδρολίβανο. Οι βελανιδιές μπορούν να βρεθούν στην ακτή.

 

Εθνικά πάρκα

Προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα του Μαυροβουνίου, έχουν δημιουργηθεί αρκετά εθνικά πάρκα και πολλές περιοχές της χώρας έχουν ανακηρυχθεί σε φυσικά καταφύγια. Το Εθνικό Πάρκο Durmitor βρίσκεται στα βουνά Durmitor και φιλοξενεί υψηλές κορυφές, πολλές λίμνες και το φαράγγι Tara.

Ένα άλλο μεγάλο εθνικό πάρκο είναι το Biogradska Gora. Αυτό αποτελείται κυρίως από δάσος και τη λίμνη Biogradsko Jezero. Το δάσος είναι ένα αρχέγονο δάσος και ως εκ τούτου ηλικίας αρκετών εκατοντάδων ετών. Τα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 40 μέτρα. Στο πάρκο υπάρχουν επίσης παγετώνες και μικρότερες λίμνες. Και τα δύο πάρκα φιλοξενούν πολλά ζωικά και φυτικά είδη και, ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται.

Στο Εθνικό Πάρκο Biogradska Gora υπάρχουν βουνά και μια λίμνη.
Ο ποταμός Τάρα ρέει μέσα από το Εθνικό Πάρκο Durmitor.
Βουνά και δάση μπορείτε επίσης να βρείτε στο Εθνικό Πάρκο Ντόρμιτορ

 

 

 

 

 

 

Αυτές οι δύο αρκούδες δεν φαίνονται ακόμα πολύ επικίνδυνες ή άγριες.

Ποια ζώα ζουν στο Μαυροβούνιο;

Άγρια ζώα όπως λύκοι και αρκούδες ζουν στις βαθιές και παρθένες περιοχές του Μαυροβουνίου. Δυστυχώς, τα είδη αυτά απειλούνται από το κυνήγι των τουριστών. Αυτοί έρχονται στο Μαυροβούνιο από την Ιταλία για να κυνηγήσουν εκεί. Αντί να το αποτρέψουν, όμως, το κυνήγι επιτρέπεται επίσημα από το κράτος και σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρύνεται ακόμη, καθώς οι άδειες κυνηγιού αποφέρουν χρήματα. Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι είδη όπως οι λύκοι ή οι αρκούδες θα επιτίθενται σε ζώα φάρμας, αν και αυτό στην πραγματικότητα συμβαίνει πολύ σπάνια λόγω του μικρού αριθμού των "άγριων ζώων".

Στο Μαυροβούνιο ζουν επίσης αετοί.

Αγροτικά ζώα και πτηνά

Τα αγροτικά ζώα, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες, είναι πολύ σημαντικά για τη γεωργία στο Μαυροβούνιο. Μπορούν να επιβιώσουν καλά στα ορεινά μέρη της χώρας. Τα γαϊδουράκια και περιστασιακά τα άλογα χρησιμοποιούνται επίσης για τις μεταφορές.

Κάθε χρόνο, πολλοί παρατηρητές πουλιών ταξιδεύουν στο Μαυροβούνιο για να θαυμάσουν την ποικιλία των πουλιών που ζουν εκεί. Είτε πρόκειται για πελεκάνο, πάπια, κορμοράνο ή αετό και γύπα - πολλά πουλιά ζουν στο Μαυροβούνιο. Εκτός από τα ντόπια είδη, πολυάριθμα μεταναστευτικά πουλιά επισκέπτονται επίσης κάθε χρόνο τη χώρα για να ξεκουραστούν. Στην καθαρή ακτή της Αδριατικής υπάρχουν επίσης φίδια και πολλά είδη ψαριών.

Leave a Reply